Hlavná
Zelenina

Test starnutia: na obrázku je motýľ, kačica a netopier. Môžete ich nájsť?

Tento test bol vyvinutý vedcami z Číny. S ním môžete určiť počiatočné príznaky nástupu staroby, ako aj to, ako aktívny je váš mozog..

Pozorne si pozrite obrázok nižšie. Tu okrem priateľských detí, ktoré pomáhajú otcovi stavať chovateľskú stanicu pre svojho psa, je tu aj kačica, motýľ a netopier..

Nájdete ich za 5 minút?

výsledky:

  • Ak nájdete jeden zo skrytých, znamená to, že váš mozog vstúpil do počiatočnej fázy starnutia. Potrebujete školiace cvičenia na rozvoj pamäti a pozornosti.
  • Ak nájdete dva, nemáte čoho robiť starosti, váš mozog funguje normálne.
  • Ak nájdete všetky tri, váš mozog funguje dobre. blahoželanie!
  • Ak ste niekoho nenašli, už starnete. Ale nezúfajte! Na spomalenie procesu potrebujete tréningové cvičenia na aktiváciu mozgu a vyváženú stravu.

Na obrázku nižšie nájdete odpovede:

Divá kačica (divá kačica)

Rozpätie krídelzávažiaMax. rýchlosťplsť
90 cm1,2 kg105 km / h210 km / h

Je to veľká rieka kačica dlhá až 0,65 m, jej rozpätie krídel sa pohybuje od 0,8 do 1 m. Vták váži asi 650 g - 1,5 kg. Mallard obýva mierne brakické a sladkovodné útvary. Žije všade, výnimkou je Antarktída.

Na dosiahnutie rastlín je kačica schopná zostať vertikálne na vode. Zvyčajne sa divina živí v plytkej vode do hĺbky 35 cm. Uvoľnenie trvá asi 35 dní. Vtáky sa začínajú rozmnožovať vo veku 1 roka. Mallard kladie vajcia v apríli až máji. V hniezde môže byť 9 - 13 vajec zelenkavo olivovej farby. Mallard žije v divočine 15 - 20 rokov a v zajatí sa tento počet zvyšuje o 5 rokov.

Všetko o divých kačiciach: druhy, biotopy, chmeľ

Divoké kačice boli vždy obľúbeným poľovným predmetom. Mäso tohto vtáka je chutné a výživné a môžete sa s ním stretnúť takmer v každom vodnom toku.

Aby bol lov úspešný, musíte dobre poznať návyky a vlastnosti, ktoré rôzne druhy divých kačíc majú.

vzhľad

Divoké kačice sú úzko spojené s vodou, o čom svedčia aj ich zvyky, životný štýl a štruktúra. Krídla tohto vtáka sú vhodné iba pre malé lety, nie sú široké a skôr krátke. Tento tvar krídel je optimálny pre potápanie, ako aj pre štruktúru nôh, ktorých tri predné prsty sú spojené pomocou plávajúcich membrán..

Rodina kačíc nie je príliš veľká, priemerná hmotnosť dospelého je od 500 do 2000 g.

U väčšiny druhov je výrazný sexuálny dimorfizmus v perách, čo je najzreteľnejšie pri tvorbe párov - v zime a na jar. Po topení sú muži viac ako samice. U vtákov a osamelých samíc je topenie veľmi intenzívne - vták dokonca na chvíľu stratí schopnosť lietať a stráca muchy aj chvostové perie. U žien s mláďatami je roztavenie omnoho pomalšie a nezbavuje ich schopnosti lietať a začína až po zániku kačíc..

Výživa

Strava tohto vtáka pozostáva z vodných rastlín, rýb, hmyzu, malých vodných živočíchov - kôrovcov a mäkkýšov, ktoré získava z vody az dna nádrží. Čo divé kačice jedia v zime a skoro na jar, keď je ľad a je ťažké získať jedlo z vody? V tomto období sa kačice živia stonkami a semenami pobrežných rastlín. V teplejších mesiacoch sa do jedál pridáva ovocie a bobule z kríkov a stromov rastúcich pri rybníkoch.

Kačice môžu byť nazývané radmi rybníkov. Vzhľadom na skutočnosť, že vtáky vo veľkom množstve jedia larvy komárov, významne sa tým znižuje rozmnožovanie hmyzu.

chov

Divoké kačice začnú vajce znášať na jar, od apríla do mája. V deň, keď samica prinesie jedno vajíčko, po zozbieraní 8 až 12 vajíčok sedí samica na hniezde a čaká, kým sa objavia kačice. Vyliahnutie trvá v priemere 25 - 30 dní, káčatká sa vyliahnu takmer súčasne.

V podstate všetky druhy divých kačíc hniezdia samy a usporiadajú svoje hniezda na zem. Iba mandarínky, zlučovače a gogoly hniezdia v dutinách stromov, pegáni ponáhľajú v nory a ogars vŕtajú vajíčka do zeme. Bežný kajka severná počas hniezdenia žije v kolóniách, ktorých je až sto jedincov.

Takmer všetky druhy kačíc môžu hádzať vajcia do hniezd iných ľudí a často samice liahnu svoje vajcia aj vajíčka iných. Samice sa starajú o potomkov a iba pri požiaroch a peganoch pomáhajú starať sa o kurčatá..

habitat

Rodina kačíc si vyberá biotopy v blízkosti vodných plôch. Ideálne sú mokrade, kanály, zátoky, jazerá a rieky bohaté na pobrežnú vegetáciu. Tento vták sa neusadzuje na miestach, kde nie je kam utiecť. Na rýchlych riekach a rybníkoch s holými pobrežiami sa tento vták nenájde.

Divoké kačice si rýchlo zvyknú na ľudí a dobrovoľne sa usadzujú v mestských rybníkoch. Nadviažu kontakt s človekom a užívajú si radosti..

lety

Kačky sú sťahovavé vtáky migrujúce po jedle. S nástupom chladného počasia je stále ťažšie získať jedlo a vtáky, ktoré hľadajú potravu, sú odstránené zo svojich domovov a začínajú migrovať smerom na juh. Na jar stáda chodia domov. Za zmienku stojí, že kačice žijúce na rovníku av južných zemepisných šírkach migrujú a utekajú pred suchom a teplom..

Lety začínajú po mladom raste na krídle, dozreli a sú pripravené na dlhé lety. V čase letu sa kŕdeľ pohybuje za vodcom v jasnom poradí. Miesta migrácie prechádzajú miestami bohatými na jedlo..

Predmet poľovníctva

Na území Ruska a SNŠ sa nachádzajú rôzne druhy kačíc (asi štyridsať). Je rozšírených asi tridsať druhov, tieto plemená divých kačíc sú predmetom komerčného a športového lovu..

Vták z rodiny kačíc je korisťou pre poľovníkov nielen z dôvodu mäsa. Napríklad morská kačica obyčajná, eider, je cenená pre jej dole. V niektorých regiónoch sa zbierajú pegány a vajcia gogolu a na dekoratívne účely sa chovajú chutné kačice mandarínky..

Riečne druhy

Riečne druhy kačíc majú vysokú hladinu vo vode a chvost nad hladinou. Pri hľadaní jedla sa neponárajú, ale len sa ponoria do vody do polovice a nechajú chvost nad hladinou vody. Vzlet takmer vertikálne, bez vzletu. Za letu je rozdiel oproti ponorám zreteľný najmä kvôli dlhšiemu krku, chvostu a krídlam. Zostaňte v balení zriedka uchovávané.

Shirokonoska

Je pridelená rozšíreným zobákom v tvare lopaty. Lieta trochu trápne a pomaly a mierne nakláňa hlavu nadol. Výkaly sú veľmi krásne: na pozadí bieleho prsníka vystupujú tmavo zelené hlavy a krk, boky a brucho sú červené. Modré predné krídla a jasne zelené „zrkadlo“. Samice sú hnedé. Labky u vtákov sú jasne oranžové. Považoval sa za najnešľachtilejší druh riek.

divá kačica

Divá kačica divá je známa všetkým poľovníkom, je to najväčší druh rieky. Na jar má drak smaragdovo zelenú hlavu, biely golier, hnedé prsia a sivé telo. Samec je ľahší ako samica. Nohy divokej sú oranžové, žlté zobáky. Samci majú dlhší krk, hlavu držanú vysoko.

Čierna divá kačica

Biotop je južne od Ďalekého východu a Sibíri. Veľkosti sa nelíšia od obvyklej kačice divej. Zvláštnosťou je, že nápoje sa nelíšia od samíc, pretože nemajú farbu párenia. Vynikajú čiernymi zobákmi so žltými škvrnami na vrchu. Počas letu sú jasne viditeľné biele škvrny na krídlach.

Pintail

Pomerne veľká kačica, samce sú väčšie ako samice, s dlhým krkom a chvostom, podobne ako srsť, a preto dostal vták svoje meno. Chrbát a hlava sú hnedé. Zvyšok krku, struma a spodná časť tela sú jasne biele. Žena - šedá.

Teal Whistle

Sivozelená kačica je najmenšia z kačíc riečnych. Samec má hnedasto-červenú hlavu so širokým pruhom zelenej farby od očí po chrbát hlavy. Žena je šedá. Pri súmraku môže byť samec odlíšený bielym pruhom na pleci a belavou časťou chvosta medzi koncom chvosta a brucha..

Teal Cracker

Tento druh žije v lesnom pásme. Drake aj žena majú veľké „zrkadlá“ zelenej farby, výraznejšie u mužov. V lete sa samec líši od samice v šedo-modrej hornej časti krídel a ramien.

Mramorová alebo úzkoprsá sivozelená

Habitat - Stredná Ázia a pobrežie Kaspického mora. Priemerná hmotnosť 500 g. Perie je šedo-hnedé, ľahšie na bruchu, rovnaké u žien aj mužov. Zobák je sivý, nohy sú hnedo-hnedé. Samca sa vyznačuje malým chomáčom na zadnej časti hlavy a jasnými škvrnami okolo očí. Na rozdiel od iných druhov zelenomodrá často sedí na vetvách kríkov a stromov rastúcich pri vode.

Šedá kačica

Vták je väčší ako sivozelená, sivastá farba. Samec sa od ženy líši modrastými krídlami a ľahším perím. Párenie: samca červenkastej hlavy, biely pruh od očí po chrbát hlavy. Samica má dosť dlhý zobák s bielou škvrnou na boku. V tme môže byť drak odlíšený od ženy častým zdvíhaním hlavy spolu so zvukom praskania.

Sviyaz

Vták je strednej veľkosti a vyznačuje sa jasne bielym bruchom a krátkym zobákom. Hlava draka je červenkastá, čelo žlto-zlaté, hrudník gaštanovo-červené. Samica sviyazi je veľmi podobná šedej kačici, líši sa od nej v tmavo hnedých „zrkadlách“ na krídlach..

Drake vydáva ostré zvuky ako píšťalku a ženský hlas vyzerá ako podvodník.

Zabijácka veľryba

Biotop je Ďaleký východ, východná Sibír a Kamčatka. Priemerná hmotnosť - 800 g. Kosatka má čierny zobák, sivé nohy s tmavými membránami. Samica je podobná crackovej kačici, má inú farbu nôh a zobáka. Samec si na krídlach zachováva svetlé „zrkadlá“ aj v lete. Hlas trochu pripomína Curlewa.

blbosť

Kačica fúzov sa odlišuje od ostatných druhov úzkym zobákom končiacim pazúrou zahnutou k spodnej časti. Na okrajoch zobáka sú špicaté rohové zuby.

merganser

Tento druh žije v lesnej zóne. Hmotnosť dosahuje dva kilogramy. Na hlave sú podlhovasté perie, ktoré tvorí samicu so širokým dvojitým chomáčom. „Zrkadlá“ sú biele, zobák je červený, nohy oranžové. V lete je samec na krídlach odlíšený bielym perím. Keď lietajúci vták preklopí krídla, znie to ako píšťalka.

merganser

Pre biotop vyberá severnú časť lesnej zóny. Váži asi kilogram. Bill je červený, nohy červenkastooranžové. Na zadnej časti hlavy je rozvinutý dvojitý hrebeň. V lete sa samcom vyznačuje tmavá chrbát.

