Hlavná
Cereálie

To, čo jej je biela jarabica

Dĺžka tela 35–38 cm; váži 400 až 700 g.

Medzi ostatnými kurčatami vyniká biela jarabica výrazným sezónnym dimorfizmom: jej farba sa líši v závislosti od ročného obdobia. Perie jej zimy je biele, s výnimkou čierneho vonkajšieho chvostového peria, s husto osrstenými nohami..

Na jar majú samci počas párenia hnedohnedú hlavu a krk, čo výrazne kontrastuje s bielym telom.

V lete a na jeseň sú muž a žena rovnako červenkastohnedé alebo škvrnité (sivé s rôznymi priečnymi vlnami, tmavými škvrnami a pruhmi). Perie je biele; nohy a brucho biele alebo žltkastobiele. Obrázok predstavuje významné individuálne zmeny..

Samica je o niečo menšia ako samec, ľahšia ako on a predtým, ako zmení farbu.

Šírenie

Distribuovaný cirkumpolárny - nájdený v Severnej Amerike a severnej Eurázii; existujú na Britských ostrovoch. Nachádza sa v Rusku od východného pobrežia Baltského mora po Kamčatku a Sachalin.

Obyvateľstvo tundry, lesnej tundry a severnej časti oblasti tajgy; nachádza sa predovšetkým v machových močiaroch v lesoch; v horách prichádza do subalpínskej zóny. Jednotlivci žijúci v bažinatých oblastiach Anglicka a najmä v Škótsku si kvôli miernejšej klíme nemenia farbu a počas celého roka majú letohnedohnedé šaty s hnedým perím a šedými nohami..

Je symbolom amerického štátu Aljaška..

Životný štýl a výživa

Koroptev obyčajná je všeobecne pripevnená na kríky, čo jej dodáva hlavné jedlo. Najcharakteristickejšie miesta jeho hniezdenia sú oblasti otvorenej hummocky tundry, striedajúcej sa s húštinami vŕby, trpasličej brezy a bobule. V južných oblastiach sú koroptve obyčajne sedavé; zo severu (tundra, arktické ostrovy) odlietajú na zimu na juh. Let ide pozdĺž údolia riek - Pechora, Ob, Yenisei, Lena, Kolyma. V marci jarabice začnú spätný pohyb na miesta hniezdenia.

Udržiava a živí sa hlavne na zemi, vzlietne iba ako posledná možnosť. Biela jarabica je prispôsobená pozemskému spôsobu života: vďaka svojej ochrannej farbe sa rýchlo skrýva. Väčšinu rozsahu žije 6 až 9 mesiacov v roku v zime, v zime väčšinu dňa trávi v „bunkách“ pod snehom. V drsných zime vytrháva pasáže na snehu, čiastočne kvôli nájdeniu potravy, čiastočne kvôli úkrytu pred nepriateľmi.

Ptarmigan - kŕdle vtákov, ktoré sa rozpadajú na páry iba počas obdobia rozmnožovania. Vo veľkých stádach (do 100 - 300 vtákov) sa kombinujú počas sezónnych letov; v zime zvyčajne zostávajú v kŕdľoch 5 až 15 vtákov.

Potraviny sú prevažne rastlinné; množstvo krmiva pre dospelých vtákov predstavuje iba 2 - 3% stravy. V zimných mesiacoch jedia jarabice púčiky a výhonky drevín (najmä vŕby a brezy); v lete - listy, semená, bobule. V prvých dňoch života sa kurčatá živia hlavne hmyzom.

Tokovaniye a rozmnožovanie

Na jar sa vtáky rozptýlia po dutinách a samce, ktoré obsadili hniezdne územie, sa o samice starajú. Medzi mužmi dochádza k tvrdým bojom o miesta hniezdenia, niekedy smrteľné.

Partridge páriaci rituál zahŕňa let samca s párením piesne, špeciálne výkriky a množstvo pozícií a pohybov vykonávaných v blízkosti samice. Zvyšok času je tichým vtákom, na jar je jarabica pomerne nahlas; na vrchole obdobia rozmnožovania samce v tundre prechádzajú nepretržite, najmä intenzívne ráno a večer; ženy vydávajú hlasné zvuky. Pieseň, ktorú hrá muž počas aktuálneho letu, pozostáva zo série gutturálnych zvukov vydaných v prísnom poradí: samec ticho letí niekoľko desiatok metrov nad zemou, potom stúpa 15–20 m výkrikom „koksu“ a náhle klesá so smiechom trillom „ke“ „Ke - ke - krrrrr“ a už na zemi končí pieseň tichým „kebe - kebe - kebekebe“.

Koroptev - monogamné vtáky. Nakoniec sa delia na dvojice so stabilným teplým počasím. Vajcia znášajúce v máji až júni. Samica usporiada hniezdo - dieru v zemi lemovanú stonkami, konármi a listami, zvyčajne pod ochranou kríkov..

V spojke sa nachádza 5–20 hruškovitých škvrnitých vajec - svetlo žltkasté a okrovo žlté s hnedými škvrnami a bodkami. Samica na hniezde úzko prepúšťa osobu a v prípade nebezpečenstva ju „vezme“. Muž stráži miesto. Samica inkubuje vajíčka 21-22 dní.

Samica potomstva okamžite vedie k chránenejšiemu miestu; samec ich drží spolu so samičkou a stará sa o potomka. Niekoľko mláďat sa často kombinuje do jedného blúdiaceho stáda, v ktorom kurčatá chránia dospelé vtáky. Rodičia majú kurčatá do veku dvoch mesiacov.

Partridge dosahuje pubertu vo veku jedného roka.

Tam, kde spolu žijú koroptve obyčajné a tetrova hoľa, niekedy z toho vyplývajú samce bývalého pána so samicami druhého a hybridy..

Hojnosť a rybárska hodnota

Počet bielych jarabíc sa líši podľa roku. Bol stanovený štvor- až päťročný cyklus fluktuácií ich počtu, ktorý je priamo závislý od počtu lemmov: keď klesá, dravci (líška polárna, biela sova) prejdú na biele jarabice.

Z dravcov jedí iba obyčajná líška obyčajná a gyrfalcon obyčajný; kurčatá tiež napadajú skuy, hamburgery a strieborné čajky. Medzi faktory nepriaznivými pre hojnosť je veľmi dôležitá povaha počasia v období liahnutia kurčiat, ako aj povaha jari. Studené pretrvávajúce pramene často vedú k tomu, že väčšina žien vôbec nezačína hniezdiť.

V severných oblastiach, najmä v lesnej tundre, je koroptev predmetom komerčného lovu. Koroptvie mäso je dosť chutné, a preto sa v predrevolučnom Rusku (do roku 1917) v zime veľa z týchto mŕtvych vtákov priviezlo do miest zmrazených..

Jarabica biela nie je príliš vhodná na chov v zajatí; vo voliéroch prežije omnoho horšie ako iné vtáky tráva.

klasifikácia

Existuje 22 poddruhov bielej jarabice:

  • Lagopus lagopus alascensis Swarth, 1926
  • Albus Lagopus lagopus (Gmelin, 1789)
  • Lagopus lagopus alexandrae Grinnell, 1909
  • Lagopus lagopus alleni Stejneger, 1884
  • Lagopus lagopus birulai
  • Lagopus lagopus brevirostris Hesensko, 1912
  • Lagopus lagopus dybowskii
  • Lagopus lagopus kamtschatkensis
  • Lagopus lagopus koreni Thayer a Bangs, 1914
  • Lagopus lagopus kozlowae Portenko, 1931
  • Lagopus lagopus lagopus (Linnaeus, 1758)
  • Lagopus lagopus leucopterus Taverner, 1932
  • Lagopus lagopus maior Lorenz, 1904 - veľký
  • Lagopus lagopus muriei Gabrielson a Lincoln, 1949
  • Lagopus lagopus okadai Momiyama, 1928
  • Lagopus lagopus pallasi
  • Lagopus lagopus rossicus Serebrovski, 1926 - stredný Rus
  • Lagopus lagopus scotica (Latham, 1787)
  • Lagopus lagopus septentrionalis
  • Lagopus lagopus sserebrowsky Domaniewski, 1933
  • Lagopus lagopus ungavus Riley, 1911
  • Lagopus lagopus variegatus Salomonsen, 1936

Poddruh Lagopus lagopus scotica (anglický červený Grouse) žijúci v Anglicku a Škótsku sa predtým považoval za špeciálny druh (L. scoticus)..

