Hlavná
Zelenina

Modrá veľryba

Modrá veľryba je najväčšie moderné zviera na Zemi. Modrá alebo modrá, veľryba alebo čučoriedka, sa týka morských cicavcov veľrýb veľrýb a predstavuje zástupcu veľryby baleenskej. Modrá veľrybí koža s modrým odtieňom.

Mustachioed a zubatý

Veľryby sú rozdelené na baleen a ozubené. Ozubené veľryby sú dravcami loviacimi veľké ryby, zatiaľ čo fúzy sú živé filtre, ktoré cez ústa filtrujú obrovské množstvo vody a živia sa kôrovcami, mäkkýšmi a planktónom. Modrá veľryba sa týka veľryby bielohlavej. Veľryba pozostáva z 360 až 800 rohových dosiek, ktoré majú tvar trojuholníka zhora nadol. Horná časť každej platne sa rozdeľuje na tenké a dlhé štetiny, ktoré tvoria určitý druh filtra alebo sita.

Úžasné fakty

  • Veľryby nemajú externé sluchové orgány tradičné pre zvieratá - uši. Počujú spodnú čeľusť, z ktorej sa zvuk šíri do stredného ucha a potom do vnútorného. Vzhľadom na to, že veľryby majú dosť slabý zrak a takmer nemajú čuch, sluch je pre nich hlavným pocitom, pomocou ktorého sú dokonale vedené pod vodou, navzájom komunikujú a hľadajú jedlo..
  • V studenej vode si veľryby udržiavajú telesnú teplotu blízku teplote ľudského tela, a to vďaka hrubej vrstve (asi 50 cm) tuku pod kožou, ktorá chráni vnútorné orgány pred podchladením..
  • Chvost modrej veľryby možno prirovnať k ľudským odtlačkom prstov: ryhy, rezy, jazvy a škvrny hnedých rias vytvárajú jedinečné výtlačky. Okrem toho, na rozdiel od všetkých ostatných rýb, chvost veľryby je vodorovný a môže ležať na hladine vody. Počas plávania ich veľryby robia zvislými pohybmi dole a hore.
  • Ak je to potrebné, veľryby nemôžu spať tri mesiace a ak zviera zaspí, potom iba v malej hĺbke, takmer na samom povrchu vody. Vzhľadom na vysoký obsah tuku hmotnosť veľryby mierne presahuje špecifickú hmotnosť vody, takže veľryba na spanie veľmi pomaly klesá.

Mali by ste to vedieť

  • Medzinárodný vedecký názov: Balaenoptera musculus.
  • Stav ochrany: ohrozené druhy.
  • Charakteristika: Priemerná dĺžka tela je od 22 do 27 metrov a samice sú väčšie ako samce; hmotnosť môže dosiahnuť 150 t.

Ako veľryba dýcha a jesť?

Asi 8 mesiacov v roku jedia veľryby takmer nič: žijú z nahromadeného tuku. Celé leto však jedia takmer nepretržite a denne absorbujú až 3 tony jedla. Strava veľrýb pozostáva hlavne z rias a malých kôrovcov, niekedy jedia malé ryby.

Veľryby dýchajú inak ako ryby. Namiesto žiabrov majú pľúca, do ktorých získavajú vzduch cez svoje nosné dierky. Keď sa veľryby ponoria pod vodou, nosné dierky sa uzavrú malými ventilmi. Každých 10-15 minút stúpa veľryba na hladinu vody, aby sa nadýchla. V tomto prípade odpadový vzduch vychádza cez nosné dierky. Ale pretože v tomto vzduchu je veľa vodnej pary, z diaľky sa javí ako fontána. 3a až 1 - 2 s, veľryba vdýchne a vydýchne asi 2 000 litrov vzduchu. Modrá veľryba v pokojnom stave vdychuje a vydychuje jednu až štyrikrát za minútu, ale bez kyslíka môže pôsobiť 2 hodiny. Mladé veľryby dýchajú častejšie ako dospelí.

mačiatka

Pri narodení môže veľrybí mláďa dosiahnuť dĺžku 9 metrov. Malá veľryba rýchlo rastie na výživnom materskom mlieku, ktoré sa vyznačuje vysokým obsahom tuku (asi 50%) a vysokým obsahom bielkovín. Počas dňa mláďa pije až 90 litrov hustého mlieka. O jeden a pol roka dieťa dorastie do dĺžky 20 metrov a váži 45 - 50 ton.

Veľká modrá veľryba je obrie planéty Zem. Opis a fotografia modrej veľryby

Modrá veľryba alebo modrá veľryba je morské zviera, ktoré je zástupcom veľrýb. Modrá veľryba sa týka veľryby balvanovej. Modrá veľryba je najväčšia veľryba na planéte. V tomto článku nájdete popis a fotografiu modrej veľryby, dozviete sa veľa nových a zaujímavých informácií o živote tohto obrovského a úžasného zvieraťa..

Ako vyzerá modrá veľryba??

Modrá veľryba vyzerá veľmi mohutne, má však predĺžené a štíhle telo. Veľká hlava tejto veľryby je vybavená malými očami a ostrou papulou so širokou spodnou čeľusťou. Modrá veľryba má prieduch, pri ktorom vydýcha, z ktorého vyčnieva zvislú fontánu s vodou do výšky 10 metrov. Na hlave pred ústami modrej veľryby je viditeľný pozdĺžny hrebeň nazývaný „vlnolam“..

Modrá veľryba má chrbtovú plutvu, ktorá je silne posunutá dozadu. Táto plutva je veľmi malá a má tvar špicatého trojuholníka. Zadná hrana plutvy veľrýb je pokrytá škrabancami, ktoré tvoria individuálny vzor pre každú veľrybu. Podľa týchto čísel môžu vedci rozlíšiť každého jednotlivca. Dĺžka tejto plutvy je iba 35 cm.

Modrá veľryba má úzke predĺžené prsné plutvy, ktoré dosahujú až 4 metre na dĺžku. Chvost chvosta modrej veľryby dosahuje šírku až 8 metrov, má hrubý chvost a malý výstrih. Všetky tieto prvky pomáhajú veľrybe modrej ľahko ovládať svoje veľké telo vo vode..

Modrá veľryba vyzerá vďaka svojim pozdĺžnym pruhom veľmi neobvykle. Rovnako ako všetky veľryby miniek, aj modrá veľryba má v dolnej časti hlavy veľa pozdĺžnych pruhov, ktoré pokračujú na hrdle a bruchu. Tieto pruhy sú tvorené záhybmi kože a pomáhajú napínať hrdlo modrej veľryby, keď prehltne veľké množstvo vody s jedlom. Zvyčajne je asi 60 - 70 takýchto pruhov v modrej veľrybe, ale je ich aj viac.

Veľryba modrá je najväčšou veľrybou všetkých veľryb veľrýb v súčasnosti. Modrá veľryba je tiež najväčším zvieraťom na Zemi. Rozmery modrej veľryby sú obrovské a pôsobia silne. Obri s dĺžkou 30 metrov a hmotnosťou viac ako 150 ton sú úžasní. U modrých veľrýb sú samice o niečo väčšie ako samce.

Je známa najväčšia modrá veľryba - je to žena, ktorá mala dĺžku 33 metrov, s telesnou hmotnosťou 190 ton. Medzi mužmi najväčšia modrá veľryba vážila 180 ton s dĺžkou tela 31 metrov. Obrovské modré veľryby nad 30 metrov sú dnes veľmi zriedkavé. Preto sa v našej dobe dĺžka modrej veľryby mierne znížila. V rovnakom čase sa hmotnosť modrej veľryby tiež zmenšila.

Dĺžka modrej veľryby u mužov sa pohybuje od 23 do 25 metrov. Dĺžka modrej veľryby u žien sa pohybuje od 24 do 27 metrov. Hmotnosť modrej veľryby zasahuje najmenej jej dĺžku. Hmotnosť modrej veľryby sa pohybuje od 115 do 150 ton. Osoby žijúce na severnej pologuli sú o niekoľko metrov menšie ako osoby žijúce na južnej pologuli..