Šupinatý fúzista

Vzácny druh nachádzajúci sa iba na juhu Ďalekého východu. Navonok podobné strednému zlúčeniu. Vyznačuje sa menšou veľkosťou, šedým zobákom a širokým hrebeňom, ktorý sa u žien vyvinul viac. V lete zostávajú biele škvrny na zadnej časti hlavy muža.

potápanie

Podčeleď kačice má kategóriu - potápačská kačica. Pomenovali si spôsob získavania potravy pomocou potápania. Táto severná kačica žije na severnej pologuli, najväčšej populácii v Severnej Amerike. Potápačské kačice sa delia na niekoľko druhov: mramorová sivozelená, ponory, čierne a ružové s kačicami. Všetky druhy, okrem sivozelených, majú pestrofarebné, svetlé perie a pôsobivo pôsobia proti krajine.

Mramorová sivozelená

Priemerná hmotnosť dospelých je 600 g. Ženy a muži sú rovnako zafarbené. Perie je šedo-hnedé s jasnými škvrnami. Keď je vták na vode, jeho chvost je zdvihnutý. Mramorové čajové ponory pomerne hlboké, niekedy sediace na stromoch. Na celý život sa vyberajú rybníky s trstinami a kríkmi pozdĺž brehov. Habitat - Rusko, India, Ázia, Španielsko.

Dives

Kačica je stredne veľká, má skrátený krk a veľkú hlavu. Nízka voda, krmivo, hlavne potápanie. Kačica malá, priemerná hmotnosť - 900 g. Samica sa podobá šedej kačici, samec má svetlú hlavu a ľahké prsia. Samce sú väčšie ako samice a majú jasnejšiu farbu. Kačica s červeným okom, potápač s červeným nosom a pampas vynikajú.

Habitat - mierne klimatické pásmo, najmä tajga a lesostep Ruska.

Cherni

Černice sa navonok podobajú ponorom, je to vidieť na názve niektorých druhov. Malé podsadité vtáky s veľkou hlavou na krátkom krku. Čierny zobák je sivý alebo čierny, nohy s koženými membránami, tmavo sivé. Všetky poddruhy majú na krídlach svetlý pruh. Černosi zriedka chodia na zem, väčšinu času trávia na vode. Pri potápaní sa môžu ponoriť polovicu alebo úplne..

V Rusku sa nachádza päť druhov: morský čierny, chocholatý, ryšavý, remienok a potok s bielymi očami. Rozpätie v Rusku je americký ponor.

Viac druhov: červenohlavý, Madagaskar, austrálsky potápač, malý morský živočích, Nový Zéland a límec čierny.

Kačica ružová

Kačica ružová (kačica červená) je neoficiálne klasifikovaná ako vyhynutá. Posledná žijúca osoba bola videná pred viac ako sedemdesiatimi rokmi. Ornitológovia sa neúspešne snažia nájsť tento druh. Niektorí z nich veria, že tento vták žije v neprístupných močiaroch na severe Mjanmarska..

video

Nižšie nájdete oveľa zaujímavejšie informácie o druhoch divých kačíc.

Má lietajúca kačica váhu? Má kačica váhu: a) vo vzduchu b) s voľným pádom? ak potom majú rovnakú váhu? ak nie je to isté, koľko sa líši?

Odpovede

-1,3 h = 1,3 x 60 min = 78 min = 1 h a 18 min

-2,75 h = 2,75 x 60 minút = 165 minút = 2 hodiny a 45 minút

V tomto prípade teda m = 54 g, p = 2,7 g / cm3

V = m / ρ = 54 / 2,7 = 20 cm3

:) Sila gravitácie

Ďalšie fyzikálne otázky

Otázky k témam

Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. Použitie cookies môžete odmietnuť nastavením potrebných parametrov vo vašom prehliadači.

TOP 10: Strašidelné fakty o kačiciach

Mnohí z nás vyrastali s láskou kačkám. S radosťou sme sa ponáhľali za kačicami a boli sme dojatí, ako sú roztomilí. Hlúpe vtipné kačice s veľkými lopatkami podobnými lopatám sa zvyčajne považujú za očarujúce a vtipné vtáky. Plávajú pozdĺž našich riek a jazier, zaoberajú sa svojimi vecami alebo jedia drobky, ktoré im hodíme. Donald Duck je obľúbená postava na celom svete, napriek tomu, že nemá na sebe nohavice..

Kačice však nie sú také sladké a nevinné, ako sa zdá. Títo vtáci majú temnú stránku, o ktorej mnohí ľudia nevedia, ba dokonca o nich nevedia. Niekedy sú kačky hrubé a kruté. Majú čudné časti tela a čudné správanie, ktoré nemôžete často pozorovať u iných zvierat..

Príliš dlho boli kačice považované za neškodné a hlúpe. Verejnosť už príliš dlho ignoruje temnú stránku našich sladkých kačíc..

10. Kačacie penisy


Photot: National Geographic

Viete, že kačací penis má tvar vývrtky? Penis je skrytý v špeciálnom vrecku na spodku tela kačice, ale keď sa narovná, môže dosiahnuť 20 centimetrov. To je asi štvrtina dĺžky celého tela vtáka. Pri porovnaní s osobou sa veľkosť penisu v pomere rovná dĺžke predlaktia. Ešte viac vás prekvapí skutočnosť, že 97% druhov vtákov nemá penis.

Čo je ešte horšie, kačací penis je ostrý a existuje mnoho hrotov ohnutých v opačnom smere. Deje sa to konkrétne tak, že sa drží samice. Hroty, ako sto ostrých háčikov, sa držia na vagíne ženy a bránia jej v úteku.

Ďalším rozdielom medzi penisom cicavca (ako je človek) a penisom kačice je to, že kačica samca „rozvíja“ svoj penis priamo do vagíny ženy bez toho, aby to musela urobiť pred sexom. Samica kačice jednoducho stúpa na samicu a potom ju jedným pohybom „chytí“, akoby akoby háčikom.

9. Manželský rituál

Ako sa vyvinuli samice kačíc, aby sa vysporiadali s hrozivými genitáliami svojich mužských partnerov? U žien je vagína skrútená proti smeru hodinových ručičiek, čo vám umožňuje odmietnuť penis muža, skrútené v smere hodinových ručičiek. Ženy majú navyše falošné pasáže, ktoré bránia úplnému prieniku.

Ale, Bože, prečo je to potrebné? Pretože kačice sa neustále znásilňujú.
Tieto nútené kopulácie prinútili kačičku, aby sa vyvinula spôsobom, ktorý vedci označujú ako „sexuálne rasy v zbrojení“. Čím hroznejšie sú mužské pohlavné orgány, tým viac sú zmätené a mazané ženské pohlavné orgány. To len dokazuje, že samice kačíc nemajú túto krutú nútenú kopuláciu.

Kačice často zažívajú znásilnenie gangov. Áno presne. Jedna žena je často prenasledovaná a znásilnená tromi až šiestimi mužmi. Na druhej strane, ak má žena vzťah s partnerom, ktorý sa o ňu „stará“, môže uvoľniť určité svaly, aby sa ubezpečila, že spermie jej milovaného partnera oplodnia jej vajíčka..

Iba asi 3 percentá nútenej kopulácie vedie k výskytu kačíc, čo nás robí trochu lepšími. Ale nie veľa.

8. Skutočný vrah

Ak ste niekedy žili pri jazere alebo ste sa často dostali do kontaktu s kačicami, pravdepodobne ste videli, ako jedna kačka vykazuje násilie, zatiaľ čo sedí na inej kačici. A dokonca zabije ďalšiu kačicu. Obdobie párenia pre kačice je kruté obdobie, najmä pre ženy, ako sme už diskutovali.

Ale z času na čas sa kačice navzájom párili počas párenia. Väčšina samíc stráca na krku a krku najmenej pár peria kvôli tomu, že samce ich pri nútenom oplodnení hryzú, ale niektoré samice dokonca stratia oči..

Niekedy sa ľudia tiež dopúšťajú zverstiev proti kačkám. V roku 2013 bol brutálne zavraždený obľúbený miestny káčatko z Texasu menom George, ktoré prinútilo spoločnosť Humane Society a San Antonio Crime Stoppers, aby ponúkli veľkú odmenu za chytanie zločincov..

Káčatko George bol veľmi priateľský vták a ťahal každého za nohy. Živí sa zvyškami miestnych reštaurácií a je hlavnou turistickou atrakciou. Ale napriek odmene 10 000 dolárov nebol zadržaný ani jeden podozrivý..

7. Choroba prenášaná exkrementom kačice

Exkrement nebol nikdy bezpečný. V okolí väčšiny jazier a riek, kde plávajú kačice a husi, sa exkrementy hromadia a premieňajú sa na malé páchnuce biele kopce. Kačice sú všade všade a nie je prekvapujúce, že príliš veľa trusu z kačíc môže viesť k zdravotným problémom u našich druhov a iných druhov..

Centrum pre kontrolu chorôb varuje, že kačacie trusky môžu obsahovať mikróby, ktoré sú pre človeka nebezpečné, ako napríklad E. coli a Salmonella. Mnoho z tých, ktorí zasadia kačicu alebo hus ako domáce zviera, je každý rok infikovaných salmonelou. V roku 2016 bolo hlásených 895 prípadov medzi vlastníkmi vtákov. Mnohé prípady, samozrejme, zostávajú neohlásené. Salmonelóza zvyčajne neohrozuje život, ale môže spôsobiť ťažkú ​​hnačku a nevoľnosť..

Vtáčie trusky však môžu obsahovať rodokmeňové zvieratá s najviac 60 rôznymi chorobami, z ktorých niektoré sú pre človeka veľmi škodlivé a nebezpečné. Histoplazmóza je ochorenie dýchacích ciest šírené hubou, ktorá rastie na suchom trusu z kačíc, a môže byť fatálne. Úprimne povedané, najlepšie je, aby ste sa vyhýbali všetkým exkrementom. Zdá sa však, že trus kačíc je všade. Dajte si pozor, kačice vás môžu zničiť.

6. Tvrdá životnosť kačíc

Mnoho káčat, tieto malé, roztomilé batoľatá, ktoré sledujú svoje matky po povrchu rybníka, nežijú do dospelosti. Miera prežitia je hrozná: iba asi 60 percent z nich sa zmení na dospelé kačky.

To, či káčatko prežije, ovplyvňuje veľa faktorov. Napríklad zlé počasie. Je známe, že krupobitie je vinné zo smrti rekordného počtu týchto detí. Biotop je však prvým faktorom ovplyvňujúcim mieru prežitia kačíc. Dôležité je prostredie, kde sa rodina môže schovávať pred nepriaznivým počasím a predátormi. Ale vzhľadom na to, že ľudia stavajú viac miest a umelých rybníkov, je ťažké nájsť také miesto.

Káčatko je tiež ideálnou korisťou pre mnoho ďalších zvierat. Dokonca aj ryby môžu plávať na hladinu a prehltnúť. Dostatočne veľký goby ľahko zje káčatko.

Jastrabi, líšky, hady a korytnačky si užijú káčatko s potešením. Tieto kurčatá sú takmer bezmocné, kým nedosiahnu zrelosť vo veku 50 - 70 dní, keď môžu konečne lietať. Nikdy však nemôžu odletieť od zla, ktoré v nich žije.

Predstavte si, ako sa potulujete po pláži, zdvíhate ostré kamene, ktoré nájdete, a potom ich napcháte do úst. Prehltnete ostré kamene a vstúpia do vášho malého, druhého žalúdka. Nazýva sa to svalový žalúdok. Väčšina vtákov to má.

Prečo kačice prehltávajú ostré kamene a kamienky? Za účelom drvenia rybích kostí prehltnú celé. Správne, zostavili si vlastnú súpravu zubov. Nazývajú sa turné..

Akonáhle sú kamene nudné, kačice ich vytrhnú a odídu hľadať nové kamene. To znamená, že teoreticky si môžete vyzdvihnúť pekný zaoblený kameň, ktorý bol v žalúdku kačice.

Kačice niekedy prehltnú viac ako len kamene. Existuje veľa príkladov, kde baníci nachádzajú skutočné zlato v žalúdkoch kačíc a iných vtákov. Vykopávači zlata jednoducho nasledovali kačky, kde poškriabali zem a našli bohaté zlaté žily. Iní nebojácni ľudia v ére zlatej horúčky dokonca zbierali vtáčie trusky a snažili sa v ňom nájsť zlato.

Vedeli ste, že zrak kačice je lepší ako psi? Kačice môžu vidieť v plných farbách a vzhľadom na to, že oči sú umiestnené po stranách, môžu vyzerať okolo 360 stupňov okolo.