Veľká biela koroptev (Lagopus lagopus maior) je uvedená v „Zozname objektov voľne žijúcich živočíchov, ktoré si vyžadujú osobitnú pozornosť ich stavu v prírodnom prostredí“ [2].

jarabica

Takto vyzerajú biele koroptve

Dostatočne široká oblasť distribúcie, bohaté prírodné rezervácie a vysoká obchodná kvalita - to všetko z toho urobilo z jarabice bieloruskej najobľúbenejšie v kategórii poľovných vtákov. Okrem toho samotné biele koroptve (sú tu tiež sivé koroptve - o nich si ich môžete prečítať tu), dnes o nich budeme hovoriť, sú zaujímavé v mnohých biologických vlastnostiach, ktoré tieto vtáky odlišujú od ostatných, a samozrejme, ich božskej chuti (ktorá možno pripraviť od tohto vtáka - prečítajte si o ňom v našich receptoch). Ale podrobnejšie a bližšie zoznámenie sa s koroptvami vám odporúčame prostredníctvom našej publikácie...

Popis koroptve

Biele koroptve sa bežne označujú ako poradie kuracieho mäsa a skupiny tetrov. Tieto vtáky, podobne ako jarabice tundra, žijú v Severnej Amerike a tvoria celý rod bielych jarabíc, ktoré sa líšia od ostatných čiernych tetrova husí v ich hustej perie (dokonca aj na nohách) a pernatých nosných dierkach..

Veľkosť takéhoto vtáka je priemerná, jeho hmotnosť je 550 - 700 gramov. Farba peria závisí od ročného obdobia, takže v zime sú takéto jarabice úplne biele a tmavé je iba chvostové perie ich chvostov, ale aj zhora sú prekryté bielym horným a skrytým perím. Medzi takým bielym perím vynikajú čierne oči bielej koroptve, zobák a tyčinky peria na jeho krídlach..

V lete perie vtákov mierne mení farbu a biela sa riedi okrovými a načervenalými tónmi. A na jeseň je perie bielej koroptve zdobené načervenalými a načervenalými škvrnami, ktoré sa rozptyľujú v bledých odtieňoch letnej perie. Na jar majú samce jarabice už hlavu, krk a strumu, maľovanú červenkastočervenými tónmi, zatiaľ čo zvyšok tela jarabice je stále biely. Ako vidíte, muži do 4 rokov zmenia farbu 4-krát a ženy - 3-krát zmenia farbu peria. Na základe toho je možné dať odpoveď na otázku, koľkokrát ročne miznú vtáky: muži - 4-krát do roka, ženy - 3-krát. V zásade je to pre vtáky pomerne zriedkavý výskyt..
späť na obsah ↑

Koroptev sa rozšírila

Ptarmigan prevláda v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Najväčšia časť jeho biotopu je však v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Tam, v tundre, v zóne lesa, v stepi av horských oblastiach, sa môžete stretnúť s týmto vtákom.

Koreňový biotop bieleho koroptve sa však stále považuje za tundru. Tu sú najbežnejšie koroptve. Vtáky milujú svoje hniezdiská na stredne zvlhčenej hummockej pôde tundry, ktorá je zarastená bobuľami, trpasličími brezami a vŕbami. Mimochodom, samotná blízkosť kríkov priaznivo ovplyvňuje hustotu hniezdiacich vtákov v tejto oblasti, ale koroptve sa počas hniezdenia vyhýbajú prítomnosti hustej a rozsiahlej húštiny vrby a uprednostňujú bývanie na okrajoch av priľahlých častiach otvorenej tundry. Na jednom štvorcovom kilometri teda nájdete až 25 - 30 párov jarabice.

A tu v lesnom pruhu nie je ľahké splniť biele koroptve, pretože nie je všade rozšírené. Žije v rašelinových a machových močiaroch, ktoré sú zarastené nízkou vegetáciou, kríky a bobule, ktoré sa nachádzajú buď na okraji alebo na samotnej močiare. V takomto pralesnom pásme vtáky udržiavajú bažinaté alebo suché jelša, brezy alebo osiky, kríky a vysokú hustú trávu. Nájdete ich tiež na okraji borovicového lesa.

Čo sa týka horských oblastí, biele koroptve sa vyskytujú výlučne vo vysokohorských alebo subalpínskych zónach, ktoré klesajú na dolné pásy a doliny iba v zimnom období. V samotných horách sa koroptve radšej držia na húštinych vysokohorských brehov, vŕb a bažinatých pôd..

Celkom veľa bielych jarabíc sa nachádza v zalesnenej stepnej zóne, kde sa prevažne usadzujú v izolovaných brezových lopatách v hniezdiacich pároch..

Ak hovoríme o hustote tohto vtáka v horských oblastiach, potom v niektorých prípadoch napríklad na Altaji existuje až 10 mláďat na 20 hektárov..

V lesnej zóne je veľa vtákov, ale ich hustota je stále pomerne nízka..
späť na obsah ↑

Koroptvie zvyky

S výskytom prvých rozmrazených škvŕn skoro na jar v lese môžete počuť prvé výkriky samcov jarabíc. Takto informujú o začiatku párenia. Keď sa počet rozmrazených škvŕn zvýši, zimné kŕdle bielych jarabíc sa rozpadnú a začnú sa usadzovať na miestach vhodných pre biotopy. Počas tohto obdobia sa samice partridge začnú starať o ženy, čo je sprevádzané vydávaním hlasných výkrikov a súčasných letov. Potom si samci nájdu vhodné miesto pre budúce hniezdenie - na to sú pripravení letieť na hummocku a pozorne skúmať svoju hniezdnu oblasť. Ak iný muž z jarabice náhle chytí do svojho zorného poľa, je pripravený bezohľadne zaútočiť na svojho súpera, ktorý sa odvážil porušiť hranice svojho územia. Samci partridge tak celé územie rozdeľujú na oblasti vhodné na hniezdenie a pravidelne o ne bojujú s ostatnými samcami..

Na jar sa nielen mení správanie mužov, ale aj správanie žien. Ak pred začiatkom jari a obdobia hniezdenia o nich samci nemali malý záujem, teraz si každá žena vyberie svojho muža, aby s ním vytvoril konštantný pár a zostal na jednom hniezdnom mieste..

Keď jar konečne vyhlási svoje práva, pôda vyschne, potom jarabice začnú ukladať vajíčka. V závislosti od regiónu sa to deje v pravý čas. V južných oblastiach sa kladenie vajec vyskytuje v prvej polovici mája a prvej polovici júna.
späť na obsah ↑

Partridge hniezdo

Partridge Nest

Hniezdiská koroptve sú umiestnené na zemi, pod krytom nejakého hrboľa alebo malého kríka alebo bobule alebo vo vysokej tráve. Samotné hniezdo, ak ho máte to šťastie, je malá depresia v pôde, ktorá sporadicky prepadá líniu suchých stoniek trávy, listov a malých tenkých konárov. V takomto hniezde sa nachádza 5 až 20 vajec, aj keď v priemere je 8 - 12 vajec najčastejšie v jednej spojke..

Partridge vajcia sú natreté bledo okrovou žltkastou farbou a ich povrch zdobia veľké a malé hnedasté a hnedé škvrny. Dĺžka takýchto vajec je od 44 do 52 milimetrov.

Partridge vajcia sa začínajú inkubovať po položení posledného vajca. Chovné mláďatá spravidla trvajú 18 až 20 dní a samica sa do tejto veci zapája, zatiaľ čo samec partridge stráži hniezdo a vy ste vždy pripravení upozorniť ju na bezprostredné nebezpečenstvo..
späť na obsah ↑

Partridge Chicks

K hromadnému odchodu kurčiat do severných oblastí dochádza v druhej polovici júna a do južných častí ich biotopu - o niekoľko týždňov skôr. Potom, čo sa objavia malé koroptvovité kurčatá, sa samec začne aktívne starať o nich. Navyše to robí rovnako ako žena.