Vízia a vôňa veľkej modrej veľryby sú slabo vyvinuté. Ale jeho sluch a dotyk sú dobre vyvinuté. Veľká modrá veľryba má obrovskú pľúcnu kapacitu. Množstvo krvi vo veľkej modrej veľrybe je vyše 8 tisíc litrov. Jazyk veľryby modrej váži až 4 tony. Napriek týmto pôsobivým postavám má modrá veľryba úzke hrdlo, jej priemer je iba 10 cm. Srdce modrej veľryby váži tonu a je najväčším srdcom v celom svete zvierat. Navyše, jeho pulz je zvyčajne 5 až 10 úderov za minútu a zriedka viac ako 20 úderov.

Pokožka modrej veľryby vyzerá hladko a rovnomerne, s výnimkou existujúcich pruhov na hrdle a bruchu. Modré veľryby nie sú takmer zarastené rôznymi kôrovcami, ktoré často obývajú veľké množstvo iných veľrýb. Modrá veľryba vyzerá dosť monotónne. Má prevažne sivú farbu pleti s modrým odtieňom. Modrá veľryba niekedy vyzerá viac šedo, ale stáva sa, že jej farba má viac modrých odtieňov. V modrej veľrybe má spodná čeľusť a hlava najtmavšiu farbu, chrbát je svetlejší, boky a brucho sú najsvetlejšie v celom tele..

Na tele modrej veľryby sú šedé škvrny, majú rôzne tvary a veľkosti. Podľa týchto miest možno rozlíšiť jednu alebo druhú veľrybu. Vďaka tejto farbe vyzerá modrá veľryba z mramoru. V chvostovej časti sa zvyšuje počet škvŕn. Hrudné plutvy modrej veľryby vo vnútri majú oveľa svetlejšiu farbu ako zvyšok tela. Spodná strana chvosta je však omnoho tmavšia ako zvyšok tela. Prostredníctvom vodného stĺpca vyzerá táto veľryba úplne modro, a preto sa modrá veľryba nazýva modrá.

V studenej vode získava farba modrej veľryby zelenkavý odtieň, pretože koža tohto cicavca je zarastená mikroskopickými riasami, ktoré na jeho pokožke vytvárajú film. Získanie tohto odtieňa je charakteristické pre všetky veľryby bielohlavé. Keď sa veľryby vrátia do teplejších vôd, tento plak zmizne.

Vo vnútri ústia tohto gigantu sú doštičky z veľrybej kosti, dlhé asi meter, ktoré pozostávajú z keratínu. Najdlhšie kostice veľrybej kosti sú v zadných radoch a v prednej časti sa ich dĺžka zmenšuje na 50 cm, ktoré dosahujú šírku asi pol metra. Jedna veľrybí doska môže vážiť až 90 kg. V hornej čeľusti modrej veľryby je 800 dosiek, z každej strany 400. Veľryba modrej veľryby má bohatú čiernu farbu. Tabule veľrybej kosti majú tvar obráteného trojuholníka, ktorého horná časť je nasiaknutá do chlpatej strapce, ktorá je dosť drsná a tuhá..

Existujú tri poddruhy modrej veľryby - severná, južná a trpaslíci, ktoré sa od seba mierne líšia. Niekedy vynikne iný poddruh - indická modrá veľryba. Prvé dva poddruhy dávajú prednosť chladným okrúhlym vodám a zvyšok obývajú väčšinou tropické more. Všetky poddruhy majú takmer rovnaký životný štýl. Stredná dĺžka veľryby je pomerne dlhá a môže byť 90 rokov, najstaršia z veľryb bola 110 rokov. Priemerná životnosť modrých veľrýb je 40 rokov.

Predtým bolo biotopom modrej veľryby celý oceán. Začiatkom 20. storočia sa počet aktívnych rýb začal rýchlo zmenšovať. Veľryby jatočného tela zvieraťa priťahovali veľryby. Koniec koncov, z jednej veľkej modrej veľryby by ste mohli získať veľa tuku a mäsa. Do roku 1960 bola modrá veľryba takmer zničená a na pokraji úplného vyhynutia nebolo viac ako 5 000 jedincov.

Teraz je veľká modrá veľryba stále veľmi zriedkavá - celkový počet týchto zvierat je asi 10 000 jedincov. Hlavnou hrozbou pre veľryby modrej je znečistenie morí a narušenie ich obvyklého spôsobu života. Rast počtu modrých veľrýb je tiež ovplyvnený ich pomalou prirodzenou reprodukciou..

Kde žije modrá veľryba?

Veľryba modrá žije vo vodách mnohých štátov a území našej planéty. Doteraz obývali celé oceány modrá veľryba. Teraz modrá veľryba žije v rôznych vodách v závislosti od poddruhu. Severné a južné poddruhy modrých veľrýb žijú v studenej vode. Južné poddruhy sa vyskytujú hlavne v studených subantarktických vodách. Život v teplejších vodách uprednostňujú trpasličí veľryby..

Zvieratá modrá veľryba stúpa pomerne ďaleko na sever - juhovýchodné modré veľryby boli vidieť pri pobreží Čile, Južnej Afriky a Namíbie. V Indickom oceáne po celý rok žije v rovníkových vodách modrá veľryba. Obzvlášť často sa vyskytujú v Cejlóne a na Maldivách, ako aj v Adenskom zálive a na Seychelách. Toto sú najlepšie miesta na planéte pre tých, ktorí chcú vidieť veľryby..

V Tichom oceáne sa pri pobreží Čile nachádzajú modré veľryby. Ale pri pobreží z Kostariky do Kalifornie chýba. Zároveň sa vo vodách Kalifornie stávajú početnými veľrybami. Modrá veľryba žije z pobrežia Oregonu na Kurilské ostrovy a na Aleutský hrebeň, ale nejde ďaleko do Beringovho mora..

Vo vodách v blízkosti Japonska a Kórey v súčasnosti chýbajú veľké modré veľryby, ale už boli pozorované predtým. Veľryby modrej sú v ruských vodách veľmi zriedkavé. Menšie skupiny a osamelé zvieratá boli pozorované na mysi Lopatka (extrémny južný bod polostrova Kamčatka)..

V severnom Atlantickom oceáne je počet veľrýb malý v porovnaní s počtom jedincov na južnej pologuli. V severnom Atlantiku žije modrá veľryba pri pobreží Kanady, v oblastiach medzi Novým Škótskom a Davisským prielivom..

Modré veľryby sa nachádzajú neďaleko Islandu a dánskeho prielivu. Predtým bola na severozápadnom pobreží Britských ostrovov, na Faerských ostrovoch a na pobreží Nórska osídlená modrá veľryba. Modré veľryby sa občas nachádzajú pri pobreží Španielska a Gibraltáru..

Je známe, že modré veľryby migrujú. Veľryby trávia svoje letá vo vysokých zemepisných šírkach oboch pologúľ, ale s nástupom zimy migrujú do teplejších oblastí s nízkou zemepisnou šírkou. Zimné migrácie modrej veľryby v severnom Atlantiku nie sú dostatočne pochopené. Stále nie je jasné, prečo modré veľryby vždy v zime opúšťajú Antarktídu a idú na sever k teplým vodám. Napriek tomu, že bývalé miesto má stále dosť jedla.

Toto sa pravdepodobne stane, pretože ženy sa v čase narodenia snažia odviesť preč od chladných oblastí. Pretože teľatá z modrých veľrýb majú slabo vyvinutú vrstvu tuku, a preto nie sú primerane chránené pred chladom. Napokon, vyvinutá tuková vrstva pomáha udržiavať telesnú teplotu modrých veľrýb aj v najchladnejších vodách.

Ako žije modrá veľryba?

Modré veľryby žijú samy, niekedy v malých skupinách. Ale aj v skupinách plávajú osobitne. Cicavčia modrá veľryba vedie denný životný štýl. Modrá veľryba žije pomocou hlasových signálov na komunikáciu s príbuznými. Zvuky, ktoré robí modrá veľryba, sú infrazvuk. Sú veľmi intenzívne. Modré veľryby používajú ultrazvukové signály na komunikáciu na veľké vzdialenosti počas migrácie.

Modré veľryby sú schopné komunikovať pomocou signálov vo vzdialenosti až 33 km. Hlas modrej veľryby je veľmi hlasný. Existujú známe prípady registrácie veľmi intenzívneho hlasu modrej veľryby vo vzdialenosti 200, 400 a dokonca 1600 km. Modrá veľryba tiež využíva svoje signály na nájdenie partnera na vytvorenie rodiny..