V prípade kačíc je zrak dvakrát až trikrát lepší ako u ľudí. Hoci tieto vtáky majú veľmi zlé nočné videnie, kačacie oko obsahuje kužele, ktoré nemáme. To im umožňuje vidieť v ultrafialovom svetle..

Okrem toho majú zvláštne tretie viečko. Nie je to však úplne neobvyklé. Všetky vtáky majú tri storočia. Tieto „blikajúce membrány“ sa používajú ako okuliare pod vodou na zlepšenie videnia útku počas ponoru. Masa ostatných zvierat sa môže pochváliť rovnakým storočím. Ak sa pozriete pozorne, môžete to vidieť u psa..

3. Chladné a necitlivé kačice nohy

Kačice vyzerajú ako divné vtáky s bionickým zakončením. Ich telesná anatómia je veľmi špecifická, pretože sa zaoberajú chladnými zimnými jazerami, ktoré vedú k životnému štýlu vodných vtákov..

Všetci vieme, že kačice majú webbedové nohy, ale vedeli ste, že kačica môže obmedziť prietok krvi do nôh? Pri poklese teploty bude do končatín prúdiť menej krvi. Kačica tak bude môcť plávať v studenej vode a pohodlne stáť na ľade.

Kačacie nohy menia farbu počas párenia. Rovnako ako červený pavián pavúka, nohy vtákov sa zväčšia a keď začnú hľadať pár, začnú žiariť červeno. Nohy mužov a žien si zachovávajú túto farbu až do leta, keď opäť sivú, aby sa zlúčili s prostredím..

Kačicu nikdy nemôžete prekvapiť. Vidia všetko a sú vždy na stráži. Je to hrozné. Pre predátorov je ťažké preniknúť na dospelú kačicu a poľovníci vám povedia, že v očakávaní výstrelu musíte zostať úplne v pokoji a úplne maskovaní..

Ukázalo sa, že kačice spia s jedným otvoreným okom. Ak spia v skupine, takmer vždy sa zoradia. Kačica na konci vlasca bude mať jedno oko otvorené na sledovanie dravcov.

Štúdia z roku 1999 zistila niečo zaujímavé o vlastnostiach kačíc spojených so spánkom. Kým je jedno oko otvorené, iba polovica mozgu kačice spí a druhá polovica je hore. Môžu vypnúť polovicu mozgu.

Veľký let znie ako niečo vznešené a majestátne, niečo, čo urobí bohatá kačica pred vrhnutím sa do hromady zlatých mincí. Vôbec nie ako hororová filmová scéna.

Veľký let sa stane, keď sa celá kačica zblázni. Zvyčajne sa to deje v dôsledku zvláštnych poveternostných podmienok - niekedy masívna studená fronta spôsobuje migráciu miliónov vtákov naraz. Tento jav sa občas vyskytuje, ale obrovské oblaky kačíc vždy obťažujú a vystrašujú ľudí na Zemi..

Niekedy je toľko vtákov, ktoré sú ochrnuté na letiskách, a lietadlá musia počkať, kým sa množstvo vtákov posunie ďalej, aby mohli pokračovať v práci. Obrovské množstvo kačíc môže zaseknúť radarové systémy a stmaviť oblohu.

Veľkolepý let je desivý pohľad, ale kačice budú vždy lietať priamo nad nami. Máme šťastie, že úmrtia z kačice neboli nikdy hlásené..

Druhy divých kačíc

Lov vodného vtáctva vyžaduje od poľovníka veľkú výdrž, obratnosť, vynaliezavosť, schopnosť dobre zvládnuť pádlo a dobre plávať, a čo je najdôležitejšie, umenie rýchleho a presného streľby na vírivé sivé alebo červenohlavé ponory, na vyvýšené kačice divé alebo na kŕdeľ kŕdľov bieleho googles. Väčšina poľovníkov urobila prvé strely do kačíc. A ich prvá trofej - elegantný drak, ktorý spadol do vody - si v nich zachovala loveckú vášeň pre život. Každý lovec pri vedomí musí prísne dodržiavať lovecké zákony, nesmie porušovať podmienky lovu, neprekračovať štandardy streľby, rázne bojovať proti pytliakom a všetkým, ktorí poškodia poľovníctvo..

Povinnosťou každého poľovníka je osobne sa zúčastňovať na všetkých druhoch rozmnožovania: kŕmiť voľne žijúce zvieratá a vtáky, vytvárať priaznivé podmienky pre ich život a rozmnožovanie a chrániť poľovné revíry. Bohužiaľ, stále máme veľa poľovníkov, ktorí sa domnievajú, že sa musíme starať nie o sťahovavú zver, ale o sedavý spôsob života, že kačice a iné sťahovavé vtáky sú s nami dočasnými hosťami, ktoré na jeseň odlietajú do teplých krajín, a preto ovplyvňujú ich počet. nemáme žiadne príležitosti. Tento pohľad je úplne nesprávny.

Pre hniezdiská kačíc v našej krajine slúžia rybníky ako hlavný dom, v ktorom žijú po dlhú dobu, potomstvo plemien a iba dočasne v zime sú nútené lietať do teplejších podnebí. Okrem toho sú mladé, novonarodené kačky častejšie vystavené všetkým druhom nebezpečenstva ako staré, opatrné a skúsenejšie. Najnebezpečnejším obdobím v živote kačíc je preto obdobie od okamihu, keď sa vyliahnu z vajec do plnej zrelosti, ktoré sa zvyčajne zhoduje s časom odchodu na zimovanie. Z toho vyplýva, že najväčšia pozornosť by sa mala venovať kačkám, ich ochrane a ochrane pred neprimeraným vyhubením počas ich pobytu v našej krajine na mieste hniezdenia. To samozrejme nevylučuje starostlivosť o kačice a zimoviská. Na miestach zimovania by sa lov nemal robiť vôbec.

Všeobecne sa verí, že 41 druhov rôznych kačíc obývajú alebo sa niekedy stretli na našom rozpätí v našej krajine. Taká kačica, ako je chocholatý pegankan, však vymrela takmer všade, ale u nás sa od minulého storočia neobjavila. Američan Daredevil, Islandský Gogol a Klobútok Gogol k nám lietali náhodou.

Šupinaté zlúčenie a pestrý turpan sú mimoriadne zriedkavé. Je tiež nemožné považovať 4 druhy háďatka hniezdiaceho na pobrežiach severného mora za lovecké predmety. Za predmet lovu kačíc sa teda môže považovať iba 31 druhov kačíc, ktoré musí poľovník stretnúť na poľovníckej ceste a ktorý musí poznať. Zvážte jedenásť tzv. Reálnych alebo riečnych kačíc. Kvôli prehľadnosti spolu so zoznamom mien a popisom odrôd vám odporúčame oboznámiť sa s fotografiou.

divá kačica

Najbežnejším a najobľúbenejším poľovníkom je bezpochyby obyčajný divá kačica. Na niektorých miestach sa tiež nazýva grunt, angrešt, ochutená kačica, pitching. Táto kačica hniezdi a vyskytuje sa pri migrácii takmer na celom území našej krajiny. Je predkyňou domácich kačíc. Mallard je pomerne veľká kačica, na jeseň dosahuje váhu 1700 gramov. Pri párení je drake Drake veľmi krásny. Hlava a krk sú pokryté lesklým tmavozeleným perím s kovovým leskom, v strede jeho krku je biely golier. Predná časť hrudníka a struma sú tmavohnedé. Brucho a boky sú sivobiele, s malými priečnymi pruhmi. Predná časť chrbta a zadná časť krku sú hnedasto sivé so svetlejšími pruhmi. Zadná časť chrbta je čierno-hnedá, chvost je šedo-čierny, lesklý, spodná časť chvosta je zamatovo čierna. Stredné perá riadenia sú v polkruhu ohnuté smerom nahor a vytvárajú vrkoče. Na krídlach sú výrazné lesklé fialové zrkadlá s kovovým odtieňom, ohraničené na oboch stranách čiernymi a bielymi pruhmi. Bill je zelenkavý, nohy sú červené Carallo. Kačica, mladá slezina a slezina, ktoré nahradili párenie, sa namaľujú do sivohnedých a okrových odtieňov s čiernymi škvrnami. Zahájenie krídel krídel poľovníkmi, ktoré sa tiež takmer nelíšia od hlasu domáceho draka.

Mallards - sťahovavé vtáky. Zimujú na juhu Európy, v Afrike, Ázii a tiež v južných oblastiach našej krajiny. Diviaky často zimujú na svojich hniezdnych miestach - na riekach bez ľadu. Kačice crackové lietajú na svoje hniezdiská skoro na jar, často dokonca aj vtedy, keď je v lesoch a na mýtinách sneh a na vodných plochách neprešiel ľad. Lietajú na zimoviská neskoro a zotrvávajú nad rozpätím do konca októbra a niekedy do polovice novembra.

Bezva kačica s mláďatami

Na jar, krátko po príchode na miesto hniezdenia, sa divá kačica rozpadne na páry a začne sa rozmnožovať. Tento proces je sprevádzaný zvláštnym prúdom: Drake a kačica berú bizarné pózy a hlasom vytvárajú originálne pohyby. Na jar možno podobné párovacie hry pozorovať vo väčšine ostatných divých kačíc. Kým samica kladie vajíčka, drak sa drží v blízkosti hniezda. Čoskoro po skončení párenia sa začne drnúť a začne klesať. Kačica obyčajne usporiada svoje hniezdo blízko nádrže, ale niekedy sa nachádza v lese, v dutinách stromov. Mallard buduje hniezdo veľmi opatrne, používa suchú trávu, trstinu a burinu. Hniezdo kačacieho hniezda je husto prikryté vlastným nadol. Počas inkubácie opustí hniezdo, kačica spoľahlivo zakryje vajíčka dnom. Počet vajíčok v spojke sa zvyčajne pohybuje od 8 do 12. Líhnutie trvá 26 dní. Kačice divé sa liahnu z vajíčok takmer súčasne a po 12 až 15 hodinách opúšťajú hniezdo a idú za značku do hustej húštiny rieky. Od prvých dní svojho narodenia kačice plávajú a krásne sa potápajú. Najprv sa živia hlavne malým hmyzom a larvami, ale postupne sa ich strava doplňuje rastlinnými potravinami.

Žltá alebo čierna, Mallard

Mallard Drake sa podobne ako vŕby iných kačíc, s výnimkou chovateľskej stanice a peganov, nezúčastňuje starostlivosti o potomka. Maternica sa stará o mláďatá a nezištne ich chráni pred nepriateľmi. Kačice sa vyvíjajú pomerne rýchlo a do jedného mesiaca už vážia 500 - 600 gramov. Mladý rast sa rodí postupne. Najnovšie v nej rastie perie perie, a preto kačice, ktoré vyrástli a dozreli, nemôžu nejakú dobu lietať. Utekajúc z nebezpečenstva a rýchlo utekajú cez vodu, tvrdo prepadajú s rodiacimi krídlami, za ktoré dostali od poľovníkov meno floppery alebo klapky. Vo veku dvoch mesiacov začnú kačice spolu so starými lietať. Mallard má veľa nepriateľov. Hniezdia zdevastovali líšky a psy mývalové, vrany a močiare, a v prvých dňoch po opustení hniezda trpia aj kačice. Niekedy kačica v prípade smrti prvého znášania vajec urobí druhú a postaví na to nové hniezdo. V druhej spojke je vždy menej vajec ako v prvej. Mallards, rovnako ako zvyšok kačice (s výnimkou morskej kačice), dvakrát ročne sa topí.

Prvá molta, tzv. Postnuptial, je kompletná. Počas toho mnohé diviaky strácajú svoju schopnosť lietať kvôli vypadnutiu peria. Druhá molta, tzv. Predmanželská sezóna, je neúplná (vyskytuje sa na jeseň, keď si svadobné odevy obliekajú svadobné šaty a nosia ich až do začiatku leta budúceho roku, tj pred predčasnou pôrodnou sezónou). Počas topenia sa divá divá zver niekedy zhromažďuje vo veľkých množstvách v dobre chránených, hojne zarastených trstinách a jazerách ostriežov. Po mladom raste na krídle a starom ukončení odlupovania diviaky lietajú dvakrát denne: večer - na miesta kŕmenia a skoro ráno - celé dni. Krmné miesta pre nich sú rybníky a obilné polia. Miesta denných hodín sú zvyčajne dobre chránené vegetáciou a neprístupnými vodnými plochami. Tieto miesta nájdete podľa množstva padlého peria a prílivu (stopy) v žaburici.