Z otvorených miest sa mláďa mláďat presúva na okraj kríkov alebo do úkrytov, kde budú malé kurčatá úplne bezpečné. Zaujímavosťou je, že pri vyliahnutí sa dvojice koroptvov navzájom udržiavajú stranou, ale teraz sú spojené do jednej „komunity“ a pre kurčatá dokonca vytvárajú celú „materskú školu“. A tu sú staré koroptve - spoločne strážia také „stádo“ a v prípade potreby sú dokonca pripravené zaútočiť na nepriateľov..

Ak sú malé kurčatá v nebezpečenstve, potom sa mláďatá jarabiny ukrývajú v kríkoch a tráve a zmrazujú sa tam. Pokiaľ ide o koroptve, dospelé vtáky sa zdráhajú vstávať zo zeme a uprednostňujú stále vedenie na pevnine. Táto funkcia bielych koroptvov vám umožňuje priblížiť sa k nim. Takéto biele škvrny sú veľmi zreteľne viditeľné na pozadí tmavej zeme a sú vynikajúcim terčom pre človeka so zbraňou. Takáto dostupnosť jarabíc však nie je trvalým javom. S nástupom chladného počasia a sneženia sa vtáky stávajú mimoriadne opatrné a nie je také ľahké sa k nim dostať z diaľky. O vlastnostiach lovu jarabice si môžete prečítať v jednej z našich publikácií na túto tému..

Po rozbití mláďat vyrastú jednodňové kurčatá. V tomto období sú vtáky už pripravené na zimu a na potrebnú migráciu, ktorá je spôsobená predovšetkým potrebou potravy pre seba.
späť na obsah ↑

Čo jesť koroptve

Koroptve, podobne ako väčšina ostatných vtákov, sú bylinožravé vtáky. A takéto zvieratá sa živia ako komáre, muchy ich používajú iba vtedy, keď sú staršie kurčatá. Ako starnú, jarabice sa živia rastlinami. V lete ich strava pozostáva z listov, konárov a semien, ovocia a bobúľ. Koroptev ochutná najmä semená vŕby, brezy, medvede, brusnice, čučoriedky, vody čučoriedky. A v zimnom období jej jarabica zje púčiky, jahňatá, terminálne výhonky brezy a vŕby, ktoré dobrovoľne vyberie zo zeme. Koroptve môžu odoberať vetvy kríkov a stromov v oblastiach lesných tundier, zvyšok dáva prednosť tomu, čo nájdu na zemi..

Prirodzene, takéto zimné jedlo je hrubšie a menej výživné, preto, aby sa dostalo dosť, jarabica prichádza jesť 4 až 7 krát viac potravy, ako konzumuje v lete. A tu, o množstve jedla konzumovaného v zime, môžete posúdiť podľa obsahu strumy vtáka -

nájdete tu až 900 brehov, 2 vŕbové puky, 2 koncové vetvy, ktorých celková dĺžka môže byť... 15 - 20 metrov.

Na to, aby sa biela jarabica v zime mohla živiť, potrebuje plochu 4 až 9 hektárov kríkov. Na pozadí zvyšujúceho sa dopytu po krmive a znižovania jeho množstva, hlad často tlačí jarabice, aby hľadali jedlo a pohybovali sa lesom..
späť na obsah ↑

Partridge migrácia

V závislosti od krajiny sa sezónne migrácie vtákov môžu vyjadrovať rôznymi spôsobmi. Najmenej zo všetkých sa dá pozorovať v lesostepovom prúžku, zatiaľ čo v prípade lesa - sú častejšie. Avšak tu a tam sú zásoby zimného krmiva stabilné a koroptve robia nevýznamné pohyby av žiadnom prípade nie každý rok. Keďže sezónne migrácie v horských oblastiach sú zreteľnejšie, kde koroptve musia v zime klesať z vysokohorských zón do dolných zón a dolín v zime.

V tomto období sú však sezónne migrácie najvýraznejšie - ide teda o tundru. Akonáhle je letné jedlo skryté pod snehom, jarabice nemajú inú možnosť, ako sa zhŕňať na vŕbové kríky, ktoré nie sú zasnežené, ktoré sú každý zimný deň čoraz menej. Keď je snehová pokrývka hlboká, koroptve opúšťajú tundru. Len vo vysokých vŕbách, ktoré nie sú pokryté snehom a stoja v záplavových oblastiach, je možné nájsť dvojice takýchto koroptví. Ale čím menej snehu je v zime - tým viac vtákov zostáva v zime v tundre.

Koroptve z tundry trávia celú zimu do lesnej tundry, kde sa nachádzajú bohaté vŕby a brezové lesy. Vtáčie kŕdle tu zostávajú celú zimu a potulujú sa z miesta na miesto, kde je veľká krmovina. Spravidla preletia cez husté vŕby v údoliach riek. Je pozoruhodné, že počas ročnej migrácie koroptve vypracovali svoje letové trasy a pevné miesta akumulácie na zimovanie. Takéto miesta sú najvhodnejšie na hromadný zimný rybolov jarabíc. A môžete si prečítať o love jarabice na našom webe.
späť na obsah ↑

Metódy získavania koroptve

Existuje dostatočný počet spôsobov, ako získať tetrov. Organizácia takéhoto rybolovu na úrovni štátu sa však za posledné desaťročie takmer znížila na nulu. Tento vták vhodne lovia iba súkromní poľovníci. Vzhľadom na odlesňovanie, vyčerpanie zásob krmovín v zime a priame a nekontrolované vyhladzovanie bielej jarabice pytliakmi však samotní poľovníci často zostávajú bez loveckej trofeje..

Video o love jarabíc:

Dnes sme hovorili o bielej koroptve, o tom, kde žije, aké zvyky a zvyky tohto vtáka, čo jesť a kde ho možno najčastejšie nájsť. Dúfame, že táto informácia je pre vás užitočná a nebudete sa môcť vracať z lovu bielej jarabice prázdnou rukou. Ah, tu je návod, ako uvariť mŕtvu hru - o tom si môžete prečítať tu.

Ah, niekedy si stretol biele koroptve?

Pripravený podľa materiálov A. Mikheeva, kandidáta na biologické vedy a jeho publikácie z časopisu „Poľovníctvo a poľovníctvo“ pre číslo 1957 číslo 1.

Čakáme na vaše pripomienky a pripomienky, pripojte sa k našej skupine VKontakte!

webmandry.com

Partridge White je tradičným obyvateľom tundry, tajgyských lesov a lesných stepí severnej pologule. V lesnej zóne sa vtáky obvykle usadzujú vo veľkých mokradiach, v lesných stepiach - zarastené kríky, ktoré im poskytujú ochranu a stravu.

Niekoľkokrát do roka mení vták farbu: v zime získava perie ochrannú snehovobielu farbu (okrem chvosta), v lete červeno-hnedú. Počas párenia sa perie na hlave a na krku samcov maľuje vo svetle hnedej farbe, ktoré ostro kontrastuje s bielym perím tela. Vták je husto zložený a vedie hlavne sedavý spôsob života. Jej let je pomerne obratný a rýchly. Dôkazom revitalizácie párenia je výskyt prvého jasne červeného peria u mužov. Do tejto doby ich obočie leje červeno. U žien je tento proces menej výrazný.

Partridge na fotografii vyššie.