Všeobecne platí, že modrá veľryba žije, má najväčšiu tendenciu k osamelosti ako všetky ostatné veľryby. Ale niekedy žijú modré veľryby, ktoré tvoria niekoľko skupín. V miestach hojnosti krmiva môžu vytvárať viditeľné zhluky, ktoré sú rozdelené do malých skupín. V týchto skupinách sa modré veľryby chovajú oddelene. Celkový počet takýchto zhlukov modrej veľryby však môže dosiahnuť 50 až 60 jedincov.

Modrá veľryba sa môže ponoriť pomerne hlboko. Modrá veľryba je schopná potápania do hĺbky 500 metrov až 50 minút. Zvyčajné ponory modrej veľryby, ktoré sa živia, sú v hĺbke 100 až 200 metrov. Takéto ponory trvajú 5 až 20 minút..

Krmivá veľryba sa ponorí pomerne pomaly. Po vzostupe veľryby sa dýchanie zrýchli, zatiaľ čo vyfukuje fontána. Po obnovení dýchania sa veľryba opäť ponorí. Modrá veľryba v pokojnom stave dýcha až 4-krát za minútu. Mladé veľryby dýchajú častejšie ako dospelí. Po dlhom ponore do hlbín vykoná modrá veľryba sériu krátkych a plytkých potápaní. Počas tejto doby veľryba pláva 40 - 50 metrov.

Modrá veľryba vyzerá veľmi pôsobivo a pôsobivo, keď vyskočí z vody. Najkrajšie ponory sú prvé po stúpaní z hĺbky a posledné pred potápaním. Objaví sa veľryba, ktorá ukazuje úplne hornú časť hlavy, potom chrbát, chrbtovú plutvu a chvostovú stopku.

Keď sa modrá veľryba ponorí do hlbín, pevne nakloní hlavu. Ak je hlava už hlboko pod vodou, na jej povrchu je znázornená časť jej chrbta s rebrom, ktorá vždy spadá pod jej vodu. Veľryba klesá a klesá, kým sa neskryje pod vodou bez toho, aby ukazovala chvost. Modré veľryby žijú 94% svojho času pod vodou.

Na krátke vzdialenosti môže modrá veľryba dosiahnuť rýchlosti až 37 km / h, v niektorých prípadoch až 48 km / h. Veľryba však nedokáže udržať takú rýchlosť na dlhú dobu, pretože to je príliš veľké namáhanie tela. Veľryba produkuje pri tejto rýchlosti silu až 500 koní. Kŕmna modrá veľryba sa pohybuje pomaly, v rozmedzí 2-6 km / h. Počas migrácie sa však jej rýchlosť zvyšuje na 33 km / h.

Keďže veľryba má takú pôsobivú veľkosť, dospelé modré veľryby nemajú prirodzených nepriateľov. Mladé modré veľryby sa však môžu stať obeťami útoku stáda zabitých veľrýb. Tieto dravce nahadzujú veľrybu do hĺbky, kde je oslabená nedostatkom kyslíka. Oslabené veľryby na zabíjanie zvierat budú schopné trhať a jesť.

V súčasnosti neexistujú žiadne priame hrozby pre populáciu veľrýb. Existuje však nebezpečenstvo, že pre nich sú dlhé siete 5 km. V takýchto sieťach zomiera veľké množstvo morských obyvateľov, hoci je známy iba jeden prípad smrti modrých veľrýb. V iných prípadoch, podľa rybárov, veľké modré veľryby také siete ľahko prekonajú. Pri pobreží západnej Kanady majú modré veľryby na koži veľa znakov z rôznych rybárskych zariadení.

Modré veľryby tiež umierajú v Tichom oceáne zrážkami s loďami, priemerne je 1 - 2 prípady za rok. Niektoré zvieratá v oblasti zálivu St. Lawrence Bay majú jazvy po zrážkach s loďami. Dôvodom je vysoká koncentrácia modrých veľrýb v spojení s nasýtenou lodnou dopravou v oblasti týchto vôd. Napriek ochrane modrých veľrýb v súčasnosti ešte neexistujú obmedzenia v lodnej doprave ani na miestach ich najväčšieho počtu. Existujú iba odporúčania na spomalenie v týchto vodách, ktoré nevykonávajú kapitáni..

Teraz však najväčšou hrozbou pre veľryby modrej je znečistenie morí vrátane ropných produktov. Jedovaté chemikálie, ktoré vstupujú do mora, sa hromadia v tukovom tkanive modrých veľrýb. Zvlášť nebezpečné, keď sa tieto látky hromadia v tele žien, ktoré očakávajú výskyt mláďat.

Expozícia ľudí tiež ovplyvňuje počet modrých veľrýb narušením ich komunikácie. Hlukové pozadie mora sa v poslednom čase príliš zvýšilo a často sa utopia hlasové signály veľkých veľryb balvanov. Koniec koncov, zvuky, ktoré vytvárajú lode, majú rovnakú frekvenciu ako hlasy veľrýb.

V tejto súvislosti je pre veľryby ťažšie orientovať sa a hľadať príbuzných, čo tiež komplikuje hľadanie partnera počas párenia. Najväčšie škody v tomto prípade spôsobujú sonarové systémy vojnových lodí, ktoré fungujú v aktívnom režime.

Čo jesť modrá veľryba??

Modrá veľryba sa živí planktónom, ktorý je typický pre predstaviteľov balejských veľrýb. Veľryba cicavcov má vynikajúce filtračné zariadenie, ktoré je tvorené veľrybími doskami.

Veľryba sa živí krillmi - to je hlavné jedlo vo svojej strave. Modrá veľryba sa niekedy živí väčšími kôrovcami a malými rybami. V zložení krmiva pre veľryby modrej však prevládajú malé kôrovce. Hromadné akumulácie takýchto kôrovcov sa nazývajú krill. Dole na fotografii vidíte nahromadenie pancierov v oceáne.

Ryby zohrávajú vo výžive modrej veľryby malú úlohu. Pri prehltávaní krilovitých hmôt môže veľká modrá veľryba náhodne prehltnúť malé ryby, malé kalmáre a iné morské zvieratá. Modrá veľryba sa niekedy živí malými kôrovcami, ktoré nie sú krill.

Modrá veľryba je rovnako ako ostatné veľryby z rodu veľryby. Veľryba pomaly pláva otvorenými ústami a do nej vtiahne vodu s množstvom malých kôrovcov. Ústa veľryb je veľmi napnutá kvôli prúžkom na hrdle a pohyblivým kostiam dolnej čeľuste. Naberá vodu kôrovcami a veľryba uzatvára ústa. Jazyk modrej veľryby tlačí vodu späť cez kosticu veľkého. A planktón, ktorý somár na okraji fúzy prehltol.

Obrovská dolná čeľusť, ktorá je naplnená vodou s krmivom, sa stáva veľmi ťažkou. Niekedy je hmotnosť taká veľká, že pre veľrybu modrú môže byť ťažké posunúť čeľusť tak, aby zavrela ústa.

Modrá veľryba, ktorá získava jedlo do čeľustí, aby sa uľahčilo jej zatváranie, sa preto otáča na svojej strane alebo na chrbte. V tejto polohe sa ústa uzatvárajú pôsobením gravitácie.

Kvôli svojej veľkosti je modrá veľryba nútená konzumovať veľa potravín - modrá veľryba môže jesť od 3 do 8 ton krilu denne. Modrá veľryba potrebuje približne 1,5 tony krmiva denne..

Modré veľryby

Prirodzený rast modrej veľryby je veľmi pomalý. Modrá veľryba je zviera, u ktorého je tento proces najpomalší zo všetkých veľryb balvanov. Samice modrých veľrýb produkujú potomstvo raz za dva roky. Toto obdobie sa môže zvyšovať alebo znižovať, závisí od hustoty populácie modrých veľrýb. V posledných desaťročiach, bohužiaľ, poklesla. Modrá veľryba je monogamné zviera. Modré veľryby tvoria dlhotrvajúce páry. Samec sa vždy drží v blízkosti ženy, tak počas tehotenstva, ako aj po narodení dieťaťa.

Trvanie tehotenstva u modrej veľryby trvá asi 11 mesiacov. Najčastejšie sa rodí jedno detské veľryby. Malý gigant sa narodil 6-8 metrov dlhý a vážil 2 až 3 tony. Ihneď po narodení sa teľa modrej veľryby môže pohybovať samostatne. Narodenie dieťaťa nastáva dopredu s chvostom. Samice majú veľmi rozvinutý materský inštinkt, sú pevne spojené so svojimi mláďatami.