Rozsiahle metódy lovu v ranných a večerných svitaniach sú založené na letoch. Bližšie k odchodu sa plemená divých divákov, ktoré sa vzájomne spájajú, vytvárajú kŕdle, ktoré idú na zimoviská koncom jesene a niekedy pretrvávajú dosť dlho pri migrácii v medziľahlých oblastiach. Na Ďalekom východe žije blízky príbuzný našej mallard, poddruh diviaka obyčajného, ​​tzv. Divá divá kačica. Má menšiu veľkosť ako obyčajná divá kačica a na rozdiel od nej sa čierny kačica divá neoblieka do párenia a jej perie je takmer rovnaké ako perie kačice. Obe pohlavia sú sfarbené o niečo tmavšie a matnejšie ako kačica divá; na krídlach majú biele škvrny. Životný štýl čiernej divočiny nebol dostatočne preštudovaný a podľa správ sa príliš nelíši od životného štýlu obyčajného divého diviaka..

Šedá kačica

Na niektorých miestach sa táto kačica nazýva seruga, strieborné ucho, napoly divá kačica, napoly materská múka, semeno a neporaziteľné. Šedá kačica má veľkosť malej kačice výrazne menšiu - jej hmotnosť spravidla nepresahuje kilogram. Drake vo svadobných šatách má hnedasto sivú hlavu, škvrnitú s malými tmavými škvrnami. Sashek a jeho strany sú sivé, s tenkými čiernymi pruhmi. Zadná strana je sivohnedá, nulová a spodná časť sú zamatovo čierne. Brada a krk sú žltkasté, postupne sa menia na červenkastú farbu. Struma a horná časť hrudníka sú čierno-sivé, s čiernymi a bielymi okrajmi. Spodná časť hrudníka je belavá, krídla sú šedá v rôznych odtieňoch. Spodky sú biele, zobák je sivý, nohy sú žlté s tmavými membránami. Kačica je maľovaná rovnomernejšie: dominuje jej hnedá, žltá a čierna farba, škvrnité okraje, priečne pruhy a pozdĺžne škvrny. Bill je žltkastý, labky špinavo žlté s tmavými membránami. V našej krajine je šedá kačica menej častými divými kačicami.

Je bežný vo východných a juhovýchodných regiónoch, v centrálnych regiónoch hniezdi v menšom počte a v západných regiónoch je to veľmi zriedkavé. Zachováva sa najmä v starých ženách, lesných hustých jazerách a vo vodných útvaroch so stojatou vodou. Zimy hlavne mimo Ruska. Nachádza sa v našej krajine počas zimovania v Zakaukazsku a Kaspickom mori. Šedé kačice hniezdia na zemi, niekedy dosť ďaleko od nádrže, v kríkoch alebo húštinách burín. Kačice vyliahli z vajíčok, sotva vyschli, spolu s maternicou ísť do rybníka. Ak žijú v rezervoári dve alebo viac mláďat serugu, potom sú často zlúčené do jedného kŕdľa. V tomto prípade sa všetky kačice starajú o spojené kačice. Sivé kačice sa živia hlavne rastlinnými potravinami, menej často zvieratami. Zrelé mláďatá často lietajú na kŕmenie na obilných poliach. Hlas šedej kačice pripomína hlas praskliny, ale je viac praskotavý a znie ostrejšie. Hlas draka je ako nudný krik havrana. Vo všetkých ostatných ohľadoch sa šedá kačica vo svojom životnom štýle podobá mallardovi, hoci je dôveryhodnejšia ako posledná. Let šedej kačice je ľahký, rýchly a nie taký hlučný ako kačica divá.

Pintail

U poľovníkov sa to často nazýva východný chvost a štipka. V našej krajine je široko rozšírený v regióne lesná tundra, lesný pás, v stredných a východných regiónoch o niečo menej často v južných regiónoch. Špendlík je maľovaný veľmi rovnomerne - v šedých a hnedastých odtieňoch, má sivý zobák a sivé labky. Po období párenia sa topí približne rovnaká peria u mladých aj starých nápojov. Pri párení je kajak mimoriadne krásny. Jeho hlava je svetlo hnedá, struma, predná časť krku a hrudníka sú čisto biele, boky, chrbát a zadná časť krku sú sivé, s tmavými pruhovanými pruhmi, brucho je belavo šedé. Horné (krycie) perie chvosta v kôre je čierne. Perie chvosta stredného chvosta je podlhovasté a špicaté vo forme vlnky, čo bolo dôvodom pre meno tejto kačice. Na bokoch hlavy od šije po krk sú dva výrazné biele pruhy. Zobák draka je modrošedý, nohy sú sivé. Pintails sú zvyčajne rozdelené do párov pred príchodom na miesta hniezdenia. Hniezdne hniezda sa stavajú v blízkosti nádrže, často na otvorených a suchých miestach. Odtoky počas prvej inkubácie kačacích vajec sa udržiavajú blízko hniezda a na začiatku topenia opúšťajú hniezdnu oblasť a sú upchaté v podšívke..

Kačice rastú rýchlo a sú na krídle na začiatku loveckej sezóny. Pintail sa živí živočíšnymi a rastlinnými potravinami. Veľkosť pinčiek je nižšia ako divá kačica a dosahuje váhu niečo málo cez kilogram. Na vode vyzerá perie oblečené do svadobného peria o niečo väčšie ako kačica divá, hlavne kvôli dlhému krku a predĺženému chvostu. Mnohí poľovníci, nie bez dôvodu, považujú štiepku za hodnotnejšiu trofej ako divá kačica, a to kvôli jej krásnemu vzhľadu, rýchlemu letu a vynikajúcemu mäsu, ktoré je lepšie ako chuť kačacieho mäsa. Shirokonoska. Na niektorých miestach sa nazýva platypus, krtko a Soxoon. Kačica je strednej veľkosti, jej hmotnosť pred odchodom na zimu nepresahuje 800 - 850 gramov. Líši sa od ostatných kačíc v štruktúre zobáka, ktorý je v širokoprstom hniezde (oveľa väčší ako kačica divá) neprimerane široká a podobá sa veslu, ktoré sa výrazne rozširuje od základne nahor. Kačacie perie je ako kačica divá.

Hlava a krk Drake sú čierne, po stranách purpurovo-modrý odtieň. Chrbát, spodok a nadhweh sú žiarivo čierne. Struma je biela, hrudník a boky sú svetlo hnedé. Na chrbte sú biele znaky, ramená sú zdobené bielym perím. Zobák je čierny, nohy červenooranžové, zrkadlo zelené s kovovým odtieňom. Hniezdo shirokonoska zabezpečuje pri vode. Kôň živí hlavne širokú škálu zvierat. Hlas kačice so širokým nosom pripomína šarmu strojovej kačici, ale je hluchejší a monotónnejší. Drake vytvára tlmený zvuk, podobný zvukom „kho-kho-kho“. Šindle sú menej hovorivé ako iné kačice a ich hlasy je možné počuť až na jar. Mnohé z nich sú lovené za širokonohé, hoci streľba na túto kačicu v dôsledku relatívnej dôveryhodnosti je menej atletická ako streľba na iné kačice. Shirokonoski si rád sadne k domácim kačkám a dobrovoľne sa medzi nimi zapláva. Zimné košele odletia skôr ako iné kačice.

Sviyaz

Nazývajú sa tiež Sviyaga a Whistler, pretože melodická píšťalka vydáva tento drak hlavne počas párenia. Hlas kačice je ostrý, pripomínajúci zvuky „rerr-rerr“. Chobotnice chovné predovšetkým v severných oblastiach našej krajiny a na Sibíri. K migrácii dochádza všade. O veľkosti špičky so širokým nosom. V lícnej časti odevu sú čelo a horná časť hlavy žltkasto-biela, zvyšok hlavy a krk červenkastohnedý, pokrytý čiernymi bodkami. Chrbát a plecia sú sivé s tmavými pruhovanými pruhmi. Struma a boky sivastej farby vína, brucho biela. Na krídlach sú zreteľné biele škvrny. Zrkadlo je zelené s kovovým leskom. Chvost je v strede biely a pri okrajoch čierny. Labky a zobák sú sivé. Zobák je omnoho kratší a užší ako zobák iných kačíc. Samica je maľovaná v sivohnedých a černohnedých odtieňoch s tmavými pruhmi a svetlými okrajmi peria. Brucho je biele.

Sviyazi lietajú rýchlo, ale len zriedka. Živia sa hlavne rastlinnými potravinami: zelené výhonky, odnože, bobule. Hniezdia na malých jazerách a potokoch s hustou vegetáciou a otvorenými výbežkami. Hniezda sa zvyčajne nachádzajú v lese pri vode. Kačice chocholnice sa vyvíjajú a rastú rýchlejšie ako väčšina ostatných kačíc a za mesiac a pol už môžu lietať. Sviyazi lietajú od zimovania pred mnohými inými kačicami a odletia neskôr na jeseň, niekedy sa oneskorujú až do konca novembra. Mäso zo sviyazey je vysoko oceňované. Kosatka alebo kasaty drak. O niečo menšia ako shirokonoski, váha draka dosahuje 750 gramov.

Pri párení je nápoj veľmi krásny a výrazne sa líši od ostatných nápojov. Jeho hlava a krk sú tmavo hnedé, miestami s kovovým leskom. Lopatky, plecia a chrbát sú sivé, s tmavými pruhovanými vzormi. Brada a krk sú biele, čierny prsteň so zeleno-kovovým leskom na krku. Plášť a spodná časť sú zamatovo čierne. Na zadnej časti hlavy je hrebeň predĺženého peria. Časť peria krídel na krídlach je tiež predĺžená a ohnutá dole do kosáčikovitého tvaru, ich farba je zamatovo modrá a s úzkym jasným okrajom na každom perí. Podšívka krídla je čisto biela, zobák je čierny, nohy sú sivé a tmavé membrány. Kačky sú maľované v tmavohnedých, svetlo hnedých a okrovo červených odtieňoch s tmavými škvrnami. Perie z peria je menej pretiahnuté a netvorí vrkôčiky, napríklad ako drak.

Veľryby hniezdiace iba vo východných oblastiach krajiny, na západ od Jenisej sú mimoriadne zriedkavé. Zimy v Japonsku, južnej Číne a Vietname. Hniezdia najčastejšie na malých jazerách a starších. Hniezda sa hniezdia v hustej tráve alebo v kríkoch pri rybníku. Živí sa hlavne zelenými výhonkami. Pri lietaní sa veľryby zabíjajú často spolu s inými kačicami. Hlas kačice sa podobá hlasu diváka, vydáva drak zvláštny melodický píšťalka. Veľryby kosatky odlietajú skoro na zimu, zvyčajne v septembri. Kosatky sú veľmi opatrné a nedôverčivé vtáky a ich lov je spojený so značnými ťažkosťami.

Najmenší predstavitelia patria k rodu kačíc riečnych. V Rusku existujú 4 druhy zelenomodrá, ktoré sa od seba výrazne líšia. Jedná sa o zelenomodrá píšťalka (zelenomodrá, malá sivozelená), zelenomodrá (slivka punková, shirkunok, veľká sivozelená, sivozelená, okrídlený chrobák), sivozelená (moklok, eidero, ma-baby) a mramor, alebo úzkoprsý, sivozelený.

Teal Cracker

Prvé dva druhy šedozelených sú najbežnejšie a nachádzajú sa takmer všade. Kloktun hniezdi iba vo východnej Sibíri a na Ďalekom východe a mramorová sivé - v južných oblastiach krajiny, bez toho, aby stúpala nad dolnú Volhu. Najväčšou sivou šupkou je kloktun s hmotnosťou 600 gramov, o niečo menšou ako krakovacia a mramorová. Ich ženy Whistler sú o niečo tmavšie ako kačice kloktunu a sušienky. Kačacie mramorové sivé slivky, ako aj kačice, ktoré sa neobliekajú vo svadobných šatách, sú šedej farby so svetlými škvrnami; ich peria sa podobajú mramoru, pre ktorý dostala táto sivozel.