Biela koroptev, ktorá je predstaviteľom rodiny tetrova, je v extrémnych podmienkach dobre prispôsobená životu. Počas prudkých zimných mrazov si vtáky prehlbujú hlboko v snehu, kde si v príjemných podmienkach zasneženej komory dobre zachovávajú silu a energiu. Štrukturálne vlastnosti tráviaceho systému koroptvov vám umožňujú zásobovať sa potravinami po celý deň. Ďalším sezónnym znakom severného vtáka je výskyt bielej našuchorenej perie na jeho labkách v zime. V tomto období jarabica žerie hlavne púčiky a konáre kríkov, trpasličej brezy, vŕby. Nedostatok zimného jedla môže spôsobiť masívnu migráciu vtákov do južnejších oblastí pozdĺž veľkých riek bohatých na vŕby. Na jar sa jarabica živí semenami burín alebo výhonkami prvých zelených rastlín. Letná strava vtáka zahŕňa čučoriedky, čučoriedky, výhonky, listy a kvetenstvo. Dátum hniezdenia závisí od výšky terénu a od charakteristík jari. V stepných oblastiach sa murivo môže začať koncom apríla - začiatkom mája, v severovýchodných oblastiach Altaja v nadmorskej výške 1950 m - v júni. Dámske prielezy do 15 vajec.

Tetrov. Kde býva. Rysy druhu a poľovníctvo

Koroptev - vták v severných zemepisných šírkach. Jej hlavným biotopom je tundra. Preto sa vyskytuje hlavne na území Ruska, nachádza sa však v Grónsku na britských ostrovoch. Na Aljaške je symbolom štátu a je vyobrazený na erbe, rovnako ako väčšina obyvateľov severu je v zime biela a na jar červenkastú. Telesná teplota jarabice, dokonca aj pri 40 stupňoch mrazu, je 45 stupňov. To jej umožňuje vydržať dosť drsné severné zimy celkom pohodlne..

jarabica

V Rusku sa nachádzajú v týchto regiónoch krajiny:

  • Kamčatka
  • Sakhalin;
  • V celej tundre od Baltského mora po Čukotku.

Charakteristické znaky biele koroptve

Chov väčšinou vedie suchozemský životný štýl a letí zriedka. Vďaka silným pazúrovaným nohám sa rýchlo pohybuje a pohybuje sa po oblasti a maskuje sa v podmienkach tundry. V zime sa jarabica väčšinou vyskytuje v snehu. Pulls sa pohybuje pri hľadaní potravy a prístrešia pred dravcami.

Biele plemeno vtákov má sezónny dimorfizmus, mení farbu v závislosti od ročného obdobia. V zime biela, na jar av lete sa farba mení na červenkastú. Nižšie sú uvedené typy sezónnej farby bielej jarabice.

Charakteristické znaky, ktoré charakterizujú vtáka, sú:

  • krátke labky so štyrmi prstami, zatiaľ čo dosť silné;
  • hmotnosť dospelého človeka je asi 700 gramov;
  • krátky zobák;
  • dĺžka tela dosahuje 40 cm;
  • muži sú väčšie ako ženy.

Očakávaná dĺžka života jarabice je krátka. V najlepšom prípade je to 7 rokov, v priemere asi 4 roky. Kurčatá dosahujú pubertu ročne.

Dvojice koroptvov sú monogamné a rodičia trávia čas spolu počas hniezdnej sezóny. Samec aktívne chráni hniezdo pred vonkajšími faktormi. V prípade úmrtia rodičov môžu kurčatá migrovať do inej rodiny. Preto sa u jedného plodu často vyskytujú kurčatá rôzneho veku. Ku koncu leta kurčatá dozrievajú a na konci zimy sa konečne pridajú do balenia.

Výživa

Koroptve obyčajné sa živia rastlinnou potravou. Takmer všetka flóra tundry sa zje bielym koroptvom. Púčiky trpasličej brezy, vŕby, bažinového machu. Rôzne bobule a kvety rastúce v tundre. Väčšina rastlín rastie v blízkosti riek a jazier, ktoré určujú biotopy jarabíc. Na jar av lete sa do stravy pridávajú larvy, červy, muchy a iný hmyz. Hlavným zdrojom potravín však zostávajú rastlinné potraviny.

Koroptve mäso je jemné a je pochúťkou, ktorá sa pri stole často nenájde ani v Rusku, kde sa sústreďuje hlavne jeho populácia. Často sa v žalúdkoch nachádzajú štrk, vtáky ich prehltávajú, aby strávili tvrdé jedlo. Na jar av lete nemajú vtáky problémy s jedlom. V zime nájdu jedlo pod snehom, lámajú diery alebo migrujú z juhu na miernejšie podnebie.

Obdobie populácie a rozmnožovania

Partridge biele kŕdle, kŕdle za obdobie migrácie spolu do 300 jedincov. V zime je 15-30 jednotlivcov rozdelených do menších skupín. Správanie vtákov je mimoriadne čisté a opatrné, u samcov sa počas párenia vyskytujú výbuchy aktivity. Vydávajú hlasné zvuky a bijú krídlami, lákajú ženy. Boj o samicu medzi mužmi je divoký, často smrteľný, takže vonkajší pokoj jarabíc je veľmi klamný..

V čase párenia muži a ženy zmenili farbu na tmavšiu. Hniezdo je postavené výlučne samičkou. Samec pozorne chráni územie hniezda pred možným agresorom. V priemere sa kladie 8 až 10 vajíčok, obdobie liahnutia je 21 dní, samica na sekundu neopustí hniezdne miesto, samec v tomto okamihu poskytuje návnadu a ochranu. Po objavení sa potomka sa rodina presťahuje na iné odľahlé miesto. Štandardnou reakciou na nebezpečenstvo je, že kŕdeľ steká do hustej vegetácie a mrzne. Sú chvíle, keď sa niekoľko rodín stretne a vyrastie mláďa. Rodičia trávia s kurčatami asi dva mesiace.

Keď sa hniezdo tetrov nachádza neďaleko, niekedy sa krížia páry s hybridným potomstvom.

Na rozdiel od tetrova hniezda je jarabica v zajatí takmer nemožná. V klietkach vo väčšine prípadov neprežije.

Kupodivu je populácia bielych koroptvov silne ovplyvnená populáciou lemmings v tundre. Lemmings sú hlavnou potravou miestnych dravcov - líšky a sovy. A v prípade vyľudňovania začnú dravci aktívne útočiť na koroptve a ich hniezda.

Poľovnícke funkcie

Koroptev je uvedená v Červenej knihe. V strednom Rusku je jeho lov zakázaný počas párenia, t. na jar. V letnom a jesennom období lovu sa nachádza pri močiaroch, bobuľovinách, niekedy v borovicovom lese alebo v brezovom háji. V horúcich dňoch sa schováva v lese. Lov sa spravidla vykonáva so psom.

Do konca leta žije vták v lesných porastoch pri močiaroch. Koroptvy sa niekedy živia obilnými poliami a lúkami. Odchov zanecháva veľa stôp po jeho prítomnosti, čo psovi uľahčuje ich nájdenie. Ako už bolo spomenuté vyššie, samec je vždy u plodu av prípade nebezpečenstva prvý vzlietne s charakteristickým zvukom podobným smiechu. Koroptve bežia dobre a môžu psa viesť dlhú dobu. Potomstvo samcov sa odoberie a udržuje sa blízko seba, čo uľahčuje ich streľbu..

Je dôležité vedieť, že s viditeľným pristátím potomok za vzdialeným krytom neznamená, že sa tam posadil. Často s poklesom skupina náhle zmení smer a odchádza v nízkej nadmorskej výške na inom mieste. Vždy stojí za zváženie a neposlať psa na falošnú stopu..

Často idú po cestách a na otvorených plochách, aby sa „zaplavili“ v prachu. Miesto pobytu sa nachádza podľa charakteristického znaku „kopanie“..

Pri love v bažine, kde je málo pokrytia, streľba na ne nie je príliš ťažká a lov je dosť korisťou. Jesenný lov trvá celý september až do okamihu, keď sa vtáky začnú zhromažďovať vo veľkých stádach na útek.