Mladé modré veľryby sprevádzané samicami sa začínajú stretávať od decembra do marca. Kŕmenie mlieka u mladých modrých veľrýb trvá približne 7 mesiacov. Počas tejto doby siahne modrá veľryba až do 16 metrov a váži 23 ton.

Teľa modrej veľryby konzumuje až 90 litrov mlieka denne. Po dosiahnutí veku 1,5 roka rastie teľa modrej veľryby na dĺžku 20 metrov a hmotnosť 45 až 50 ton. Mlieko modrej veľryby je veľmi mastné a bohaté na bielkoviny. Obsah tuku v ňom je od 37 do 50%.

Modré veľryby dokážu rozmnožovať potomkov vo veku 8 až 10 rokov. Samice v tomto veku dosahujú 23 metrov a vážia okolo 90 ton. Modrá veľryba dosahuje svoju plnú dĺžku a telesnú zrelosť do veku 15 rokov.

Ak sa vám tento článok páčil a chceli by ste si prečítať o rôznych zvieratách našej jedinečnej planéty, prihláste sa na odber aktualizácií stránok a získajte najskôr najnovšie a najzaujímavejšie správy o svete zvierat..

Veľryby baleenské: klasifikácia, opis, výživa, správanie a hrozby

Veľryby baleenské alebo veľryby bezzubé (Mysticeti) sú podskupinou veľrýb. Tieto vodné živočíchy majú z hornej čeľuste zavesenú hornú dosku, cez ktorú sa filtruje potrava pre morskú vodu..

Cetacean squad (Cetacea), spája všetky veľryby, delfíny a sviňuchy. Medzi najväčšie zvieratá na svete patria veľryby bielohlavé. Nižšie sa dozviete viac o klasifikácii veľryby balvanovej a ich hlavných charakteristikách..

klasifikácia

Všetky veľryby sa klasifikujú ako stavovce v pokladoch veľrýb (Cetartiodactyla), medzi ktoré patria artiodactyly (napr. Kravy, ťavy, jelene) a veľryby. Táto klasifikácia je založená na nedávnych zisteniach, ktoré sa z veľrýb vyvinuli z kopytníkov.

Kocúrovec veľrýb obsahuje asi 90 druhov veľrýb, delfínov a sviňuchy. Je rozdelená do dvoch skupín: veľryby bielohlavé (Mysticeti) a veľryby zubaté (Odontoceti). Veľryby Baleen sa oddelili od zubatých veľrýb asi pred 34 miliónmi rokov.

Mysticeti a Odontoceti sa klasifikujú ako nadradené rodiny alebo podskupiny v závislosti od toho, aký klasifikačný systém zvažujete.

Veľryby baleenské sa delia na štyri rodiny a 14 druhov:

  • Trpasličí veľryby (Neobalaenidae): zahŕňa iba živé druhy, hladké veľryby (Caperea marginata) a niekoľko vyhynutých predkov. Trpasličí veľryby sa vyskytujú v chladných vodách (5 - 20 ° C) na južnej pologuli.
  • Veľryby šedivé (Eschrichtiidae): rodina má jediný druh veľryby šedej, ktorý sa nachádza v severnom Pacifiku.
  • Veľryby hladké (Balaenidae): táto rodina má 4 druhy a 2 rody. Rod Grónske veľryby (Balaena) obsahuje jeden druh rovnakého mena, zatiaľ čo rod južné veľryby (Eubalaena) zahŕňa 3 druhy: južná hladká veľryba, severná hladká veľryba a japonská veľryba. Zástupcovia tejto rodiny sú bežní vo vodách Tichého oceánu, Atlantického oceánu a Severného ľadového oceánu..
  • Pruhované veľryby (Balaenopteridae): zahŕňa rod Humpback whales (Megaptera), ktorý obsahuje jediný druh rovnakého názvu, ako aj veľryby (Balaenoptera), medzi ktoré patria: menšie veľryby, južné menšie veľryby, úspory, veľryby nevesty, veľryby Eden, modré veľryby, finwales a Balaenoptera omurai (druhy izolované v roku 2003).

Charakteristiky veľryb bielohlavých

Veľryby bielohlavé majú veľkosť tela 6 ma 3 ta (trpasličí hladká veľryba) až 34 ma 200 t (modrá veľryba), čo je tiež najväčšie zviera na Zemi. U týchto cicavcov je výrazný sexuálny dimorfizmus. Veľryby Baleen majú zjednodušené telá a dve končatiny, ktoré sú upravené na plutvy. Hoci nie sú tak flexibilné a pohyblivé ako tuleňov, veľryby bielohlavé môžu plávať veľmi rýchlo a najrýchlejšie veľryby môžu dosiahnuť rýchlosť 37 km / h.

Tieto veľryby spojili krčné stavce a spravidla nemôžu otočiť hlavy. Veľryby bielohlavé majú dva tesne rozmiestnené dýchacie otvory (špirály), ktoré slúžia ako nosné priechody. Niektoré druhy sú dobre prispôsobené na potápanie do veľkých hĺbok. Tieto zvieratá majú pod kožou vrstvu tuku, ktorá im umožňuje udržiavať optimálnu telesnú teplotu v studenej vode..

habitat

Hoci veľryby bielohlavé sú rozšírené vo vodách oceánov, väčšina druhov uprednostňuje chladnejšie vody okolo severných a južných pólov..

Výživa

Na rozdiel od ich zubatých príbuzných sa veľryby bielohlavé rodia so zubami veľrýb namiesto zubov. Kvôli nedostatku zubov lovia balóny veľryby inak. V skutočnosti veľa druhov používa spôsob kŕmenia známy ako filtrácia..

Tieto veľryby otvárajú ústa a zachytávajú veľké množstvo jedla spolu s vodou. Potom vytláčajú vodu z úst (často pomocou jazyka) a hodia na svoju korisť, ktorá obsahuje veľké množstvo rýb, krill, kreviet, chobotníc, rôznych kôrovcov a iných morských organizmov.

Na rohových doskách sú štetiny, ktoré pripomínajú zuby na hrebeni. Sú umiestnené v takej vzdialenosti od seba, že voda môže opúšťať, čo zachováva produkciu.

Veľryby šedivé sa špecializujú na kŕmenie kôrovcov z dna. Pruhy sa živia rybami a kôrovcami a ich tvar tela im umožňuje znižovať odolnosť počas zrýchlenia. Veľryby južné používajú zväčšenú hlavu, aby účinne absorbovali veľké množstvo vody a pomaly filtrovali korisť, napríklad zooplanktón.

Niektoré veľryby balvany môžu tiež loviť veľké koristi, ako sú veľké ryby, chobotnice alebo chobotnice, ale najviac preferujú menšie zdroje potravy kvôli nedostatku zubov a malému hrdlu..

chov

Tieto zvieratá majú polygénny chovný systém (niektoré druhy sú monogamné) a samce sa obvykle pária s viac ako jednou samicou. Na prilákanie žien veľryby často „spievajú piesne“. Jedna mláďa sa spravidla rodí po samici gravidity trvajúcej 10 - 12 mesiacov. Zvyčajne sa mláďatá rodia v zimných a jarných mesiacoch a samice nesú všetku zodpovednosť za svoju výchovu a tiež kŕmia svojím mliekom 6 až 7 mesiacov. Samice môžu otehotnieť okamžite po narodení, aj keď iné veľryby majú prestávku 2-3 roky. Veľryby bielohlavé majú dlhšiu životnosť a nízku novorodeneckú úmrtnosť.

správanie

Z hľadiska sociálnej štruktúry je známe, že veľryby bielohlavé sú v prírode celkom osamelé, často cestujú samostatne alebo v malých skupinách. Počas sťahovania, kŕmenia alebo chovu sa môžu vytvárať veľké kŕdle alebo skupiny. Veľkosť týchto skupín sa znižuje, keď dokončujú vzájomnú interakciu. Spojenie medzi balinálnymi veľrybami zahŕňa hlasné stonanie a kňučanie a fyzické gestá, ako napríklad vyskočenie z vody, prenasledovanie, zdvihnutie chvosta nad hladinu vody atď..

ohrozenie

Domorodé obyvateľstvo Arktídy tradične používalo mäso, tuk a nadržané fúzy. V súčasnosti sú veľryby chránené medzinárodným právom, ale v niektorých krajinách ich naďalej nemilosrdne lovia. Veľryby bielohlavé okrem lovu čelia aj hrozbám znečistenia životného prostredia a acidifikácie oceánov. Zriedkavo sa chovajú v zajatí, pretože je to možné iba u malých jedincov alebo predstaviteľov malých druhov..