Píšťalka vo svadobných šatách je veľmi krásna. Jeho hlava a horný krk sú opálené a jeho brada a horné hrdlo sú čierne. Po stranách hlavy sú široké modro-zelené pruhy s medeným červeným nádychom, ktoré sa spájajú v zadnej časti hlavy. Pozdĺž okrajov sú tieto pruhy ohraničené úzkym bielym pruhom, ktorý z očí pokračuje pozdĺž základne zobáka k brade. Brucho je svetlé, buffy, spodok kosti je svetlo šedý. Odtiene sú hnedasto sivé, ohraničené čiernym zamatovým pruhom. Na hrudi a strumu má veľké čierne škvrny v tvare kvapiek. Zrkadlo jasne zelené, lesklé. Zobák je čierny, nohy sú sivé. V praskajúcom drake v párovacích šatách je horná časť hlavy tmavohnedá, na čele sú malé biele ťahy. Krk a boky hlavy sú čokoládovej farby, s bielymi ťahmi, brada je čierna. Z očí do zadnej časti hlavy a ďalej po krk vedie široký biely pruh. Struma a predná časť hrudníka sú hnedé, so šupinatým vzorom a priečnymi pruhmi. Hrudník a brucho sú biele. Horné krycie perie krídel sú modrošedé, zrkadlo má zeleno-oceľovú farbu s bielym lemom. Zobák je čierny, nohy sivé, krídla biele. Kloktuy drake v párení má čierne perie na hornej časti hlavy, na brade a krku. Od očí po hrdlo je tiež čierny pruh, ktorý potom prechádza dozadu po krk a dole do širokých škvŕn jasne zelenej farby vo forme polmesiaca. Nad a na bokoch sú ohraničené úzkymi bielymi pruhmi. Boky hlavy, líca, peria blízko zobáka a časť krku sú bledé buffy. Dno krku za plecami a plecami sú aspidované, s pruhovanými pruhmi. Chrbát a nechty sú sivé, tiež s pruhovanými pruhmi, boky sú modrasté s čiernym pruhovaným vzorom. Biele priečne pruhy sú jasne viditeľné na spodnej časti krídel. Struma a horná časť hrudníka sú ružovkasté víno pokryté polkruhovými čiernymi škvrnami, žalúdok je biely, podsada je zamatovo čierna a na spodnej časti sú priečne biele pruhy. Poťahy na krídla sú belavé. Zrkadlo je zelené, lesklé, na čiernom pozadí, s bielymi pruhmi na vonkajšej strane. Bill je namodralý, labky hnedasto-olivové.

Hrozny hnedé po príchode zo zimovania začnú hniezdiť. Na jar sa poľovníkom často podarí pozorovať lety chocholatej kačice, ktorú nadchne niekoľko drakov. Strúhadlá sleziny niekedy prenasledujú samice iných kačíc s rovnakým vzrušením, vrátane kačiek crackov, preto sa ochotne posadia, aby ozdobili kačice a rôzne vypchaté zvieratá. Hniezdne hniezda sa nachádzajú v blízkosti nádrže, v húštiny. Kačice rastú rýchlo a spravidla na začiatku loveckej sezóny stúpajú na krídlo. Výnimkou sú kloktuny, kačice, ktoré sa vyvíjajú pomalšie. Na začiatku lovu sa často vyskytujú nelietajúce mláďatá.

Čokoláda sa živí rastlinami aj zvieratami. Na jeseň silne vykrmujú a blížia sa k odchodu do veľkých stád. Chrípky plávajú a potápajú sa dokonale, lietajú rýchlo a ľahko. Obzvlášť dobrí letci sú informátori, ktorých rýchlosť letu presahuje rýchlosť ostatných riečnych kačíc. Bol som svedkom prenasledovania goshawka po pár sivozelených. Dravec už chytil kačice, ale podarilo sa im letieť do širokého úseku, v ktorom som bol, a keď padol na vodu, okamžite sa kačil a zmizol. Zrýchlený jastrab narazil do vody a zastrelil ma. Za rýchlosť letu sa zelenomodrá považuje za skutočne športovú hru. Sivozelené mäso má lepšiu chuť ako crack kačacie mäso. Hlasy Teal kačíc sa podobajú jemnému šarlatánstvu. Hvizd píšťalka hvízdne píšťala, kreker vyskočí, pripomínajúci hlas aktuálneho koronetu, kloktun mutters deafly, ktorý vydáva zvuky „clo-clo-clo“. Úzka sivozelená je najtiššia, ich hlasy sú slabšie ako hlasy ostatných sivozelených. Tieto škrupiny sú najdivivejšie a ľahšie než iné nechať poľovníka strieľať..

Červenooký ponor alebo červený ponor

Je to jedna z najbežnejších potápačských kačíc u nás, hniezdiacich hlavne v juhovýchodných oblastiach krajiny, v Strednej Ázii a v uralskej pobrežnej zóne Kaspického mora. Vyskytuje sa na hniezdení na dolnom toku Kubanu, na severnom Kaukaze av niektorých regiónoch Zakaukazska. Za behu môžete vidieť na Sibíri aj v stredných a západných regiónoch európskej časti Ruska. Zima v našej krajine v juhovýchodných regiónoch, ako aj v južnej Európe, východnej Ázii a severnej Afrike.

V perách červeného potoka prevládajú hnedé, gaštanové, okrové a čierne odtiene s bielymi škvrnami. Jeho hlava je jasne červená. Samica je maľovaná v ílovo hnedých a popolavo sivých odtieňoch, zdola je takmer biela. Zobák samca je jasne červený s belavým nechtíčkom. Labky sú tiež červené. Samica má tmavý zobák s červenkastým nádychom, červenohnedé labky s tmavými membránami. Kačica červenonohá je pomerne veľký husto postavený vták, ktorý váži jeden a pol kilogramu. Na miesta hniezda lietajú ponorky s červeným nosom. Na zimu odletávajú v balíčkoch. Usporiadajú svoje hniezda v jazerách na troskách starého trstiny alebo na ostrovčekoch a hrbolčekoch pri vode. Materiál na stavbu hniezda sú stonky a listy rastlín. Po stranách hniezda je podnos obklopený chumáčom chumáčov, ktorým samice zakrývajú vajíčka. Ryby s červeným nosom sa živia hlavne rastlinnými potravinami, takže ich mäso, na rozdiel od mäsa väčšiny ostatných ponorov, má vysokú chutnosť.

Hlas kačice je veľmi hlasný a praskavý, pripomínajúci zvuky „kerr-kerr-kerr“. Drake zvyčajne vydáva hlas - nízky píšťalku - iba na jar. Vďaka svojej veľkej váhe, atraktívnemu vzhľadu a vysokej kvalite mäsa sú kačice červenonohé veľmi oceňované poľovníkmi. Kačica červenonohá, niekedy nazývaná modro čierna, sivash a redbash, je jednou z najzaujímavejších kačíc z hľadiska lovu.

V našej krajine je rozšírená. Hniezdenie sa pozoruje v pobaltských republikách, v Bielorusku, v Leningradskej a Pskovskej oblasti, v Bashkirii na Ukrajine, v dolných tokoch rieky Kama, v sibírskych riekach, v dolných tokoch riek Syr Darya a Amu Darya, v Aralskom mori, v Dolných dolinách. Volga a v niektorých oblastiach Ďalekého východu. Nachádza sa tiež na jazere Onega, ryšavom ponore v povodí Severnej Dviny, v Jakutsku a Kamčatke. Kačica červenonohá zimuje mimo hraníc našej krajiny, na Čiernom, Kaspickom a Azovskom mori, v ústí Kubánu, v juhovýchodnom Zakaukazsku, na jazerách Azerbajdžanu a Turkménska. Červená kačica je stredne veľká kačica s veľmi hustým kmeňom a krátkym krkom. Jeho hmotnosť sa v závislosti od ročného obdobia a stupňa tuku pohybuje v rozmedzí od 700 do 1300 gramov.

Drake vo svadobných odevoch je zafarbený dosť rôznorodý. Jeho hlava a krk sú hrdzavo červené, niekedy s načervenalo fialovým odtieňom. Struma, hrudník a plecia sú čierne, chrbát je popolivo sivý a má priečne pruhované pruhy. Bližšie k chvostu, chrbát postupne stmavuje, nadhvost a euvnost sú čierne. Boky a spodná časť hrudníka sú šedivé, pokryté zrelými vlnkami. Žalúdok je tmavý. Horné krycie perie krídla sú popolavo sivé. Bill je modrastý, sivé labky. Samica má žltohnedú hlavu, trup na rôznych miestach má červenohnedú a čierno-hnedú farbu. Krk, struma a boky sú tmavé, hrdzavo červené. Brucho je špinavé biele. Zobák je olovo-modrý, labky sú sivé. Kačica ryšavá sa živí rastlinnými a živočíšnymi potravinami. Veľmi dobre pláva a potápa. Návrh je taký hlboký, že chvost je napoly ponorený do vody. Červenohlavý ponor siaha z vody ťažko, hlučne, ale letí veľmi rýchlo a vydáva krídla hlasné a ostré zvuky..

Ponor zle chodí po zemi a zdvíha prednú časť tela vysoko. Jeho hlas je chrapľavý a krúti. Počas úplného topenia strácajú ponorky s červenými hlavami svoju schopnosť lietať a spolu s ostatnými ponormi sa stávajú obrovskými. Potápače s červeným breasted hniezdia na veľkých jazerách s hustými hubami a širokými výbežkami. Hniezda sú usporiadané v záhyboch trstiny a v jej húštiny; hniezda sú niekedy vznášajúce sa ako lyže. Kačice trávia prvý deň života v hniezde a potom ich nechajú s maternicou. Vo veku jedného mesiaca sa vzdajú, ale začnú lietať bližšie k dvom mesiacom. Dospelé mláďatá červenohlavých ponorov sa v kŕdľoch zjednocujú a vedú kočovný životný štýl. Kvôli veľkému počtu, širokému rozloženiu, pomerne veľkej veľkosti, dobrej kvalite mäsa a rýchlemu letu sú ponory s čele červenonohých vynikajúcim predmetom poľovníctva..

Spolu s ryšavými ponormi patria rody čierne, tiež ponožky čierne, barové ponory, hrebenatka čierna a morská čierna. Biele oči s potápaním. Lokálne sa nazýva bielokoký a nigella. Kačica strednej veľkosti, s hmotnosťou 500 - 600 gramov. V drake v párení perie, časť krku, struma a predná časť hrudníka sú červenkasto-gaštan s fialovým odtieňom. Na spodku krku je čierny prsteň, chrbát krku, plecia, chrbát a čierna nadhvost. Na brade sú biele škvrny, stred hrudníka a spodná časť tela sú biele. Boky sú červenkastohnedé. Brucho je červenočervené, škvrnité s malými bielymi bodkami. Krycie a chvostové perie krídla sú načierno-hnedé. Bill je modrasto čierny. Labky sú sivé, oči biele. Hlava ženy je tiež červenkasto-gaštanová, ale o niečo bledšia ako hlava muža a prsteň na krku je sivohnedý. Vo zvyšku peria ženy dominujú tmavohnedé, sivohnedé, červenohnedé a sivasté odtiene. Na hrudi sú veľké tmavé pruhy. Bill je tmavý, nohy sú zelenkavo sivé. Hlas potápača s bielymi očami je drsný a krivý. V našej krajine hniezdia s bielymi očami hlavne v Turkménsku, na východnom pobreží Aralského mora, v strednom toku Sýry Darya a v siedmich riekach, menej často pozdĺž dolných tokov Dnepra. V niektorých regiónoch Ukrajiny, Bieloruska, Sibíri a v centrálnych regiónoch krajiny boli pozorované samostatné hniezda. Zimy mimo Ruska a iba čiastočne - vo východnej Zakaukazsku, na juhovýchodnom pobreží Kaspického mora a na hornom toku Amu Darya..

Počas jari a jesene sa kačica s bielymi očami nachádza takmer všade. Pri hniezdení uprednostňujú ponory s bielymi očami hlboké jazerá zarastené trstinami; nevyhýbajú sa širokým záplavám južných riek, niekedy sa nachádzajú na horských jazerách. Hniezda sú usporiadané na plávajúcich pästiach trstiny, ako aj na ostrovčekoch a jednotlivých hummockoch umiestnených medzi trstinovými lôžkami. Mladé ponory začínajú lietať približne vo veku dvoch mesiacov. Strava potápača s bielymi očami nebola dostatočne študovaná. Je známe, že hlavne jeho potrava pozostáva z listov, koreňov a semien vodných rastlín s malým prídavkom krmiva pre zvieratá. Kačica chovaná v zajatí, chytená káčatkom, dobrovoľne zjedla chlieb, všetky druhy zeleniny, zrná raže, ovos, pšenica, dážďovky a mäso. Podľa povahy svojho správania sú ponory s bielymi očami v mnohých ohľadoch podobné skutočným kačkám. Potápač s bielymi očami dobre pláva, krásne sa ponorí, ale z vody sa zvedie.