Droga: fotografia a popis, lokalita a životný štýl

Z Masterwebu

Koroptev je malý, ale veľmi vytrvalý vták. Obývaný v arktických a subarktických zónach je dobre prispôsobený životu v drsných podmienkach. V zime sa jej neboja, dokonca ani v zlých podmienkach, pretože teplota jej tela zostáva vždy pod 45 stupňov. V tomto článku sme pre vás pripravili úplný opis koroptve, nezabudnite uviesť jej najbližších príbuzných.

klasifikácia

Ptarmigan je jedným z najsevernejších vtákov v jeho rodine. Žije tam, kde by jej ostatní bratia boli dlho chladní. Nie je však sama. Na začiatok je celý rod jarabica biela, ktorá patrí do rodiny bažantov a rád kura. Raz to zahŕňalo šesť druhov, ale dnes sú tu iba tri: v skutočnosti biele jarabice a jarabice obyčajné.

Všetky žijú výlučne na severnej pologuli Zeme a môžu tolerovať nízke teploty. Líšia sa tiež od iných druhov s dlhšími pazúrmi, ako aj s hustými a našuchorenými perami pokrývajúcimi ich nohy.

Ptarmigan vo veľkosti menšej ako biela. Obýva tundru a vysokohorský pás Cordillera, Pyreneje, Alpy, škandinávske hory, Japonsko a Altaj. Jej zimné oblečenie je takmer úplne biele, s výnimkou čiernej oblasti nad zobákom a chvostom. Letné perie zodpovedá odtieňom hornín v oblasti vtáčieho biotopu.

Koroptev obyčajná je najmenším členom rodu. To je bežné v Severnej Amerike a nachádza sa na Strednej Aljaške, v horách Britskej Kolumbie, Washingtonu, Wyomingu a Montany. V zime farby vtáka nie sú na chvoste žiadne čierne škvrny, v lete majú samce a samice na hlavách jasne červený hrebeň..

Drobek: fotografie a vonkajšie značky

Zvonku sa vták podobá tundre a jarabici bielej: malá hlava, krátky krk, malý zakrivený zobák a veľké, nemotorné telo zaobleného tvaru. Vo veľkosti tela dosahuje asi 35 - 40 centimetrov, váži asi 400 - 600 gramov.

Sexuálny dimorfizmus, to znamená rozdiely vo farbách mužov a žien, sa jasne prejavuje až na jar. Ale sezónna farba sa výrazne líši. V zime sú biotopy jarabíc často pokryté snehom a pri zlúčení s prostredím sa stáva snehovo bielym. Čierne sú iba perie z peria a krídlo..

Na začiatku jari zostávajú ženy biele a samce hlavy, krku a hrudníka sčervenajú a zhnednú. Ich obočie sa sfarbí jasne červeno, aby upútalo pozornosť partnera. V lete sú obidve pohlavia úplne opečené a ľahko maskované medzi vetvami a húštiny..

rozloha

V minulosti bolo klíma planéty omnoho chladnejšia a drsnejšia a jarabice sa mohli šíriť oveľa širšie ako dnes. Paleontológovia tvrdia, že v období pleistocénu sa usadili v južnej Európe a na Balkáne, na Ukrajine, v Maďarsku a dokonca aj na Kryme..

Kde dnes žijú jarabice? V súčasnosti ich rozsah zahŕňa najmä arktické a subarktické zóny, ako aj horské subalpínske zóny. Vyskytujú sa hlavne v lesných močiaroch a tundre Ruska, USA, Kanady, škandinávskych a pobaltských krajín. Vtáky sa však vyskytujú aj v lesných stepiach na severe Kazachstanu, v pohoriach Mongolsko v Škótsku na vresových lúkach vo Veľkej Británii. Žijú v Českej republike, Írsku a Nemecku. Nachádzajú sa v Grónsku, na Islande a príliš blízko polárneho kruhu. Najsevernejšie oblasti ich distribúcie sa nachádzajú na 76 ° zemepisnej šírky, najjužnejšia na 45 až 60 stupňov zemepisnej šírky..

poddruh

Kvôli rozsiahlemu biotopu sa koroptve v rôznych oblastiach môžu trochu líšiť vo farbe a životnom štýle. V tomto ohľade sa rozlišuje od 15 do 20 poddruhov vtáka. Každá z nich má veľmi úzky rozsah. Napríklad írske a škótske poddruhy, ktoré miestni obyvatelia zvyčajne nazývajú milosťou, žijú v týchto krajinách na vresových lúkach. V zime ostávajú hnedé a biela farba je prítomná iba na perie nôh a brucha..

Na Altaji a na severovýchode Kazachstanu žije veľká biela jarabica, na severe Sibír - severný Sibír, v európskej časti Ruska - stredný Rus a v Sachalin a Kamčatka - Sachalin..

Väčšina poddruhov je usadená a nachádzajú sa na rovnakom území po celý rok. Vtáky, ktoré v zime obývajú severné oblasti, sa pohybujú dvesto alebo dokonca tisíce kilometrov na juh.

životný štýl

Partridge bielohlavý je usadený vták, veľmi tichý a opatrný. Jej let je rýchly klopanie krídel, ktoré sa striedajú s kĺzaním vzduchom. Ale len zriedka letí, pohybuje sa hlavne po zemi.

Zručná kamufláž a rýchle nohy pomáhajú tetrovi prežiť. Na jar žijú vo dvojiciach, starajú sa o potomkov a v zime môžu zablúdiť do malých kŕdľov 10-15 vtákov. Ideálnym miestom pre hniezdenie je územie s mozaikou zalesnenou a bažinatou krajinou. Koroptve milujú polootvorené oblasti na okraji močiarov, zarastené trpaslíkmi, kríkmi a vresom.

Cez deň hľadajú jedlo a v noci spia v podrastoch na zemi. V zime sa hrabú v snehu, aby sa schovali pred chladom a nepriateľmi. Koroptve sa pohybujú takmer ticho a nepostrehnuteľne a keď sa stretnú s dravcom, zamrznú na svojom mieste. Ak nie je kam ísť, tak ostro a dosť hlučne vzlietnu.

Čo jesť koroptve?

V prvých týždňoch života jabĺk jesť hmyz, červy a iné malé zvieratá. Proteín podporuje rast mladého tela, pomáha mu rásť silnejšie a správne formované. Vyrastajúc vtáky prechádzajú na zeleninovú stravu.

V zime nie je ich jedlo príliš rozmanité. Koroptve sú chované v blízkosti vŕb, brezy a iných stromov a živia sa svojimi výhonkami. S príchodom tepla idú do pukov, okovov stromov a kríkov, živia sa obilím a kvetmi bylín. Obľúbené pochúťky vtákov sú čučoriedky, čučoriedky, ledum, brusnice, brusnice, medveďa, ostřice. V blízkosti ich húštiny sa dá najpravdepodobnejšie stretnúť biela koroptev.

chov

Koroptve sú spravidla monogamné a vyberajú si jeden pár, s ktorým budú chovať svoje kurčatá. Jeden muž si niekedy vyberie dve ženy, ale toto je skôr výnimka ako pravidlo. Na jar začína hromada jarabíc a aktívne vyhľadávanie partnerov. Samce si obliekli svadobné šaty, hľadali miesto pre hniezdo a potom pokračovali v boji o samicu.

V tomto okamihu sa úplne transformovali tiché a nenápadné vtáky. Kuropachi tvrdo bojujú s protivníkmi, strážia svoje územie a okolo tundry je počuť ich chvejúce sa romantické štekanie.

Jeden pár zaberá pozemok s veľkosťou od 0,20 do 7 hektárov. Na každej z nich musí byť kopec, na ktorom kuropach vykonáva strážnu službu, zatiaľ čo jeho dáma sa vyliahne. Vtáky hniezdia na zemi vedľa kríkov alebo na otvorenom priestranstve a často ich umiestňujú medzi hrbole.

Nadýchané hrušky v tvare hrušky sa objavia asi týždeň alebo dva po párení. Partridge niekoľkokrát opúšťa inkubáciu, aby vyhľadal potravu. V tejto dobe ju muž nevyhnutne sprevádza. 20 dní po murive sa objavia kurčatá a po 10 dňoch sa učí lietať a môžu preletieť na krátke vzdialenosti.