Veľryba - druhy, biotopy, výživa, popis a vlastnosti obyvateľov hlbín (100 fotografií)

Veľryba modrá je najväčším zástupcom veľrýb veľrýb. Obrovský cicavec vážiaci takmer dvesto ton sa považuje za najväčší moderný cicavec na tejto planéte..

Podľa jednej verzie, asi pred 50 miliónmi rokov, obývali veľryby pôdu ako artiodaktylové zvieratá, ale po neurčitú dobu sa úplne presunuli do vôd. A iba hrochov možno označiť za svojich najbližších moderných príbuzných.

Napriek tomu, že sa modrá veľryba javí ako obrovský obr, jeho postava je dosť štíhla. Podlhovasté telo slzy v tvare slzy s úzkym papuľou vďaka svojmu zjednodušenému tvaru ľahko stúpa v hĺbkach svetového oceánu..

Veľkosť zvieraťa je taká veľká, že je pre človeka ťažké predstaviť si obra, ktorého výška je asi tridsaťtri metrov..

Pre porovnanie, dĺžka modrej veľryby je približne rovnaká ako dĺžka najväčších osobných lietadiel, ako je Boeing 787, ale iba za chvostom obrie sa ľahko zmestí stovka ľudí..

Vonkajšie charakteristiky rodiny veľrýb

K dnešnému dňu je známych viac ako osemdesiat druhov veľrýb, ktoré majú veľkú veľkosť, s výnimkou veľrýb trpaslíkov, ktorých priemerná výška je päť metrov a hmotnosť sa pohybuje od troch do štyroch ton..

Na rozdiel od rýb sú veľryby vďaka svojmu silnému telesnému tuku teplokrvné zvieratá, ktoré dokážu udržiavať konštantnú teplotu bez ohľadu na podmienky prostredia..

Veľryby nemajú žiabre - výnimočne dýchajú. Vďaka deväťdesiatpercentnej výmene vzduchu môžu rôzne druhy veľrýb zadržať dych desať až štyridsať minút, zatiaľ čo dúšok dúšku vzduchu trvá hodinu a pol.

Na fotografii môžete vidieť mohutný stĺpec kondenzátu, ktorý vznikne pri výdychu vzduchu z veľryby. Kondenzácia je spôsobená skutočnosťou, že odpadový vzduch je omnoho teplejší ako životné prostredie..

Vizuálny systém vo veľrybách je zle vyvinutý. U obrovských druhov je hmotnosť očnej bulvy iba jeden kilogram av prípade trpaslíkov je veľkosť oka porovnateľná so psom.

Vzhľadom na to, že oči veľrýb sú umiestnené na okrajoch, nemajú binokulárne videnie. Aby videli korisť, musia sa obratne otočiť, aby si všimli zhoršenie periférneho videnia.

Kŕmenie veľrýb

V závislosti od druhu sa veľryby živia planktónom, hlavonožcami, živými rybami alebo rozloženými organickými látkami..

A iba vo výžive veľryby zabijáka nie sú len ryby, ale aj plutvonožce. Ako sú tulene, lachtani, tučniaky. Okrem toho ďalšie veľryby, delfíny a ich mláďatá.

V rodine kytovcov existujú dve podskupiny: jedná sa o veľryby bezzubé a ozubené. Toothless, podľa poradia, bol prezývaný mustachioed, pretože majú kosticu.

Na fotografii je veľryba modrej veľryby, ktorá je najväčším príkladom veľrýb veľrýb..

Obrovská modrá veľryba, ktorá nie je prekvapujúca, sa živí malými morskými kôrovcami. Naraz dokáže absorbovať celé stádo planktónových kôrovcov a pomáha mu v tomto štvor tonovom jazyku a veľrybej kosti..

Veľryba prehltne asi 200 ton vody s krillom, jazyk sa v tomto momente natiahne takmer k chvostu a potom vytlačí vodu z úst. Veľryba filtruje vodu a jedlo zostáva v ústach modrej veľryby.

habitat

Keď sa pýtate, kde žijú veľryby, nemusíte dlho premýšľať, pretože ich lokalita sú všetky štyri oceány.

Napríklad veľryby spermií žijú v oceánoch popri drsných južných a severných oblastiach a veľryby spermií sú najbežnejšie v teplých a miernych vodách..

Veľryby bielohlavé sa vyskytujú najmä v oceánoch, okrem veľryby grónskej, ktorá obchádza arktické vody. Teplý pás obývajú pruhy Brida, trpasličia veľryba sa často vyskytuje v chladných a miernych južných vodách.

Keďže veľryby sú prevažne stádovými zvieratami, žijú v desiatkach až tisícoch jedincov.

Mnohé z nich sú nútené migrovať z dôvodu meniacich sa ročných období. V zime sa sťahujú do teplých vôd av lete sa živia miernymi a vysokými zemepisnými šírkami..

lovu veľrýb

V priebehu rokov človek lovil vzácny veľrybí olej používaný pri výrobe glycerínu, margarínu a mydla..

Osobitnou požiadavkou je dekoratívna rúž, kozmetika a všetky druhy krémov obsahujúcich spermaceti, ktoré sa získavajú z hlavy veľrybí spermie..

Prekvapivo bolo mnoho rokov vyrábané dámske korzety a nábytkové pramene z kostice a tajomstvo pankreasu bolo základom pre výrobu inzulínu a iných drog..

Kvôli nekontrolovanému lovu veľrýb bolo veľa druhov veľrýb úplne vyhladených.

V súčasnosti je väčšina veľrýb uvedená v Červenej knihe a komerčný lov veľrýb je zakázaný vo všetkých civilizovaných krajinách..

Veľrybí mäso

všeobecný popis

Podľa historických údajov sa už v roku 800 po Kr. V Európe uskutočnil aktívny lov veľrýb. Jeho hlavným cieľom bolo tuk (veľrybí tuk), ale mäso sa začalo zaujímať až v 20. storočí.

V dôsledku veľrybárskeho veľrýb počet veľryb postupne klesal a nakoniec klesol na kritickú úroveň. V dôsledku skutočnosti, že na konci minulého storočia bol prijatý zákaz komerčného rybolovu, sa situácia mierne zlepšila. Ale dnes sú niektoré druhy týchto cicavcov na pokraji vyhynutia. Medzi nimi sú sivá, veľká luk a modrá veľryba..

Okrem toho existujú obavy a stav životného prostredia. Znečistenie životného prostredia vedie k tomu, že sa v pečeni veľrýb a delfínov hromadí veľa ortuti. Štúdie ukázali, že v pečeni veľrýb obsah ortuti takmer 900-krát prekračuje stanovené normy. Pri tejto koncentrácii 60-ročný muž, ktorý jedol 0,15 gramu pečene, prekročí týždennú mieru spotreby ortuti WHO. Takže môžete ľahko otravovať.

V pľúcach a obličkách veľrýb tiež obsah ortuti prekračuje normu - približne o 2 rády. Z tohto dôvodu boli vnútornosti týchto cicavcov zakázané. Zároveň dopyt po veľrybom mäse stále neklesá..

Z historického hľadiska boli spotrebitelia veľrybího mäsa predstaviteľmi severného obyvateľstva. V súčasnosti zaujíma vedúce postavenie medzi spotrebiteľmi tohto produktu Nórsko a Japonsko..

Ako si vybrať

Pri výbere veľrybího mäsa by sa malo brať do úvahy veľa faktorov. V prvom rade je to jasne ružový alebo červený odtieň buničiny bez škvŕn, ako aj typická vôňa rýb, ktorá naznačuje čerstvosť produktu. Okrem toho je potrebné zohľadniť rozdiely v kulinárskom spracovaní mäsa v mrazenej a chladenej forme. Chladené mäso z veľrýb sa považuje za vhodnejšie na varenie..

Ako ukladať

Čerstvé mäso by sa malo skladovať v chladničke a jesť nie dlhšie ako niekoľko dní. Pri dlhodobejšom skladovaní (do šiestich mesiacov) by sa malo zmraziť, aby sa zabezpečil súlad s určitým režimom, ktorý nie je vyšší ako -18 stupňov Celzia. Ďalším obľúbeným spôsobom skladovania mäsa je konzervovanie, ktoré je možné dokonca aj doma. Na tento účel použite podobné technológie spracovania ako pri príprave konzervovaných potravín z bežného mäsa.