Baireov potápač

Baerov potápač. Nazýva sa aj východný potok s bielymi očami. Jeho farbe dominujú čierno-červeno-hnedé odtiene rôznych odtieňov. Na krídlach sú veľké biele zrkadlá, zreteľne viditeľné u plávajúcich vtákov aj za behu..

V našej krajine sa baerské ponory hniezdia iba v južných oblastiach Ďalekého východu, na malých jazerách pokrytých trstinami. Mäso z týchto ponorov má hmatateľnú vôňu rýb.

Chocholie čierne

Všívané sčernené. Nazýva sa tiež sčernenie, nigella, biely, bylinný a čierne more. Pomerne veľká a hustá kačica s hmotnosťou od 700 do 1400 gramov. V kôre dráčika dominujú čierne tóny s kovovým leskom. Boky a spodná časť tela, ako aj obloženie krídel sú čisto biele. Biele škvrny sa pozorujú aj na poťahoch krídel. Bill je sivý-modrý, s čiernym nechtíčkom. Labky sú sivé s čiernymi membránami, oči žlté. Na hlave pretiahnuté perie tvorí hrebeň visiaci zozadu hlavy. Žene dominujú hnedé odtiene rôzneho jasu. Brucho je biele, škvrnité s hnedým perím.

Vyskytuje sa na hniezdnych lokalitách v regióne Stredného Trans-Volgy, v Baškirsku, v severnom Kazachstane, v regióne Ural-Uru a v západnej Sibíri. Na jar vtáky lietajú už spárované. Hniezdia v širokých záplavách riek a jazier, v trstinových podložiach a na malých ostrovoch. Hniezda sa často stavajú plávajúce a niekedy v dutinách stromov. Od prvého dňa svojho života čierne kačice chocholaté rýchlo plávajú a šikovne sa potápajú. Môžu zostať pod vodou až 40 sekúnd. Černosi vystupujú silne a hlučne z vody. Hlas kačice pripomína chrapľavý krik. Drake je tichší. Jeho hlas znie ako melodický „glu-glu“. Sčernlivý chocholík žerie hlavne krmivo pre zvieratá a extrahuje ho pod vodou v hĺbke 3 až 4 metre. Správanie chocholatej čiernej je jedným zo zaujímavých prvkov: nebojí sa ľudskej blízkosti a hniezd v blízkosti svojho domova. Bolo by užitočné viac využívať túto vlastnosť čierneho hrebeňa a zaplniť ho veľkými vodnými plochami umiestnenými okolo veľkých miest..

Morské sčernenie

Sčernenie morí, niekedy nazývané mobilnými, obojstrannými a plesovkami. Pomerne veľká kačica, o niečo väčšia ako kačica. Drak má hlavu, hruď a zadnú časť tela čiernu, chrbát je svetlošedý, žalúdok a boky sú biele. Samica je> hnedá, má na spodnej časti zobáka biely kruh a na stranách hlavy bielu škvrnu. V nej a na ďalších častiach tela sa nachádza biele perie. Morské hniezda pozdĺž severnej hranice našej krajiny, hlavne v tundre. Nachádza sa v malom počte na miestach hniezdenia av Estónsku. Hlas čierneho mora sa podobá hlasnej chrapľavosti. Krásne pláva a potápa sa, letí rýchlo a na rozdiel od iných ponorov ľahko stúpa z vody. Morské sadze sa živia živočíšnymi a rastlinnými potravinami a extrahujú ich hlavne pod dutinu. Preferuje hniezdo Čierneho mora na tečúcich tundraských jazerách s bohatou vegetáciou, ako aj na jazerách v tajge. Počas topenia sa chová na veľkých jazerách so širokým otvoreným výbehom. Zima hlavne v mori, niekedy lietajúce do zálivov a ústí riek. Počas zimovania je sčernenie mora rozdelené na páry. Hniezda zvyčajne stavajú v ostnitých húštinách pri vode alebo vo vŕbových húštinách. Kačice rastú rýchlo a vo veku 35 - 40 dní sú už schopné vyšplhať sa na krídlo. Mäso morskej čiernej má veľmi vysokú kvalitu, a preto je komerčný lov tejto kačice široko rozvinutý.

Bežný gogol

Na miestach sa nazýva dutá diera pre lásku hniezdenia v dutinách stromov. Kačica je strednej veľkosti, jej hmotnosť sa pohybuje od 800 do 1400 gramov. Drake vo svadobných šatách má čiernu hlavu s kovovým leskom, okrúhle biele škvrny na lícach. Chrbát, boky, krk, brucho, chvost a spodná časť sú čisto biele, s výnimkou úzkeho čierneho svetera okolo krížovej kosti. Krídlo má biele, čierne, hnedé a sivé perie. Zrkadlo je biele. Chvost chvosta je čierno-hnedý, čierny zobák, nohy oranžové, oči červenkasto žlté. V letných perách je drak zafarbený takmer rovnako ako kačica, v ktorej je hlava a časť krku tmavo hnedá, chrbát tmavý so svetlými okrajmi peria. Strieška a boky sú sivé. Hrudník, brucho a spodná končatina sú biele. Zrkadlo je tiež biele. Na krídlach prevláda biele perie, rozptýlené čiernou, hnedo-čiernou, sivou a tmavou aspidou. Bill je čierny, labky sú žlté s tmavými membránami. Oči sú žlté. Gogolov hlas sa podobá chrapľavému podvodníkovi. Za letu robí krídla čistými a vysokými „krištáľovými“ zvukmi, ktorými sa dá ľahko odlíšiť od ostatných kačíc aj v tme. Gogol konzumuje hlavne živočíšnu stravu s malým pridaním rastlinných potravín.

Gogol skvele pláva a potápa sa. Takmer vždy sa jedlo dostane pod vodu, niekedy v hĺbke 4 metrov. Hniezdiská Gogolu v našej krajine sú severné regióny od polostrova Kola a severne od oblasti Arkhangelska (vrátane stredného Uralu, rieky Ob a Jenisej) až po Kamčatku. Gogolove zimy hlavne u nás. Masové zimovanie gogolu je možné pozorovať pri pobreží južného Kaspického mora, v menšom počte na Čiernom mori, na Ukrajine, na južnom Urale a na Altaji. Gogoly usporiadajú svoje hniezda do dutín stromov, ktoré rastú pozdĺž brehov vodných plôch, a navyše sú ochotné osídliť umelé dutiny a hniezdne boxy, ktoré sú zavesené na stromoch alebo namontované na dlhých stĺpoch v poľovníckych farmách v predvečer príchodu vtákov. Susedstvo s mužom Gogol sa nebojí.

Pri nedostatočnom počte dutín v hniezdach sa vyskytuje medzi ženskými gogolovými bojmi na zvládnutie hniezda. V jednej dutine sa často ponáhľajú dve kačice naraz. Vyskytli sa aj prípady spoločného usporiadania hniezda v dutine s gogolom a koristom, gogolom a divočiarom, ako aj gogolom a veľkým fúzačom. V týchto prípadoch bolo niekedy v hniezde až tridsať vajec, z ktorých sa väčšina násadovej kačice nemohla zahriať a kurčatá sa z nich nevyliahli. Kurčatá sa vyliahnu z vajíčok do 2 až 3 hodín a prvý deň zostane v hniezde, suší sa pod kačicami a tukom sa vymaže tuk. O deň neskôr káčatká s ostrými a silne zahnutými pazúrmi voľne šplhajú z dutiny, a to aj z najhlbších, a keď zavolali matku, ľahko skočili na zem. Takýto pád z výšky niekedy viac ako 10 metrov je pre kačice úplne neškodný z dôvodu ich malej postavy a nízkej hmotnosti. Keď všetky káčatka vyskočili na zem, matka ich vedie na chránené miesta nádrže. Kačice dokonale plávajú a potápajú sa dokonale: môžu zostať pod vodou až dve minúty. Vo veku asi dvoch mesiacov začnú lietať nogies..

Kamenushka

Malá kačica vážiaca 500 - 800 gramov. Drake v párení je farebne veľmi rozmanitý. Jeho hlava a krk sú čierne, nudné. Na stranách hlavy od základne zobáka a takmer k očiam sú zvislé biele škvrny, ktoré sa na vrchu úzkeho pruhu rozkladajú pozdĺž temena hlavy k zadnej časti hlavy. Na hlave za očami sú dve ďalšie biele škvrny a podlhovasté na zadnej strane krku. Po stranách hlavy pod bielymi škvrnami sú malé hrdzavohnedé pruhy. Na spodku krku je plný biely náhrdelník lemovaný zdola úzkym čiernym pruhom. Zadná a spodná časť kameňa sú čierne. Horná časť, boky a hrudník sú modré. Zadná časť hrudníka je sivá, brucho je čierno-hnedé, spodná časť tela je načernavá, s malými bielymi škvrnami po stranách. Po stranách tela je gaštan, v zákrute krídla je malé biele priečne miesto ohraničené čiernymi pruhmi. Ramenné perie je biele. Zrkadlo je brilantné, čierne a modré. Chvost je čierny, zobák je tmavý olivový s ľahkým nechtíčkom. Labky sú čierno-hnedé s čiernymi membránami. Oči sú hnedé. Na perách kačice dominujú tmavohnedé farby s olivovým odtieňom. Na stranách hlavy sú tri biele škvrny, spodná časť tela je belavá, s malými a rozmazanými hnedými pruhmi. Krídla a chvost sú čierno-hnedé. Zobák a nohy sú hnedasto sivé. V letnom období peria po roztavení prevládajú černo-hnedé odtiene.

Kamenushka hniezdi výlučne v severných oblastiach Sibír a rozsah jej hniezdenia na západe siaha až k povodiu riek Lena a Bajkal, na severe dosahuje polárny kruh, na juhu - do Primorye a na východe - do Kamčatky a ostrovov Commander. Počas letného obdobia hniezdia malé kamene hlavne v horských riekach a jazerách. Hibernujú na mori na skalnatom pobreží. Vypúšťajúce vtáky sa zhromažďujú vo veľkých vodách, a to aj na mori. Kamenushki dorazia na miesta hniezdenia, ktoré sa už rozpadajú na páry. Lietajú na zimu a zimu vo veľkých stádach. Kačice hniezda sa stavajú v blízkosti vody, medzi kameňmi, v tráve alebo v kríkoch. Kačice sa vyvíjajú pomerne pomaly a stúpajú pomerne neskoro. Krmivo Kamenushki ako krmivo pre zvieratá: hmyz, kôrovce, mäkkýše av malom množstve ryby. Kamenushka - vták skôr dôveruje a umožňuje človeku zblízka.

Moryanka

Je to veľmi zaujímavý potápač, ktorý sa na niektorých miestach nazýva auleika, sauk a Savka. Vonkajší vzhľad morského tvora sa výrazne líši od ostatných potápačských kačíc; má veľmi dlhý chvost, najmä pri kráv. Okrem toho vtáky menia svoje perie trikrát do roka. Pri daždi v zimnom perí je horná časť hlavy, široký krúžok okolo očí, brady, krku a krku biele. Boky hlavy sú zakalené šedo, bližšie k zadnej časti hlavy sú veľké čierno-hnedé škvrny, ktoré sa postupne menia na gaštan. Chrbát a spodná časť tela sú čierne, humerné perie je modrasto-šedé, boky sú sivé. Predná časť hrudníka je čierno-hnedá, spodná časť tela je biela, kryty krídel a stredný chvost sú čierno-hnedé. Zobák je čierny, na vrchu je ružovkastý alebo oranžový pruh, tlapky sú modrasto-šedé, oči červené. Pri párení má na hlave viac bieleho peria a krk, krk a struma sú tmavohnedé. V letnom oblečení je hlava draka omnoho tmavšia ako v zime alebo v období párenia a všetky perie sú menej kontrastné ako v zime a na jar. Samica v lete je celkom jednotná v tmavej farbe so sivohnedými stranami. V zime sú jej hlava a krk väčšinou biele, s čiernohnedým perím na hornej časti hlavy a na spodných častiach líc. Cez strumu vedie úzky hrdzavo hnedý pás. Počas hniezdenia sú hlava a krk kačíc začernené a struma je sivohnedá.