Červená kniha

Ptarmigan bol v minulosti považovaný za typického vtáka horskej tundry, ktorý sa často vyskytoval v lesných močiaroch a vysokohorských lúkach. Takéto množstvo zveri nemohlo prilákať poľovníkov a do 20. storočia sa na mnohých územiach stal vtákom vzácnosť. Bolo takmer zničené v Litve, v Kaliningradskej oblasti a niektorých ďalších regiónoch Európy. Negatívnym faktorom pre život vtáctva bolo okrem poľovníctva aj drenáž močiarov a hospodársky rozvoj miest jeho osídlenia..

Dnes je uvedený v Červených knihách mnohých štátov ako „pokles počtu“. V niektorých oblastiach pohoria je ohrozené úplným vyhynutím. Vták sa teda už nenachádza na území Moskvy, Ryazanu, Tule, Čuvashie, Mordovia a Marijskej republiky. V Červenej knihe Bieloruska je ohrozená od roku 1981..

Nie sú k dispozícii žiadne údaje o celkovom počte vtákov, pretože na mnohých miestach je mimoriadne zriedkavý a sporadický. Jedným z dôvodov poklesu počtu jarabíc je otepľovanie podnebia a zvýšenie zimných teplôt. V chladnom období potrebujú sneh, inak sa vtáky stanú príliš viditeľnými a sú dobrým cieľom pre dravcov. Ak je v zime malé množstvo zrážok, potom môže veľká časť jarabíc prežiť až na jar.

Ptarmigan vták. Opis, vlastnosti, životný štýl a prostredie jarabice

Ptarmigan patrí do rodiny bažantov. Je dokonale prispôsobená životu v drsnom podnebí a nebojí sa ani dlhých chladných zím Arktídy..

Pôvod pohľadu a opis

Foto: Grouse

Existuje niekoľko hypotéz o tom, ako a odkiaľ vtáky prišli. Prvý vták je niekedy považovaný za protoavis patriaci do neskorého triasového obdobia - to znamená, že žil na Zemi asi pred 210 - 220 miliónmi rokov. Mnoho vedcov však jeho štatút spochybňuje a ak protoavis stále nie je vták, vyskytli sa o niečo neskôr.

Stav archeopteryxu je nepopierateľný, fosílne nálezy sú staré 150 miliónov rokov: je to už vták a podľa vedcov nie je prvý - jeho najbližší predkovia sa ešte nenašli. Príchodom Archeopteryxu bol let už dokonale zvládnutý vtákmi, ale spočiatku boli bez letu - existuje niekoľko hypotéz o tom, ako sa táto zručnosť vyvinula.

Video: Partridge White

Čokoľvek z nich bolo pravda, bolo to možné vďaka postupnej reštrukturalizácii tela: zmene kostry a rozvoju potrebných svalov. Po objavení sa Archeopteryxu vývoj vtákov pokračoval pozvoľna, objavili sa nové druhy, ale všetky vymreli a moderné povstali v cenozoickej ére po zániku kriedy-paleogénu..

Platí to aj pre vtáky z rodiny bažantov - súčasťou sú aj biele koroptve. Boli nájdené fosílie dvoch historických druhov, ktoré patria do podrodiny jarabice (Perdix) - margaritae a palaeoperdix. Bývalý obýval pliocén v Transbaikálii a Mongolsku, druhý na juhu Európy už v pleistocéne..

Zástupcovia druhov Palaeoperdix našli aj neandertálci a Cro-Magnoni, vo svojej strave boli tieto korytnačky bežné. Fylogenetika jarabíc nie je úplne jasná, ale je zrejmé, že moderné druhy sa objavili nedávno, sú stovky, ak nie sú desaťtisíce rokov staré. Koroptev bola opísaná v roku 1758 K. Linnaeusom, dostala meno Lagopus lagopus.

rozloha

V minulosti bolo klíma planéty omnoho chladnejšia a drsnejšia a jarabice sa mohli šíriť oveľa širšie ako dnes. Paleontológovia tvrdia, že v období pleistocénu sa usadili v južnej Európe a na Balkáne, na Ukrajine, v Maďarsku a dokonca aj na Kryme..

Kde dnes žijú jarabice? V súčasnosti ich rozsah zahŕňa najmä arktické a subarktické zóny, ako aj horské subalpínske zóny. Vyskytujú sa hlavne v lesných močiaroch a tundre Ruska, USA, Kanady, škandinávskych a pobaltských krajín. Vtáky sa však vyskytujú aj v lesných stepiach na severe Kazachstanu, v pohoriach Mongolsko v Škótsku na vresových lúkach vo Veľkej Británii. Žijú v Českej republike, Írsku a Nemecku. Nachádzajú sa v Grónsku, na Islande a príliš blízko polárneho kruhu. Najsevernejšie oblasti ich distribúcie sa nachádzajú na 76 ° zemepisnej šírky, najjužnejšia na 45 až 60 stupňov zemepisnej šírky..

Vzhľad a vlastnosti

Foto: Ako vyzerá biela koroptev?

Teleso biele koroptve dosahuje 34 - 40 cm a váži 500 - 600 g. Jeho dôležitou vlastnosťou je výrazná zmena farby v závislosti od ročného obdobia. V zime je takmer celá biela, iba perie na chvoste je čierne. Na jar začína párenie v tomto období u mužov, aby sa uľahčilo priťahovanie pozornosti samíc, hlava a krk sa stali červenohnedé, ktoré na bielych stenách výrazne stáli..

A v lete sa samce a samice peria stmavnú, začervenajú sa, menia sa rôzne škvrny a pruhy a zvyčajne sú hnedé, niekedy s čiernymi alebo bielymi oblasťami. Samice menia farbu skôr ako muži a ich letné oblečenie je o niečo ľahšie. Tiež sa prejavuje veľkosť sexuálneho dimorfizmu - sú o niečo menšie. Mladé koroptve sa vyznačujú pestrofarebnou farbou, po narodení majú tmavozelenú farbu a majú čierne a biele škvrny. Potom sa na nich často objavujú tmavohnedé vzory..

Existuje 15 poddruhov, aj keď navonok sa líšia málo, najčastejšie s letným perím a veľkosťou. Vynikajú dva poddruhy žijúce vo Veľkej Británii a Írsku: nemajú zimné oblečenie a ich perie je tmavé. Predtým ich niektorí vedci dokonca považovali za samostatný druh, ale potom sa zistilo, že to tak nie je..

Zaujímavý fakt: Tento vták sa môže krížiť s čiernym tetrovom a na miestach, kde sa jeho rozsahy pretínajú, sa to niekedy stáva, po ktorom sa objavia hybridy. Vyzerajú ako biele koroptve, ale ich farba je zreteľnejšia čierna a zobák je väčší.

Ako to vyzerá v zime

Tráva má krásny vzhľad bez ohľadu na ročné obdobie. Vďaka fenoménu sezónneho dimorfizmu sa však v zime vonkajšie perie chvosta líši od snehovo bielej farby peria. Získajú čierny odtieň. Ak venujete pozornosť nohám, budú chundré, husto pokryté krátkym perím. Takéto vlastnosti výstroja vtákov v zime umožňujú zlúčiť sa so životným prostredím a stať sa pre dravcov takmer neviditeľnými, aby prežili v divokej prírode tundry a ďalších oblastí..

Na jar sa krk a hlava samca sfarbujú do hnedohnedej farby, na tomto základe vytvárajú ostrý kontrast s telom.

Kde žije biela jarabica?

Foto: Koroptev v Rusku

Tento vták žije v chladných oblastiach severnej pologule - severnom výbežku tajgy a tundry s lesnou tundrou.

Distribuované v nasledujúcich oblastiach:

  • Kanada;
  • Alaska;
  • Grónsko;
  • Spojene kralovstvo;
  • Škandinávsky polostrov;
  • severná časť Ruska od Karélie na západe až po Sachalin na východe.

Koroptve na severe sú rozmiestnené až po pobrežie Severného ľadového oceánu a obývajú veľa arktických ostrovov v blízkosti Eurázie a severnej Ameriky. Žijú tiež na Aleutských ostrovoch. V Európe už niekoľko storočí biotop pomaly klesá: už v 18. storočí sa biele koroptve našli až na juh strednej Ukrajiny..