Pri varení

Hmotnosť veľryby môže dosiahnuť 160 ton, čo je veľké množstvo mäsa, tuku, kostí a kože. Toto mäso je podľa chuti veľmi podobné hovädziu, má však výraznú vôňu rybieho oleja. Farba veľrybího mäsa je svetloružová.

Tento výrobok sa najčastejšie používa na prípravu mäsových guličiek, párkov, párkov, koláčov, želého mäsa a iných mäsových pokrmov. Mäso sa veľmi často používa v konzervovaných potravinách. Veľrybí mäso má so zrejmými výhodami aj množstvo neobvyklých znakov: veľa spojivového tkaniva a skôr špecifickú vôňu. Z tohto dôvodu sa musí veľrybie mäso pred varením predupraviť vriacou vodou alebo blanšírovať po dobu 20 minút.

Pri konzumácii mrazeného veľrybího mäsa ho musíte nakrájať na tenké plátky a dvakrát ho opariť vriacou vodou. Potom je možné výrobok uvariť až do varenia. Pri takomto ošetrení sa výrazne zlepšuje chuť a mäso sa môže bezpečne pridávať do okroshky, šalátov, ktoré sa používajú na plnenie rôznych koláčov a koláčov, smažíme a pečieme..

Plnené kapustové kapusty s ryžou a veľrybím mäsom sú neobvyklé. Z tohto výrobku môžete variť aj kebab: je vhodný aj klasický spôsob varenia - marinovanie v octe alebo s cibuľou a korením. Dobrou prílohou pre takéto mäso sú pečené zemiaky, rôzne druhy zeleniny, najmä paradajky. Chuť veľrybího mäsa je vynikajúcim spôsobom zvýraznená suchým červeným vínom.

Veľrybí mäso sa tiež používa v jedlách na želé a na jeho základe je možné pripraviť vývar na horúce.

Pre domáce konzervy sa kúsky mäsa umiestnia do malých sterilizovaných plechoviek spolu s bobkovými listami a soľou. Kvôli charakteristickým vlastnostiam veľrybého mäsa sa blanšíruje vriacou vodou pri teplote 100 ° C alebo parou. Potom je mäso nakrájané na kúsky 120 gramov a umiestnené do pohárov soli, bobkového listu a čierneho korenia.

V predaji nájdete konzervované jedlá, párky a rôzne výrobky z hovädzieho loja s veľrybím mäsom.

Veľrybí mäso dobre dopadá na zeleninu (paradajky, zemiaky, strukoviny), obilniny, biele a červené suché vína, vajcia, väčšina korenín a korenín..

Obsah kalórií

Kalorický obsah veľrybého mäsa je iba 119 kcal. Zároveň obsahuje veľmi málo tuku, čo znamená, že takýto výrobok je vhodný aj na výživu stravy.

Proteíny, grTuky, grSacharidy, grAsh, grVoda, grObsah kalórií, kcal
22.53.2-1,273.1119

Výhody veľrybího mäsa

Zloženie a dostupnosť živín

Veľrybí mäso je vo výžive hovädzieho mäsa veľmi podobné. Tento produkt obsahuje 18 - 20% bielkovín a iba asi 2% tuku. Mäso je bohaté na vitamíny PP, B2. Okrem toho je bohatá na minerály: vápnik, chróm, sodík a horčík, obsahuje veľa draslíka, železa a fosforu..

Užitočné a liečivé vlastnosti

Veľrybí mäso má vďaka svojmu zloženiu veľa užitočných vlastností, čo je slušný zoznam biologicky aktívnych látok, ktoré sú pre organizmus životne dôležité. Najmä jej nepretržité používanie môže znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšovať fungovanie celého gastrointestinálneho traktu, srdca a krvných ciev. Okrem toho môže veľrybí mäso v potrave znižovať nervovú dráždivosť, mať antioxidačné účinky, hojenie rán, protizápalové a imunostimulačné účinky..

Vitamín E je schopný spomaliť proces starnutia, zlepšiť vzhľad pokožky a chrániť pred rôznymi kožnými chorobami, posilniť steny krvných ciev. Vitamín C, ktorý sa tiež nachádza vo veľrybícom mäse, pomôže aktivovať ochranné funkcie ľudského tela. Vitamíny B chránia telo pred depresiou, zlepšujú krvný obeh v mozgu a pamäti.

Mikroelementy a makroelementy obsiahnuté v zložení veľrybího mäsa prispievajú k významnému zlepšeniu srdcovej činnosti, posilňujú kosti, obnovujú funkcie pankreasu a štítnej žľazy..

Nebezpečné vlastnosti veľrýb

Ako nebezpečné vlastnosti veľrybího mäsa sa nazýva iba individuálna neznášanlivosť produktu.

Druhy veľrýb. referencie

Váš prehliadač nepodporuje tento formát videa.

Cetaceans (Cetacea) - vyčlenenie výlučne vodných cicavcov, medzi ktoré patria veľryby, delfíny a sviňuchy.

Veľryby vdýchnu vzduch pomocou svojich pľúc, sú teplokrvné, kŕmia svoje mláďatá mliekom z mliečnych žliaz a majú nejaké (aj keď skôr nevýznamné) vlasy. Telo je fúzovité, podobne ako usmernené telo rýb. Plutvy, niekedy tiež nazývané plutvy, majú lalokovitý vzhľad. Na konci chvosta je stojatá plutva vo forme hrebeňa, ktorý hrá úlohu stabilizátora a zaisťuje pohyb vpred vďaka vertikálnym pohybom..

Telo veľrýb je pokryté hladkou a lesklou pokožkou, ktorá uľahčuje kĺzanie vo vode. Hlava je veľmi veľká a široká. Krk je tak skrátený, že nie je viditeľná hranica medzi hlavou a telom. Nie sú žiadne vonkajšie uši, ale je tu zvukový otvor s malým otvorom v koži, ktorý vedie k bubienku. Oči sú veľmi malé, prispôsobené životu v mori. Sú schopné vydržať vysoký tlak, keď je zviera ponorené do veľkých hĺbok, z slzných kanálikov sa uvoľňujú veľké olejovité slzy, čo pomáha lepšie vidieť vodu a chráni oči pred soľou. Nosné dierky - jedna (v zubatých veľrybách) alebo dve (v balonových veľrybách) - sú umiestnené v hornej časti hlavy a tvoria špirálu. U veľrýb, na rozdiel od iných cicavcov, nie sú pľúca spojené s ústnou dutinou. Zviera vdychuje vzduch a stúpa na hladinu vody. Jeho krv je schopná absorbovať viac kyslíka ako suchozemských cicavcov. Pred ponorením do vody sa pľúca naplnia vzduchom, ktorý, zatiaľ čo veľryba zostáva pod vodou, sa zahreje a nasýti vlhkosťou. Keď zviera vyjde na povrch, vzduch ním vydychovaný silou v kontakte so studenou vonkajšou stranou vytvára stĺpec kondenzovanej pary - takzvanú fontánu..

Poradie veľrýb sa delí na dve dobre diferencované podskupiny: veľryby bielohlavé (Mysticeti) a veľryby zubaté (Odontoceti). Tieto podskupiny sa líšia morfologickými znakmi a správaním..

Veľryby Baleen (podrad Mysticeti) dostali svoje meno kvôli dlhým rohovým štítom tzv kostice v ústach namiesto zubov.

Veľryba šedá (Eschrichtius robustus) sa považuje za jeden z najstarších cicavcov - tento druh má asi 30 miliónov rokov. Dĺžka samice nepresahuje 15 metrov a samca - 14,6 metra. Hmotnosť tejto veľryby je 20 - 35 ton. Sivá veľryba má zvyčajne hladké brucho, iba na hrdle 2-4 hlboké brázdy, ktoré sa mierne rozbiehajú dozadu. Na chrbte namiesto plutvy je slabý hrb. Hlava je malá, 4,5 - 5 krát kratšia ako dĺžka tela, bočne stlačená. Existujú dve pravidelne migrujúce populácie sivých veľrýb: Okhotsk-Kórejský a Čukčsko-Kalifornia. Prvý je takmer vyhubený; zimy a plemená v blízkosti Kórey a južného Japonska, a je vykrmovaný v lete v Okhotskom mori. Druhý zimný spánok pri pobreží Kalifornského polostrova av lete živí tukom v Beringovom a Čukchiho mori, občas preniká východným Sibírom do zálivu Nolde a východne k mysu Barrow..