Námorník - kačica nie je veľká, jej hmotnosť sa v závislosti od stupňa tuku pohybuje v rozmedzí od 600 do 800 gramov, niekedy o niečo viac. Na hniezdnych lokalitách sa moréna nachádza v tundra zóne v európskych a savkých ázijských častiach Ruska, na ostrovoch Novosibirského súostrovia, na polostrove Chukchi, niekedy v severných Sachalinoch, na severe Bajkalu a na niektorých jazerách Trans-Uralu. Hniezdi nymphalis hlavne v jazerách tundra a horských jazerách. Zimy a moulty v moriach. Pri letoch je držaný v obrovských kŕdľoch, často dosahujúcich desiatky tisíc kusov. Seaman sa živí hlavne krmivom pre zvieratá: larvy hmyzu, kôrovce, mäkkýše a malé ryby. Kačice tiež jedia rastlinné potraviny. Hniezdo je usporiadané na suchom mieste, neďaleko od vody, zvyčajne pod vŕbou, niekedy medzi ostronami. Kačice v hniezde sedia tak pevne, že sa dajú vytiahnuť. Kačice sa vyvíjajú pomaly, v prvých dňoch trochu plávajú a držia sa blízko hniezda. Dva mláďatá jachtárskych lodí sa často spoja do spoločnej skupiny s dvoma jačmenmi. V prípade smrti kačice sa kačice obyčajne pripájajú k mimozemšťanom.

Námorník rýchlo letí, dobre pláva a dobre sa potápa, miluje zablúdiť do veľkých kŕdľov. Ako komerčný vták na severe má malý bastard bezpochyby prvé miesto medzi kačicami. Lovci strieľajú námorníka hlavne na rozpätie.

Savka

Táto kačica sa tiež nazýva kačica modrooká alebo biela. Má strednú veľkosť, jej hmotnosť sa pohybuje od 500 do 800 gramov. Jeho vzhľad sa výrazne líši od ostatných kačíc, najmä s viacstupňovým chvostom, zvislým smerom nahor a veľkou hlavou so zvláštnym zobákom. Drake má bielu hlavu s čiernym uzáverom na temeni a čiernym golierom. Perie tela je sivohnedé, hrdzavohnedé, hnedé a svetlé okrové, niekedy s čiernymi bodkami a sivými priečnymi pruhmi. Chvost je takmer čierny, na krídlach nie je žiadne zrkadlo. Zobák je bledomodrý, nohy červenkasto s tmavými membránami a kĺbmi, oči sú jasne žlté. Horná časť hlavy a tváre kačice sú tmavohnedé. Od spodnej časti zobáka pod očami až k zadnej časti hlavy prechádza pomerne široký svetlý pruh pruhovaný hnedými škvrnami. Vrchná časť tela je svetlo žltkastohnedá, pokrytá priečnymi pruhmi. Brada a horná časť hrdla sú takmer biele. Boky a krk sú belavé, spodná časť tela je špinavá belavo-žltá farba, pokrytá sivými bodkami a priečnymi pruhmi. Bill je tmavý, nohy sú sivé s jemným modravým odtieňom, oči sú svetlo žlté.

Savannas hniezdia výlučne vo vyprahnutých stepiach a púšťach. Chov tohto vtáctva sa u nás vo všeobecnosti pohybuje po úbočiach oblasti Kaspického a Dolného Volhy po Volgograd, pozdĺž piesku Volga a Ural a pozdĺž stredného toku Uralu. Chobotnice hniezdia tiež v oblasti Volhy, v Baškirsku, na stepných jazerách v Čeľabinsku, v Kazachstane, na Sibíri, na jazerách severného a juhozápadného Tadžikistanu, až po hranicu s Iránom a Afganistanom, ako aj v hornatom Arménsku pri jazere Sevan. Hniezda mory boli pozorované aj v hornej časti Jenisej. Makrelové zimy hlavne mimo našej krajiny na veľkých otvorených jazerách alebo v morských zátokách. V našich zimovísk boli pozorované pri juhovýchodnom pobreží Kaspického mora. Stepné jazerá, najmä brakické, s trstinovými podložiami, podmorskou vegetáciou a otvorenými výbežkami, sa radšej spájajú. Počas letu sa nachádzajú na rôznych vodných plochách až po horské rieky. Kačice obyčajne lietajú na hniezdiská v apríli, aj keď sa hniezdia oveľa neskôr - od konca mája a dokonca aj v júni. Hniezda sa usadia na trstinových posteliach, často používajú staré hniezda lyží, ponory s bielymi očami.

Hniezda sú často plávajúce. Vajcia sú veľmi veľké, sivobiele; vo svojom murive spravidla nie viac ako šesť kusov. Je veľmi ťažké chytiť násadu na hniezdo. Predpokladalo sa, že na stiahnutie káčat sa musia vajíčka svišťa inkubovať iba počas prvých niekoľkých dní a v budúcnosti sa embryá vyvíjajú nezávisle. Tento predpoklad potvrdil experiment uskutočnený v blízkosti Astrakhanu na vyliahnutých vajciach bieleho vajca odobratého z hniezda. Vajcia odobraté z hniezda boli položené do miestnosti a o týždeň neskôr sa z nich vyliahli kačice, bez ďalšieho otepľovania. Strava svišťa pozostáva hlavne z rastlinných potravín: z listov a semien vodných rastlín, ako aj z kôrovcov a mäkkýšov. Kačice sa pohybujú po zemi s veľkými problémami a zvyčajne trávia celý čas na vode, plávajú a dokonale sa potápajú.

Čierny turpan

Medzi kačicami stoja oddelene štyria predstavitelia rodu Turpan. Sú to veľké morské kačice, v ktorých perách prevládajú čierne, hnedé a sivé odtiene s bielym perím na samostatných častiach tela a hlavy. Najväčší z týchto kačíc je čierny turpan, ktorý sa na niektorých miestach nazýva svirok, turpan, tulipán, chernukha, čierna kačica a smut. Hmotnosť nápoja často presahuje 1700 gramov.

Je o niečo menšia (váži 1 500 gramov) koriaka hrblatého, tiež nazývaného supa, ktorý sa líši od ostatných predstaviteľov rodu tým, že má silne vyvinutý rast (hrb) na spodku zobáka. Singa, ktorá sa kvôli čiernej farbe draka niekedy nazýva čierna a tichomorská singa, ako aj čierna kačica a píšťalka, dosahuje hmotnosť 1600 gramov. V našej krajine hniezdi čierne turpani na estónskom pobreží, v zóne Murmanskej oblasti, v severnej Karélii, v severnej časti jazera Ladoga, neďaleko Archanjelska, na polostrove Kanin, na Jenisej, na južnom Taimyr, na Trans-Uralu, na západnej Sibíri, blízko Tymánu., na veľkých jazerách neďaleko Tobolska v severnom Kazachstane.

Kačice rastú a vyvíjajú sa pomerne pomaly. Čierne zimné turpány trávia v moriach vrátane Baltského a Kaspického mora, ako aj vo vnútrozemských vodách Strednej Ázie. Humpbacked turpan hniezda v povodí Jenisej a ďalej na východ, vrátane Kamčatky. Je najpočetnejšia pri hniezdení v časti Yakutia v lesnom jazere. V zime blízko pobrežia Ďalekého východu sa osobitne pozoruje pri pobreží južnej a juhovýchodnej Kamčatky. Hniezdenie s modrou farbou sa vyskytuje v severných oblastiach krajiny, najmä na východe od Murmanska a Karélie po povodie Khatangy a Leny..

Tiež zimuje v mori, najčastejšie v Baltskom mori. Chovateľský rozsah Tichého oceánu je obmedzený na lesné a tundraské jazerá v severovýchodných oblastiach ázijskej časti krajiny. Hniezdne obdobie je najpočetnejšie v Kamčatke. Trávi zimu, podobne ako iné trávniky, v moriach v povodí Tichého oceánu. Všetky turpány plávajú a krásne sa potápajú. Živí sa predovšetkým krmivom pre zvieratá vrátane rýb. Na niektorých miestach na Turpane, najmä na modrej, je lov rozšírený.

Lovci strieľajú na trávniky hlavne na rozpätie, počas ktorého sa tieto vtáky objavujú v mnohých častiach krajiny. Počas jesenného letu pri Rybinskom mori som sa často stretával s čiernym turpanovom a modrou singou.

merganser

Kačice patriace do rodu merganser sa výrazne líšia od všetkých ostatných kačíc podľa štruktúry zobáka. Ich zobák je úzky, dlhý, s predĺženým koncom, zakončený háčikovitým klincom ohnutým nadol, opatreným ostrými rohovými zubami pozdĺž okrajov. Pripomína zobák kormoránov.

Predmety lovu kačíc v nás sú tri typy fúzačiek: veľká fúzanka, niekedy nazývaná koralová koruna, červenohnedá bellfish, bizón a veľká poignancy; dlhoveký alebo stredne zlučovač, tiež nazývaný zlučovač a malý zlučovač, a korisť, ktorá sa niekedy nazýva ostrosť. Veľkosť a farba peria, ktoré sa všetky rozpadli, sa medzi sebou významne líšia. Veľký zlučovač je veľká kačka, do 2 kilogramov, hmotnosť zlučovača s dlhým nosom nepresahuje 1300 gramov a najmenší - Lutok váži 500 až 800 gramov. Luteľný nápoj v párovacích šatách je takmer úplne biely, zatiaľ čo kačica je pokrytá hlavne červenohnedým, tmavošedým a hnedým perím. V dôsledku veľkej fúzie dominujú čiernym perám v miestach so zeleným kovovým odtieňom, bielymi a červenkasto-oranžovými tónmi; kačice sú červenkastohnedé, sivé v rôznych odtieňoch a belavé.

merganser

Drake v párovacom odeve má čiernu hlavu s kovovým odtieňom, čierne ramená a hornú časť chrbta, bielu s čiernym pruhom na zadnej časti krku, tmavošedú spodnú časť chrbta, boky a chvosty, načervenalé dlhosrsté alebo stredne silné strunové strumy. U žien dominujú perie červenkasté - gaštanové, hnedasto-šedé, sivé a biele odtiene. V kačici a kačici dlhosrstého zlučovača tvoria perie na hlave výrazný hrebeň, biely hrebeň zdobí hlavu a dravec koristi a vo veľkej fúzii má iba samica široký hrebeň na hlave, zatiaľ čo v drere perie na hlave je iba mierne pretiahnuté..

merganser

Tento druh kačice v našej krajine je rozšírený; je obzvlášť početný na polostrove Kola, v Urali, v Urale, v Altaji, v Sayanoch, na jazere Bajkal av ďalších, hlavne severných a východných regiónoch. Za behu sa všade nachádza. Veľké fúzované hniezda na jazerách a riekach s čistou vodou. Jej hlavným jedlom sú ryby. Usporiada hniezda pri vode v dutinách stromov, v starých opustených budovách, v kamenných ruinách, menej často na zemi v kríkoch. Veľkí fúzori hibernáujú hlavne mimo Ruska. V našej krajine je zimovanie pozorované na Azovskom mori, na riekach Amu Darya a Syr Darya, v Kamčatke, na Kurilských ostrovoch a pri pobreží Primorye. Dlhoveký zlučovač v našej krajine je menej častý ako veľký. Hniezdi v severných oblastiach - od Murmanska a Karélie po Kamčatku. Niektoré z jeho hniezdnych kolónií sa nachádzajú v Čiernom mori av Arménsku (pri jazere Sevan). Nachádza sa v zime pri pobreží Krymu a Kaukazu, v Kamčatke, na Komandorských a Kurilských ostrovoch. Korene hniezdia pomerne široko v lesnej zóne európskych a ázijských častí Ruska. Oddelené hniezda koristi sa nachádzajú v dolných úsekoch Dnepra. Zimuje v Čiernom a Azovskom mori, na riekach Ukrajiny a Strednej Ázie. Všetky tri druhy zlučovačov sa živia krmivom pre zvieratá, najmä rybami. Ich mäso má preto nepríjemný zápach. Lovci tieto vtáky strieľajú na rozpätie a pri love na iné vodné vtáctvo.

V závere opisu divých kačíc príbehom o troch druhoch, ktoré sa trochu odlišujú od riečnych a potápačských kačíc. Aj keď pre tieto kačice príliš nelovia, sú veľmi zaujímavými vtákmi v ich vonkajšom vzhľade a životnom štýle, a je užitočné, aby ich každý amatérsky lovec poznal..

požiarne

Nazýva sa tiež červená kačica, barnabáš alebo barnacle, turpan (zle), otayka alebo útok. Ogary je pomerne veľká kačica na vysokých nohách, ktorá sa nachádza bližšie k prednej časti tela ako v rieke a potápačských kačiciach. Z tohto dôvodu sa červená kačica pohybuje po zemi oveľa voľnejšie ako iné kačice. Hmotnosť ohňa sa pohybuje od 1200 do 1600 gramov.