Na Ďalekom východe sa rozsah tiež zmenšuje: pred 60 rokmi sa tieto vtáky stále nachádzali v značnom počte blízko samotného Amuru, hranica distribúcie ustúpila ďaleko na sever. Teraz sa však dajú nájsť po celom Sachalin, čo tam predtým nebolo - stalo sa to kvôli skutočnosti, že na ostrove sa vyčistili tmavé ihličnaté lesy..

Rád sa usadzujú pozdĺž brehov machov. Často žijú v horách, dokonca dosť vysoké, ale nie vyššie ako subalpínska zóna. Hniezdia na otvorených plochách v tundre, blízko kríkov, živia sa.

Z najchladnejších severných oblastí, ako sú napríklad arktické ostrovy, sa vtáky pohybujú na juh na zimu, ale nie ďaleko. Tí, ktorí žijú v teplejších oblastiach, nikam nelietajú. Zvyčajne lietajú pozdĺž údolia riek a zostávajú blízko nich na zimovanie a ihneď po príchode jari sa vracajú rovnakým spôsobom..

Teraz viete, kde žije biela koroptev. Pozrime sa, čo jej.

habitat

Koroptev s bielym perím je tradične vtákom chladných zemepisných šírok, ktoré sa vyznačujú veľkým množstvom zrážok a dlhými, drsnými zimami. Za ňu sa považuje domov zón tajga, tundra a zóna tundra lesa. Radšej sa usadí v močiaroch, kde je veľa rašeliny a machu..

Ptarmigan žije v Severnej Amerike, Eurázii a Grónsku. Nachádza sa tiež v bažinách Škótska a Anglicka. Pokiaľ ide o územie Ruska, žije tu na Sachalin a Kamčatke.

To, čo jej je biela jarabica?

Fotografie: vtáčia koroptev

V strave ptarmiganu prevažuje rastlinné krmivo - zaberá 95 - 98%. Platí to však iba pre dospelých, pretože kurčatá sú kŕmené hmyzom - je to potrebné pre rýchly rast.

Dospelý človek:

V zime je jedlo jarabíc dosť monotónne, pozostáva z výhonkov a pukov stromov: vŕba, breza, jelša; vtáky jedia aj jahňatá, ale v menšom množstve. V období od novembra do decembra, keď je snehová pokrývka plytká, živia sa čučoriedkovými stopkami. Ako snehová pokrývka rastie, stále rastie viac vysokých stromov. Vďaka tomu sa môžu kŕmiť po celú zimu. Na začiatku jari, keď výška snehovej pokrývky prestane rásť, sa jedlo rýchlo vyčerpá. Toto je najťažší čas pre vtáky, musia prejsť na hrubšie a hrubšie výhonky - ťažšie trávia, zatiaľ čo výživná hodnota je nižšia.

Preto, ak studená jar tiahne ďalej, jarabice strácajú veľkú váhu. Potom nemusia mať čas sa zotaviť a potom nebudú murované. Keď sa objavia roztopené škvrny, získa sa im širšia strava: listy, bobule veronica a brusnice, presličky vyčnievajúce z pod snehom.

Potom sa objaví čerstvá zelenina a všetky problémy s výživou zostanú pozadu. V lete je strava rôznorodá. Zahŕňa trávu, bobule, semená, mach, kvety rastlín a koroptev môže tiež jesť huby. V auguste stále viac a viac začnú jesť bobule: to je pre nich to najchutnejšie jedlo. Väčšinou jedia čučoriedky, čučoriedky, brusnice a šípky. Brusnice sa nechajú v zime a jesť na jar.

Mláďatá lovia iba hmyz, ale robia to celkom obratne a tiež jedia mäkkýše a pavúky. Potrebujú veľa bielkovín, aby rýchlo rástli. Dospelé vtáky chytia iba živé zvieratá, ktoré takmer skončia na zobáku, pretože zaberajú malé miesto v ponuke koroptve..

Výživa

Koroptev lieta pomerne zriedka, a preto hľadá na zemi jedlo. Základom stravy je rôznorodá krovitá vegetácia. Na hniezdenie si vtáky najčastejšie vyberajú oblasti hummocky tundry, v ktorých rastie hlavne vŕba, trpaslicová breza a bobule. Usadili sa, že tieto vtáky žijú iba v južných oblastiach, do zime tam lietajú aj jarabice zo severných oblastí.

V zime žijú v snehu a vytvárajú v ňom špeciálne komory naplnené vzduchom. Aby sa kŕmili sami, musia sa vtáky pohybovať. V zime jedia púčiky a výhonky stromov a kríkov. Obľubujú najmä vŕbu, ktorá rastie v blízkosti jazier, ako aj výhonky trpasličích brezov. V lete sa živia listami, bobuľami, semenami a hmyzom. Tieto tvoria najviac 3% z celkového množstva potravín. Z bobúľ sú preferované čučoriedky, brusnice, hloh a čučoriedky.

Strava vtáka je hlavne nízkokalorická, takže veľa jedla a napĺňa obrovskú strumu. Pre lepšie trávenie tvrdých potravín musia vtáky prehltnúť malé kamene.

Funkcie charakteru a životného štýlu

Fotografie: Koroptev v zime

Žijú v balení, dočasne sa rozptyľujú iba na začiatku obdobia rozmnožovania. Stádo má v priemere 8 - 12 jedincov. Počas letu na juh tvoria oveľa väčšie skupiny 150 - 300 jarabíc. Najaktívnejšie ráno a večer, uprostred dňa odpočívajú, spia v noci. Samce sú počas párenia aktívne počas celej noci. Vták vedie hlavne životný štýl na pevnine a zvyčajne sa počas dňa nevyberá, hoci je schopný diaľkových letov. Vie, ako bežať rýchlo a na teréne je takmer neznateľný: v zime sa spája so snehom, v lete so zádrhelmi a zemou. Ak musíte utiecť pred predátorom, môže vyletieť, aj keď najskôr sa snaží uniknúť.

Napriek migrácii na juh trávia tetrovce šesť mesiacov alebo viac uprostred snehu a v tom čase pod nimi vytiahnu pasáže a strávia v nich väčšinu času: v chladných podmienkach majú tendenciu minúť minimum energie na kŕmenie. V zime idú ráno von a kŕmia sa v okolí. Keď dôjde jedlo, začnú ihneď po odchode, aby sa dostali na miesto kŕmenia: zvyčajne nie viac ako niekoľko stoviek metrov. Pohybujú sa v malom stáde. Pri kŕmení sa môžu odraziť do výšky 15 - 20 cm, čím sa snažia púčiky a konáre zväčšiť.

Živí sa aktívne hodinu, potom pomalšie av poludňajšej oblasti odpočívajú a vracajú sa do cely pod snehom. O niekoľko hodín neskôr sa začína druhé kŕmenie večer. Najintenzívnejšia sa stala tesne pred súmrakom. Celkovo sa na kŕmenie vynakladá 4 až 5 hodín, takže ak je denné svetlo veľmi krátke, musíte prerušiť prestávku. Ak je mráz príliš silný, môžu vtáky zostať na snehu niekoľko dní.

Zaujímavá skutočnosť: Telesná teplota koroptve je 45 stupňov a ostáva tak aj pri tých najťažších mrazoch.

životný štýl

Koroptve sa zbijú v malých kŕdľoch od 10 do 15 jedincov a vytvárajú páry iba počas obdobia rozmnožovania. Tieto vtáky vedú životný štýl na pevnine. Vďaka svojej farbe sa ľahko maskuje. Počas dňa sú hore a v noci sa schovávajú v hustej vegetácii. Koroptve lietajú veľmi zriedka, a to aj potom iba na krátke vzdialenosti. Hlavným spôsobom, ako sa pohnúť, je bežať rýchlo..

Tento vták je veľmi opatrný. Hľadajúc jedlo pre seba, pohybuje sa opatrne a takmer potichu a občas sa rozhliada. Pocítila nebezpečenstvo, najprv zamrzla, nechala svojho súpera bližšie a potom sa náhle prudko vzlietla. Pred odletom sa vtáky zhromažďujú vo veľkých kŕdľoch, ktoré môžu pozostávať z 200 až 300 jedincov.