Modrá veľryba (Balaenoptera musculus) je najväčšia zo všetkých zvierat, aké kedy na Zemi existovali. Samica je vždy väčšia ako samec a dosahuje dĺžku 30 metrov s hmotnosťou viac ako 100 ton. Farba nie je modrá, ale modrošedá so strieborno-šedými škvrnami nepravidelného tvaru. Brucho je niekedy žltkasté kvôli mikroskopickým riasam prilepeným okolo neho. Živí sa planktónovými kôrovcami a pre každé „jedlo“ absorbuje až tonu krmiva. Modrá veľryba sa šíri z Čukčieho mora, Grónska, Svalbardu a Novaya Zemlya na ľad Antarktídy. Zima v teplých vodách: na severnej pologuli - na zemepisných šírkach južného Japonska, Taiwanu, Kalifornie, Mexika, severnej Afriky, Karibiku; na južnej pologuli - na zemepisných šírkach Austrália, Peru, Ekvádor, Južná Afrika, Madagaskar. Veľryba modrá trávi leto vo vodách Antarktídy, Severného Atlantiku, Beringu a Chukchi. Modrá veľryba je uvedená v Červenej knihe Ruska a v Medzinárodnej červenej knihe.

Keporkak, alebo keporkak (Megaptera novaeangliae), je veľké zviera s hustým skráteným telom; chrbát a boky sú načernalé a farba brucha sa mení od čiernej po pestrú až po bielu. Maximálna dĺžka je približne 15 metrov. Jednotlivec s dĺžkou 14 metrov môže vážiť viac ako 40 ton. Keporkak možno nájsť vo všetkých oceánoch. Jeho stáda migrujú s meniacimi sa ročnými obdobiami av závislosti od množstva potravy, trávia zimu v tropických vodách. Živí sa planktónovými kôrovcami a malými rybami. Keporkaky často úplne vyskočia z vody vo zvislej polohe a spadnú dozadu s ohlušujúcou sa striekajúcou vodou. Tento druh je však známy najmä svojím rozsiahlym repertoárom zvukov, ktoré vytvoril „The Hunchback“, prezývali sa veľrybami za spôsob, akým zakrivuje chrbát pri „spievaní“..

Finwal (Balaenoptera physalus), tiež nazývaný sleď veľryba, je veľké zviera s klinovitou hlavou, dlhým štíhlym telom a vysokou chrbtovou plutvou, posunuté ďaleko dozadu. Telo je sivasto hnedé na vrchu a biele dole. Tento druh je bežný vo všetkých oceánoch a migruje v stádach od niekoľkých do viac ako 100 jedincov. Migrácia je sezónna: finwal trávi leto v Arktíde a Antarktíde a zimu v teplejších moriach. Živí sa hlavne planktónovými kôrovcami, zriedkavejšie výučbou rýb, napríklad sleďom.

Plachta alebo šedá (brečtan) (Balaenoptera borealis) je v porovnaní s finwale menšia, jej telo je relatívne hrubšie, prsné plutvy sú kratšie a chrbtová plutva je čoraz pokročilejšia vpred - na začiatok zadnej tretiny tela zvieraťa. Farba chrbta je tmavo šedá, boky sú mierne svetlé a na bruchu je nekonzistentné, líši sa od sivej po čiastočne bielu (ale celé dno je biele, podobne ako u finwallu, nikdy sa nestane). Sayvale je rovnako rozšírený ako finwal, obyčajne sa však vyhýba ľadu v Arktíde a Antarktíde, objavuje sa tu neskôr ako veľké druhy veľrýb miniek a pri migrácii je menej pravidelný. Uložené je uvedené v Červenej knihe Ruska a v Medzinárodnej červenej knihe.

Veľryba norka (Balaenoptera acutorostrata) je z hľadiska svojho bieleho brucha a tvaru tela veľmi podobná teľatám finálov, zdá sa však, že je hrubšia a má rôzne proporcie tela (jej dĺžka je 5 - 5,5 násobok maximálnej hrúbky). Je zreteľne odlíšená bielymi, nízkymi (nie vyššími ako 25 centimetrov) metličkami, v každom rade 270 - 330. Veľryba Minke sa distribuuje z ľadu Arktídy na ľad Antarktídy. Najzriedkavejšie v tropickej zóne. Druhy uvedené v Medzinárodnej červenej knihe.

Grónsko alebo polárna veľryba (Balaena mysticetus) dosahuje veľkosť 21 metrov a váži až 150 ton. Jeho obrovská hlava zaberá tretinu tela a je od tela oddelená jasne viditeľným krkom. Všeobecné sfarbenie dospelých je tmavé, niekedy s bielym hrdlom, nezrelé - sivohnedé. Koža na tele je hladká, bez nadržaných výrastkov a šišiek, škrupiny barnakleov neprevyšujú. Bowling veľryba, obývaná vo vysokých zemepisných šírkach, sa dokonale orientuje medzi plávajúcim ľadom a je schopná prepichnúť „vetracie otvory“ v ľade hrúbkou 20 - 30 centimetrov chrbtom. Kedysi boli v cirkumpolárnom pásme tri stáda: Svalbard, Západné Grónsko a Bering-Chukchi. V súčasnosti sú prvé dve stáda takmer úplne vyhubené a tretí je zachovaný iba v zanedbateľnom množstve. Veľryby sa chovajú samy a len veľmi zriedka zhromaždia niekoľko jedincov. Hlavnou potravou pre nich sú drobné kôrovce Calyanus (3 až 4 milimetre) a niekedy okrídlené mäkkýše. Lov veľrýb je uvedený v Červenej knihe Ruska a v Medzinárodnej červenej knihe.

Južná veľryba (Eubalaena glacialis) sa líši od veľryby Bowhead v menšej veľkosti hlavy, ktorá zaberá asi 1/4 dĺžky tela a neoddeľuje ju zachytenie krku, zložitejšie zakrivenie ústnej medzery (vo forme latinského písmena „S“ umiestnené na jej strane) a prítomnosť ňufáka na vrchu jeden alebo viac nadržaných výrastkov. Farba tela je obvykle úplne čierna alebo, menej obyčajne, biela na bruchu a bokoch alebo škvrnitá. Tieto veľryby sú bežné v miernych vodách..

Známe sú tri poddruhy južnej veľryby: Biskaj (E.g. glacialis), ktorý žije v severnom Atlantiku, Japonec (E.g. japonica) zo severného Pacifiku a austrálsky (E.g. australis) z južnej pologule. Niektorí zoológovia ich považujú za nezávislé druhy. Početnosť všetkých troch je veľmi malá kvôli stáročným barbarským rybolovom. Veľryba južná je uvedená v Červenej knihe Ruska a v Medzinárodnej červenej knihe.

Trpasličí veľryba (Neobalaena marginata) je najmenšia a najvzácnejšia veľryba balvana. Dĺžka nepresahuje 6 metrov. Životný štýl tejto vzácnej veľryby sa neskúmal, celková hojnosť nie je známa. Žije sám, hlavne vo vodách umývajúcich juh Austrálie a Nového Zélandu a zjavne nemigruje ďaleko..

Podriadka zubatých veľrýb (Odontoceti) zahŕňa veľryby veľrýb so zubami - buď na prednej časti dolnej čeľuste, alebo na oboch čeľustiach (u niektorých druhov nie sú zuby funkčné). Samce sú zvyčajne väčšie ako samice. Hlavnou potravou takmer všetkých druhov sú ryby alebo chobotnice. Na rozdiel od veľryb bielohlavých je nosnica v ozubenej veľrybe nepárová.

Veľryba spermie (Physeter catodon) - najväčšia ozubená veľryba: muži dosahujú 20 metrov a ženy - 15 metrov. Je schopný potápať sa do hĺbky viac ako 1,5 kilometra, zostať tam hodinu a potom sa vznášať bez zjavného preťaženia. Hlava, ktorá tvorí tretinu celkovej dĺžky tela, je vpredu tupá a dá sa použiť ako obrovský baran; v minulosti dostali drevené veľryby také otvory. Dlhá (5,5 metra), ale úzka spodná čeľusť nesie 8 až 36 párov silných kužeľových zubov, z ktorých každý váži asi 1 kilogram. Na hornej čeľusti nie je viac ako 1 až 3 páry a sú nefunkčné. Veľryba spermie sa dá rozoznať krátkou širokou fontánou, nasmerovanou dopredu a hore. Jeho hlavné jedlo je chobotnica a sépia, ktorú chytí na dne pomocou dlhých čeľustí. Dospelé spermie veľrýb absorbujú až tonu krmiva denne. Zvieratá migrujú v stádach tisícov.