Drake je zafarbený do hnedočervených odtieňov. Na krku má plný čierny prsteň (golier), ktorý mizne po letnom období topenia. Na zadnej strane má drak malé priečne pruhované prúžky. Zadná časť chvosta, chvost a hlavné perie sú čierne. Horné krycie perie je biele. Zobák a labky sú načernalé, oči sú čierno-hnedé. Kačica sa líši od draka neprítomnosťou čierneho goliera a svetlejších odtieňov farby celej perie..

V Rusku je ogre dosť rozšírený. Ich chovný rozsah zahŕňa stredný Kazachstan, Semirechye, autonómny región Tuva, Transbaikália, južné Turkménsko, Arménsko, stepný pás od Tereku po Volhu a niektoré časti Sibír. Menej bežné sú hniezda na hniezdisku v delte Kuban, medzi Donom a Volgou, uprostred Uralu, v stepi Ishim av niektorých ďalších oblastiach. Lagúny hniezdia na jazerách a riekach, preferujú kopcovité miesta a vyhýbajú sa zarasteným rybníkom. Miluje slané jazerá a horské jazierka. Zimy hlavne v Afrike a južnej Ázii. V našej krajine sa zimovanie červenej kačice vyskytuje v juhovýchodnom Zakaukazsku, v nížinách Artek a ďalších oblastiach Turkménska, ako aj v malom množstve na území južného Tadžikistanu..

Na jeseň, pred odletom na zimu, sa kanón často zhromažďuje na slaných jazerách vo veľkých kŕdľoch. Zvyčajne letí na hniezdiská v pároch. Hniezda Ogari sú usporiadané do nôh rôznych stepných zvierat (líšky, jazve, divoké mačky), v starých pohrebiskách, v opustených budovách, niekedy dokonca aj v prístreškoch a v podkroví obytných budov. V dolnom Volze vykopávajú červené kačice pomerne dlhé nory v ílových útesoch. Niekedy sú otvorené hniezda. Na Sibíri sa hniezda požiarov našli v dutinách stromov vo výške 10 metrov od zeme. V literatúre je uvedený opis požiarnych hniezd umiestnených v hrebeňoch obytných líšky. Predpokladá sa, že takéto podivné susedstvo skončilo pre červenú kačicu bezpečne len z dôvodu jej hlasného syčania počas inkubácie, ktorá pripomína prskanie veľkého hada..

Ogary vajcia sú dosť veľké, slonovinová. Predpokladá sa, že sa tento drak tiež podieľa na ich inkubácii. Kačice sa vyvíjajú rýchlo, perfektne behajú, plávajú a potápajú sa. S ostrými pazúrmi ľahko stúpajú do výšky jedného metra, odkiaľ voľne skočia. Obaja rodičia sú zapojení do starostlivosti o potomka. Veľmi horlivo chránia kačice a zostávajú s nimi až do mladého rastu na krídle. Keď nastane nebezpečenstvo, kačica vezme mláďa do húštiny a Drake odvážne letí na nepriateľa, niekedy veľmi nebezpečného. Boli zaznamenané prípady útokov samcov požiarneho vtáctva aj na orly bieleho chvosta. Červené kačice sa živia živočíšnymi a rastlinnými potravinami. Červené kačice, ak sa nevykonávajú, sú skôr naivnými vtákmi. Ulovení mladými ľuďmi si rýchlo zvyknú na človeka, dokonale tolerujú otroctvo a stanú sa úplne krotkými. Predtým v Bulharsku bol ranč chovaný ako hydina. Bolo by užitočné skrotiť červenú kačicu v našej krajine, najmä preto, že sa vďaka svojej výnimočnej výdrži dá použiť na hybridizáciu s domácimi kačicami..

Pegans

Na niektorých miestach sa tiež nazýva hľúzovitá kačica a zlučovač. Je to veľká kačica typu anseriform, ktorá váži jeden a pol a viac kilogramov. Drake v párení perie je maľovaná veľmi elegantne. Hlava a krk sú čierne, s kovovým odtieňom, základňa krku a struma sú biele. Cez hrudník a po stranách prechádza široký pás hustej gaštanovej farby, ktorý sa pripája k chrbtu. Ramenné perie je čierne a všetky ostatné časti tela sú biele. Od stredu hrudníka prechádza cez brucho široký čierny pruh; ľahký gaštan pod chvostom. Perie krídla je čierne, zrkadlo je tmavo zelené. Zobák je jasne červený, na vrchu, pri základni má široký kožovitý výrastok. Mesiac je tmavý, nohy ružové, oči červeno-hnedé. V lete sú hlava a krk nahnedli pri topiacom drake. Gaštanový prúžok na hrudi sa strieda s bielym perím s hnedými okrajmi. Čierny pruh na spodnej časti tela takmer úplne zmizne. Kačica je zafarbená podobne ako drak, ale všetky jej odtiene sú svetlejšie a nie také svetlé, a prúžok na spodnej časti kmeňa nie je čierny, ale tmavohnedý s bielymi pruhmi. Na zobáku nie je rast.

V našej krajine zaberajú pegáni pomerne rozsiahly hniezdny rozsah. Na mieste hniezdenia sa nachádza v pobrežnom pásme Moldavska a Ukrajiny, v stepnej časti Krymu, v Azovskom mori, v stepi na Ciscaucasii, v kaspických stepiach a pozdĺž západného pobrežia Kaspického mora až po stepi v juhovýchodnej Zakaukazsku. Hniezdi tiež v Arménsku, v oblasti Volhy, v stepiach Volhy a Ural, pozdĺž rieky Ural, v oblasti Kustanai a ďalších oblastiach Kazachstanu. Pegani zimu trávia hlavne mimo Ruska. Nachádza sa v Turkménsku na pobreží Kaspického mora. Pegans hniezdia hlavne v brakických jazerách a dávajú prednosť miestam, v ktorých sa nachádzajú piesočné kopce alebo ryhovacie kamene. Na niektorých miestach v Baltskom mori hniezda Pegs ležia v blízkosti morských zátok. Lietajú na hniezdiská už vo dvojiciach. Rovnako ako ogari si hniezda vyrábajú hniezda v dierach rôznych zvierat, v starých pohrebiskách a v opustených budovách. Menej často robia pegáni otvorené hniezda medzi trstinami a kríkmi. Počet vajec v spojke je ťažké určiť, pretože niekoľko kačíc často kladie vajcia do jedného hniezda. Vajcia peganov sú veľké, krémovo biele, niekedy s jemným olivovým nádychom. Pegans opúšťajúci hniezdo zakrýva vajíčka chmýří a hojne zakrýva podnos hniezda. Posledné dva dni pred vyliahnutím kačica neopustí hniezdo. Počas vyliahnutia sa vrtáky nachádzajú blízko hniezda a chránia ich pred rôznymi dravcami. Kačice vyliahnuté z vajec bežia dobre a hniezdo nechávajú samé. Potom ich rodičia dovedú k rybníku, niekedy prekonajú značnú vzdialenosť. Počas tejto cesty je kačica pred mláďatami a drak buď zavrie sprievod alebo pôjde bokom a bude strážiť svojho potomka. Ak sa na jednom rybníku zhromaždí niekoľko mláďat pegánov, medzi samcami sa objavia zápasy, v dôsledku čoho sú vyhnaní z vyhnaného vyhnaní z rybníka, a kajaky s maternicou sa pripoja k plodom víťaza. Kačice rastú pomerne rýchlo a do dvoch mesiacov úplne dokončujú svoj vývoj. Drak opúšťa plod zvyčajne pred kačicami. Pegans, rovnako ako iné kačice, dvakrát ročne topí, ale ich plná letná krava často okamžite prechádza do druhého predmanželského zariadenia..

Pegans sa živia hlavne krmivom pre zvieratá, najmä kôrovcami a larvami hmyzu. Z rastlinných potravín horlivo jedia rôzne riasy. Pegans kráčajú dobre po zemi, plávajú voľne a rýchlo, ale potápajú sa iba kačice. Let peganov pripomína let hus; pri letoch sa zvyčajne zarovnávajú s klinom. Hlas sudcov je tupý a mäkký chichotanie. Počas párenia hry píska.

mandarínka

Táto malá kačica, ktorej hmotnosť sa pohybuje od 500 do 600 gramov, sa tiež nazýva japonská a dutá. Drake vo svadobných šatách je oblečený veľmi krásne. Má zelenú strunu a korunu s jasne fialovými pruhmi. Šije a veľký hrebeň hore sú medené. Zvyšok hrebeňa je brilantný, modrozelený. Predná časť hlavy je žltá. Líca, brada a krk sú jasne červené. Od oka po chrbát hlavy prechádza postupne sa zužujúcim bielym pruhom. Horná časť trupu je tmavá oliva na miestach so zelenkavými a hnedými odtieňmi. Predná časť krku zdola a časť strumy sú lesklé, medené-červené. Po stranách hrudníka sú tri čierne a tri biele klenuté pruhy. Boky tela sú šedo-zelené, bodkované čiernymi a sivobielymi priečnymi pruhmi pruhov.

Spodná strana tela je biela. Poťahy na krídla sú olivovo hnedé. Primárne farby sú rovnakej farby, pozdĺž vonkajšej hrany majú strieborný lem a na vnútorných pásoch sú lesklé zelené vrcholy. Zrkadlo je zelené, lesklé. Zobák je jasne červený, nohy sú žlté, oči tmavo hnedé. U samice je horná časť hlavy sivohnedá a boky hlavy a krku sú svetlošedé. Na spodnej časti zobáka je biela škvrna. Oko prechádza biely prsteň a úzky biely pruh ide do zadnej časti hlavy. Vrchná časť tela je olivovo-hnedá, struma, predná časť a boky tela sú hnedé, pokryté belavo-olivovými škvrnami. Spodná časť tela je biela, krídla sú olivovo-hnedé, zrkadlo je lesklé, zelené, s bielym pruhom. Zobák je nahnedlý s oranžovou pazúrou. Labky sú špinavé žlté. Na hlave je veľký hrebeň, mierne nižší ako je hrebeň.

V našej krajine sa kačice mandarínske hniezdia pozdĺž stredného a dolného toku rieky Amur na území Ussuri a v lete sa nachádzajú na Sakhaline. Hlavný hniezdny rozsah mandarínok je v Japonsku a na Taiwane. Mandarinka kačica zimy v Japonsku a južnej Číne. Na hniezdenie si vyberá lesné rieky s ostrovmi a kanálmi, lesné jazerá so zarastenými brehmi. V zóne tajgy sa vtáky radšej hniezdia v záplavových oblastiach veľkých riek. Lietajú do hniezdnych miest v pároch.

Mandarínske kačice sú zvyčajne usporiadané v dutinách stromov rastúcich pozdĺž brehov nádrže, niekedy vo vysokej výške a niekedy dokonca blízko zeme. Počas obdobia hniezdenia často sedia na vetvách stromu a skúmajú kmene pri hľadaní vhodnej dutiny. Násadová kačica sedí na hniezde tak pevne, že ju nenecháva ani v bezprostrednom nebezpečenstve. Kačice, ktoré sa vyliahnu z vajec, nezávisle vyskočia z dutiny na zem a spolu s maternicou prejdú do nádrže, v ktorej rýchlo plávajú a perfektne sa potápajú. Kŕmne mláďatá sa živia ráno a večer, kúpajú sa na otvorenom priestranstve. Počas topenia sa nápoje zhromažďujú vo veľkých kŕdľoch a uchovávajú sa v húštinách prútia. Mandarínky sa živia krmivami pre zvieratá aj pre rastliny. Ochutne jedia rôzne semená, žalude, ryžové zrná, mladé výhonky obilnín. Z potravy zvierat sa uprednostňuje hmyz vrátane chrobákov, slimákov a malých rýb.

V auguste a septembri uskutočňujú mandarínky kačice, ktoré sa pripájajú v malých kŕdľoch, pravidelné lety na polia zasiate ryžou, pohánkou a inými plodinami. Let kačice Mandarin je rýchly a veľmi obratný. Zo Zeme az vody stúpajú voľne, takmer vertikálne. V Číne a Japonsku bol tento druh domestikovaný a chovaný ako dekoratívny vták..