Sociálna štruktúra a reprodukcia

Foto: Grouse

Na jar sa samice rôznymi spôsobmi snažia ženy ležať: stávajú sa v rôznych pozíciách, vykonávajú špeciálny let a kričia. Môžete ich počuť z diaľky a oni môžu hovoriť celý deň takmer bez prestávky. Najaktívnejšie to robíte ráno a bližšie k večeru. Samice škádlia. Medzi mužmi môžu vzniknúť konflikty za lepšie územie a bojujú s veľkou horkosťou, niekedy sa tento boj končí smrťou jedného z účastníkov. Stanovenie párov trvá dlho: zatiaľ čo sa počasie mení.

Keď sa teplo konečne zapáli, zvyčajne v druhej polovici apríla alebo v máji, páry sa nakoniec fixujú na celú sezónu. Žena je zapojená do zariadenia hniezda - je to len malá depresia. Zarovnáva ju s vetvami a listami, aby bola mäkšia. Sama sa zvyčajne vyskytuje v kríkoch, takže je ťažšie si ju všimnúť.

Keď zariadenie hniezda skončí, urobí sa pokládka 4 až 15 vajíčok, niekedy dokonca viac. Farba škrupiny je svetlo žltá až svetlo žltá, často má hnedé škvrny, tvar vajec je hruškovitý. Vyliahnutie trvá tri týždne a samec zostáva po celý čas v blízkosti a chráni hniezdo: nedokáže ho chrániť pred veľkými dravcami, ale môže odviezť niektorých vtákov a hlodavcov. Ak sa človek priblíži k hniezdu, biele koroptve nerobia nič a nechajú ho vstúpiť do samotného hniezda.

Po vyliahnutí kurčiat ich rodičia odvezú na bezpečnejšie miesto, niekedy sa 2-5 mláďat spojí a zostanú spolu - to pre kurčatá poskytuje lepšiu ochranu. Dva mesiace zostávajú v blízkosti svojich rodičov, počas tohto obdobia dorastajú takmer do veľkosti dospelého vtáka a sami sa môžu živiť už od prvých dní života. Do puberty sa dostanú v nasledujúcom období párenia.

Užitočné vlastnosti jarabého mäsa

Zloženie a dostupnosť živín

Koroptve mäso obsahuje množstvo vitamínov (, PP, skupina B,,), makroprvky (fosfor, vápnik, horčík, draslík, sodík, síru, chlór) a stopové prvky (fluór, meď, cín, nikel, kobalt, molybdén).

Užitočné a liečivé vlastnosti

Liečivé vlastnosti hydiny opísala Avicenna v „Canon of Medical Science“ a je možné ju v súčasnosti aplikovať. Hydinové mäso sa vzťahuje na dietetické výrobky, ako napr prakticky neobsahuje cholesterol, takže sa môže konzumovať s nadmernou hmotnosťou, ochoreniami gastrointestinálneho traktu, pľúc a priedušiek, chronická zápcha. Podľa starodávneho liečiteľa tiež koroptve mäso zlepšuje mužskú silu a zvyšuje príťažlivosť k opačnému pohlaviu. Látky, ktoré tvoria koroptve mäso, pomáhajú normalizovať hladinu hemoglobínu v krvi a upokojujú nervový systém..

Koroptev je najslávnejším a najobľúbenejším vtákom medzi poľovníkmi..

Mnohí ju poznali od detstva. Svojimi vlastnosťami pripomína dom a patrí do rodiny.

Všetky vtáky tohto druhu sú väčšinou sedavé. Navyše, aby prežili, musia prejsť mnohými testami v extrémnych podmienkach. Existuje niekoľko druhov koroptví, ktoré sa do istej miery od seba líšia svojimi externými údajmi a správaním.

Prirodzení nepriatelia jarabíc

Foto: Ako vyzerá biela koroptev?

Bielu korytnačku môže jesť mnoho rôznych predátorov: takmer ktorýkoľvek z tých veľkých, ak ju dokáže chytiť. Preto je v prírode veľa nebezpečenstiev, ale väčšina dravcov ju zároveň nemá v stálej strave. To znamená, že ho chytia iba od prípadu k prípadu a nelovia ho, a preto nespôsobujú veľké množstvo škôd..

Existujú iba dve zvieratá, ktoré pravidelne lovia tetrov: gyrfalcon a polárna líška. Prvý z nich je obzvlášť nebezpečný, pretože ho nemožno uložiť zo vzduchu: lietajú oveľa lepšie a rýchlejšie. Koroptev sa od nich dá dostať iba v norych na snehu, v lete najčastejšie sa nemá kam schovať.

Pretože gyrfalóny sú veľmi účinné proti koroptviam, ľudia ich dokonca používajú na lov takýchto vtákov. V prírode je však pomerne málo gyrfalónov, a hoci každý z nich vyžaduje veľa potravy, stále ešte nespôsobujú veľa škody populácii jarabíc. Ďalšou vecou sú polárne líšky. Veľa z týchto predátorov je v biotopoch koroptví a lovia zámerne, a preto sú to práve oni, ktorí majú najväčší vplyv na počet druhov..

Lemmings tiež zaujímajú dôležité miesto v tomto reťazci: všetko to začína zvyšovaním ich počtu, po ktorom sa viac poľovných líšky, ktoré ich lovia, stáva početnejšími, počet lemmings klesá v dôsledku aktívneho vyhubenia, líšky polárne sa menia na jarabice a tie sa tiež zmenšujú, čo vedie k poklesu kŕmnej základne je už znížený počet líšky polárnej. Lemmings a potom jarabiny aktívne rozmnožujú, cyklus začína znova.

Existuje viac nebezpečenstva pre jednodňovú hydinu: vtáky ako strieborný čajok, burgomaster a skua ich môžu ťahať. Ničia tiež hniezda a živia sa vajíčkami. Ľudia nie sú takými významnými nepriateľmi pre koroptve: v biotopoch tohto vtáka je ich len málo, a hoci sa lov uskutočňuje, len malá časť bielych koroptvov kvôli nemu zomiera..

Partridge Hunt

Sezóna sa začína v auguste, keď sa vyliahnuté kurčatá už dostávajú na veľkosť dospelých a trvajú do decembra. Ako odporúčajú skúsení poľovníci, najlepší čas dňa, keď je lov koroptev úspešný, je skoro ráno, keď slnko už vyšlo, ale rosa sa začína pomaly vysychať. V tomto okamihu sivá koroptev ide na miesto kŕmenia. V praxi sa používajú dva druhy lovu - so psom a lov z priblíženia.

Poľovníctvo so psom

Budete potrebovať dobrého poslušného psa. Ukazovacie psy sú najvhodnejšie, rýchlo a tvrdohlavo hľadajú hru a potom ju na príkaz majiteľa chovajú. Skúsený pes vstupuje do smečky z opačnej strany poľovníka. V tomto okamihu musíte byť pripravení strieľať zo zbrane. Lov jarabíc (akýkoľvek) zahŕňa použitie frakcií č. 5-7.

Po výstrele stádo stúpa alebo sa niektoré vtáky rozptýlia do kríkov. Ak chcete pokračovať v rybolove, musíte sledovať smer letu stáda. Pohyb je jednoduchý a vzdialenosť je zvyčajne 300 - 450 m. Je oveľa ľahšie loviť na rozdelené stádo. Potom, ako pes vtáky vtiahne podruhé, bude streľba oveľa účinnejšia..

Lov z prístupu

Lov z priblíženia je bez psa. Najlepší čas je na kŕmenie sivej koroptve. Musíte byť veľmi opatrní a pozorný, pri hľadaní vtákov na veľkú vzdialenosť je najlepšie používať ďalekohľad.

Keď sa zistí stádo, prvý výstrel sa vystrelí výstrelom z pištole na sediaceho vtáka a potom.

Predchádzajúci Článok

Predávkovanie vitamínmi B.