Samce sú rozmiestnené na väčšej ploche ako samice, migrujú ďalej ako samice av lete na severe dosahujú Davisovu úžinu, Barentsovské a Beringovo more a na juhu - Antarktídu. Samice žijú v harémach, rozmnožujú sa v trópoch a zriedka presahujú subtropickú zónu. Vo vodách Ruska sa samce veľrýb spermy najčastejšie nachádzajú v blízkosti hrebeňa Kuril, v južných častiach Okotského mora, na ostrovoch Commander a Kamčatka, ale v Japonskom mori sú zriedkavé, v lete sa dostávajú na južné časti zálivu Anadyr..

Trpasličí sperma (Kogia breviceps) sa líši od „jednoduchej“ malej a zaoblenej hlavy v porovnaní s telom. Zadná strana a boky sú čierne, brucho je svetlejšie, ústa ružové; chrbtová plutva polmesiaca. Dĺžka sexuálne zrelých jedincov je iba asi 4 metre a hmotnosť je asi 400 kilogramov. Dolná čeľusť je úzka, na každej strane je 8 až 16 úzkych špičatých zubov. Tento druh sa tiež potápa do veľkých hĺbok a loví tu kalmáre a sépie. Trpasličí spermie žijú v teplom oceáne a sú veľmi zriedkavé. Osamelí idú na sever k pobrežiu Holandska, Francúzska, polostrov Nova Scotia, Japonska, štátu Washington a na juh - na ostrovy Tasmánia, Nový Zéland, Imperial Bay (Čile) a mys Dobrej nádeje..

Veľryba Beluga (Delphinapterus leucas) sa vyznačuje bielou alebo žltkastou farbou; Tento druh nemá chrbtovú plutvu. Každá strana hornej čeľuste nesie 10 a spodných 8 zubov. Veľryby zachytávajú a uchovávajú jedlo pozostávajúce z chobotnice a rýb. Dospelí samci dosahujú dĺžku 3,5 - 5 metrov s priemernou hmotnosťou 900 kilogramov, hoci u niektorých jednotlivcov presahuje 1 500 kilogramov; ženy sú o niečo menšie.

Veľryba Beluga sa vyskytuje vo všetkých moriach Arktídy a v priľahlých povodiach - Beringovom a Okhotskom mori. Vo veľmi ťažkých zimách zostupuje na juh k pobrežiu Japonska, Veľkej Británie, Massachusetts a dokonca vstupuje do Baltského mora. Vo vodách Ruska sú tri poddruhy veľrýb beluga - biele more, Kara a ďaleký východ.

Narwhal alebo jednorožec (Monodon monoceros) má neobvyklú vlastnosť - dlhý (až 3 metre) kel v slonovine, skrútený v smere hodinových ručičiek a vyčnievajúci dopredu z ľavej polovice hornej čeľuste. Dĺžka tela sexuálne zrelého narwhala je 3,5–4,5 metra. Sfarbenie dospelých jedincov je tmavé, s mnohými žltkastobielymi škvrnami, ale staré veľryby sú tiež takmer biele. Papuľa je okrúhla; neexistuje chrbtová plutva. Príležitostne sú obyvatelia Severného ľadového oceánu a severného Atlantiku, hoci existujú prípady, keď plávali na pobrežie Anglicka a Holandska. Narwhal je uvedený v Červenej knihe Ruska a v Medzinárodnej červenej knihe.

Lentes (Mesoplodon) dosahuje priemernú dĺžku 4,5 - 6,5 metra. Rypák je pretiahnutý do zúženého zaobleného zobáka. Hlava je malá, úzka; chrbtová plutva malá, posunutá ďaleko dozadu. Jednou z charakteristických čŕt je pár drážok v krku. Šľachty majú viac či menej osamelý životný štýl. Často sa vyskytujú v teplých vodách oboch hemisfér. Hlavným jedlom sú chobotnice a sépia.

Dĺžka zobáka (Ziphius cavirostris) nepresahuje 8 metrov. Na rozdiel od iných druhov má krátky a kužeľovitý zobák, nízky a sklonený čelo a krátky rez v ústach. Farba tela je variabilná, ale prevláda sivá farba na bruchu a (u starších jedincov) na hlave. Biele nepravidelné škvrny sú rozptýlené po celom tele cez 2 až 5 - 8 centimetrov a dlhé pruhy. Zobák je bežný vo všetkých miernych a teplých vodách oceánov, od zemepisnej šírky Shetlandských a ziskových ostrovov po Južnú Afriku, Patagoniu, Tasmániu, Nový Zéland, ale nie je všade. Je uvedený v Červenej knihe Ruska a v Medzinárodnej červenej knihe.

Tasmanovský zobák (Tasmacetus shepherdi) dostal svoje vedecké meno od Tasmánskeho mora, kde bol prvýkrát objavený, a od starovekého gréckeho slova „ketos“ - veľryba. O tomto druhu nie je nič známe, okrem toho, že má asi 90 funkčných zubov, z ktorých dve predné zuby v dolnej čeľusti majú vydutú cibuľu. V súčasnosti je známych 8 nálezov tejto veľryby (6 na Novom Zélande, 1 vo vodách Argentíny a 1 v Čile). Je to vzácny druh rodiny s takmer nepreskúmanou biológiou..
Druhy uvedené v Medzinárodnej červenej knihe.

Severný plavec (Berardius bairdi) dosahuje dĺžku tela až 12,5 metrov u žien a až 11 metrov u mužov. Hmotnosť severnej čaty je 8 10 ton. Na malej hlave je charakteristický vysoký sférický „čelo“ a silne pretiahnutý valcovitý zobák. Horná čeľusť v oblasti zobáka je mierne užšia a kratšia ako spodná, na ktorej dva páry silne sploštených (iba u mladých jedincov - kužeľovitých) zubov.
Farba tela je tmavohnedá, sfarbená smerom dole, niekedy s bielymi znakmi. Tieto veľryby žijú v severnom Tichom oceáne od mysu Navarin, Aljašského polostrova a Britskej Kolumbie po zemepisnú šírku južného Japonska a Kalifornie. Menej často sa nachádzajú v Okhotskom mori a na Kurilských ostrovoch - v Japonsku a Beringovom mori. Hlavnou potravou plavcov sú hlavonožce, rovnako ako bentické ryby (rejnoky a ich vajíčka, morské riasy, podonémy, treska), kraby a veľké raky. Plavec severný je uvedený v Medzinárodnej červenej knihe.

Vysoko fakturovaná bottlenóza (Hyperoodon ampullatus) sa zvyčajne vyskytuje v severnom Atlantiku od prielivu Davis, Grónskeho a Barentsovho mora až po severozápadnú Afriku a strednú časť USA. Nachádza sa v Stredozemnom mori, zriedkavé v Baltskom a Bielom mori. Veľkosť samcov je do 9,4 metrov, ženy do 8,7 metrov. Farby viac či menej monofónne, o niečo svetlejšie s vekom, najmä na hlave. Čenich pred vysokým čelom sa prudko zužuje. Čelo stúpa s vekom a prudko a niekedy sa dokonca previsá, klesá k spodnej časti zobáka. Bottlenose live v balení. Svojou výživou a správaním sa podobajú severnému rybníku, ktorý je nahradený v severnom Atlantiku. Je uvedený v Červenej knihe Ruska a v Medzinárodnej červenej knihe.

Blízky pohľad, uzol s plochým dnom (Hyperoodon planifrons), je distribuovaný na južnej pologuli od ľadov Antarktídy, Južnej Gruzínska, Južných Orkneje a Falklandských ostrovov po šírku Austrálie, Nového Zélandu a Argentíny. Hrebene čeľustí a „čelo“ sú nižšie a zobák je kratší ako zobák s vysokými účtami. Je zapísaná v medzinárodnej Červenej knihe.

Materiál je založený na informáciách s otvoreným zdrojom

Predchádzajúci Článok

Vôňa Ledum